Sziasztok!
Itt van néhány recepet.
Bigacsiga!
A diós tallér és a marcipános-mandulás korong képét feltettem a képtárba.
Mézespuszedli 70-80 db-hoz
50 g vaj, 60 g barna- vagy kristálycukor, 125 g méz, 1 citrom, 250 g finomliszt, 1 tasak sütöpor, 1-1 mk örölt fahéj, szegfüszeg és szerecsendió (én mézeskalács füszerkeveréket is szoktam használni), 1 tojás, liszt a formázáshoz, a díszítéshez mogyoró, mandula, dió, pisztácia, mazsola, napraforgómag, tortabevonó, cukorgyöngy vagy mázhoz 1/2 tojásfehérje és 50 g porcukor
A vajat, a cukorot és a mézet kisebb lábasban kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor el nem olvas. Hideg vízbe állítva kihütjük az edényt (vigyázat, azrét folyósnak kell maradnia, emrt különben nem lehet vele dolgozni, ha túl megdermed, akkor egy kicsit újra kell melegiteni). A lisztet a sütöporral és a füszerekkel összekeverjük, belereszeljük a citromhéjat. A mézes masszához adjuk a tojást, jól összedolgozzuk, füszeres liszthez öntve fakanállal összekeverjük. Lisztezett munkalapra szedjük (eléggé ragacsos, nem baj), meggyúrjuk, cipót formálunk és fóliába csomgaolva leg. 5 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hütöben tesszük.
Másnap a tésztát lisztezet munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 200 fokra elömelegített sütöben 7-8 percig sütjük. A leesö darabokat újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk mindaddig, amig el nem fogy a nyers tészta.
Díszítés:
még a sütés elött lehet a tésztára különbözö dolgokta tenni (magvak), ill. sütés után csokimázba mártva félig, színes szórócukorral megszórva is szép. A klasszikus cukormázhoz a 1/2 tojásfehérjét a porcukorral habosra keverjük és ezzel rajzoljuk meg a formákat (pl. nylozzacsiba szedjük, aminek a sarkát kivágjuk).
Jól záródó dobozban sokáig eláll, ha túl száraz lenne, akkor egy elnegyedelt-nyolcadolt almát tehetünk mellé, amitöl 1-2 nap alatt megpuhul, de az almát ki kell venni, emr könnyen penészedik.
Reform mézes 140 db-hoz
200 g méz, 150 g barnacukor, 50 g vaj/margarin, 4 tojás, 400 g teljes kiörlésü liszt,, 1 kk örölt fahéj, 1/2 kk örölt szegfüszeg, 1 kk szódabikarbóna, 1 csipet szó, ill. dísztöanyagok, mint a másiknál
A mézet felmelegítjük, cukorral és a vajjal a cukor olvadásáig melegitjük, majd kihütjük. Beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a füszerekkel, szódabikarbónával, sóval és hozzáadjuk a mézes keverékhez, fakanállal összekeverjük, a tetejét elsimítjük, letakarjuk és leg. 12 órát hütöben pihentetjük.
Másnap alaposan meglisztezett munkalapon 4 mm vastagra nyújtjuk, kisebb formákkal kiszaggatjuk és 200 fokos sütöben 10-12 percig sütjük. Az elözöhöz hasonlóan díszítjük.
Diós tallér 40 db-hoz
150g vaj/margarin, 150 g porcukor, 1 tasak van. cukor, 2 tojássárgája, 2 ek rum, 400 g finomliszt, 1 tasak sütöpor
Töltelékhez:
1 dl tej, 50 g cukor, 1 tasak van. cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csapott kk. örölt fahéj, 120 g darált dió, 2 ek rum vagy diólikör
tetejére: tortabevonó és 40 szem felezett dió
Robotgéppel habosra keverjük a lágy vajat és a porcukrot, a van. cukorral, egyenként hozzáadott tojássárgájával és a rummal. A lisztben elkeverjük a sütöport, sót, összegyúrjuk (alacsony fordulatszámon, röviden keverve), cipót fomálunk belöle, fóliába csomagoljuk és 1/2 órát pihentetjük.
A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, van. cukorral, citromhéjjal, fahéjjal. Beleszórjuk a diót, 1 percig szikkaszjuk, amjd lehúzzuk a tüzröl és hagyjuk kihülni. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, 4 cm átméröjü cakkos szélü pogácsaszagagtóval kiszúrjuk, 180 fokos elömelegített sütöben 10-12 percig, világossárgára sütjük.
Hagyjuk kihülni, majd a korongok felét olvasztott csokimázba mártjuk, közepére egy-egy szem felzett diót ültetünk. Hagyjuk megszáradni. Végül a diókrémbe belekeverjük a rumot/likört és a korongok másik felét ezzel megkenjük és a tetjére nyomjuk a csokis-diós párjukat. Jól záródó fémdobozban tartjuk (2-3 hétig is eláll), 2-3 nap múlva az igazi.
Marcipános-mandulás korong 60 db-hoz
250 g liszt, 1 kk sütöpor, só, 150 g vaj, 80 g porcukor, 1 tasak van. cukor, 50 g hámozott, darált mandula, 1 tojássárgája
díszítéshez:
100 g sürü baracklekvár, 300 g fehér marcipánmassza (bármilyen más szin is jó, viszont nekem ennyihez még sosem volt elég 300 g (kell, hogy érzödjön a marcipán), 3 db tömbmarcipánt szoktam venni (nem egy olcsó süti), különbözö szinüeket (esteleg azzal ez elkerülhetö, ha mandulaaromával erösitjük a massza ízét)), 50 g porcukor, 100 g tortabevonó, 60 szem hámozott mandula
A lisztet összeszitáljuk a sütöporral és 1 csipet sóval, gyorsan (legjobb robotgéppel) beledolgozzik a vajat, porcukrot, van. cukrot, madulát és a tojássárgáját. Fóliába csomagoljuk és 1/2 órát hütöben pihentetjük.
3 mm vastagságúra nyújtjuk, 4 cm-es kerek szaggatóval kiszúrjuk (kb. 60 db lesz) és 180 fokos sütöben aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihülni.
Vékonyan, egyenletesen mekenjük lekvárral a korongokat (fontos, hogy tényleg vékonyan legyen kenve, mert különben eláztatja a marcipánt, amitöl összeragadnak, és csúnyák lesznek). A marcipánt a porcukorral eröteljesen átgyúrjuk (a kézmelegtöl formázhatóvá válik), 3 mm vékonyra nyújtjuk és porcukorba mártogatott formával kiszaggatjuk öket. A lekváros tésztára tesszük, kicsit rá is nyomjuk, majd a felmelegitett bevonóba félig megmárjuk és mindegyik tetjeére egy mandulát teszünk. (Ez az a tészta, aminél a Dr. Oetker Decot tortabevonó nagyon nagy hasznunkra van.) Jól záródó fémdobozban 2-3 hétig eláll. Nem fog
, biztos sokkal elöbb elfogy!
Beszti