Szia ission!
Én hamarosan Félegyházán fogok szülni. Sajnos valóban a kecskeméti szülészetnek elég rossz híre van. Állítólag a kismamák ömleszve, egy nagy teremben vajúdnak, ami meglehetősen kellemetlen lehet. Igaz, erről nincsenek személyes tapasztalataim.
A félegyházi kórházról viszont annál több. Szóval az a kérdés, h mik az elvárásaid?
- Ha arra vágysz, h szakszerűen legyen ellátva a babád, és hasonló menetrenddel szeretnél szülni, mint édesanyád, akkor a lehető legjobb helyen jársz.
-Azonban, ha jobban tájékozódsz szülés, születés témakörben és preferálod a jelenleg korszerűnek tartott eljárásokat, adsz a legújabb kutatások alapján készült szakvéleményekre, akkor nem ez a kórház számodra a nyerő.
Véleményem szerint minden anyuka és minden szülés egyedi. Illetve engedni kell(ene) a mamát, h a saját megérzéseire hallgatva szülhessen. És hogy a "szakszerű" jelenlét ne hátráltassa a szülést- azt gondolom, h sokszor pont ezért áll le a tágulás, mert úgy bánnak az anyával, h a szervezete egyszerűen azt mondja, h stop.
Ilyen téren én elég radikális és öntörvényű vagyok. Mindnekinek csak azt tudom javasolni, h hallgasson a megérzéseire. Ha azok inkább a szakszerűség felé húznak, akkor rendben, legyen úgy. A lényeg, h a kismama jól és biztonságban érezze magát- mert a baba is úgy fogja biztonságban érezni magát.
Én a napokban voltam (CTG vizsgálaton- fájásmérés). Teljesen elcsodálkoztam, amikor elindultam a kórházba attól rettegtem, nehogy benttartsanak, mert az utóbbi időben már eléggé fájdogáltam, de a benti leégkörtől totál leállt minden. Mégha kétperces fájásaim is lettek volna, azok is elmúltak volna, az tuti, a baba is felhúzta magát olyan magsra, amennyire csak tudta. (fejvégű fekvésű már 3 hónapja)
Nem a kórháztól, mint intizménytől iszonyodok, hiszen jómagam is egészségügyben dolgoztam és tanultam, hanem ettől a végsőkig műviesített, ortodox szemléletmód ijeszt meg.
Az alternatív szülőszoba úgy néz ki, mint egy tizedrangú egyetemi kollégiumi szoba. (na jó, azt el kell ismerni, h a kád az elég pofás)
Faggattam a védőnőt, szülésznőt, h mégis nagyjából mi a szülés menete. Ugyanaz, amit fentebb már leírtam.
Barátnőm anyukája egy másik városban védőnő. Szerinte a gátmetszés csak a volt kommunista országokban dívik. Sehol máshola világon.
Gátvédelemről a félegyházi, fiatal szülésznő még életében nem hallott. Amikor szóba hoztam, egyre csak azt emblegette, h a repedések sokkal rosszabbak, meg hogy mi van akkor, ha átszakad a végbél záróizma, akkor majd örök életemben az inkontinenciával fogok szenvedni. Megkérdeztem egy a Szent István kórházban (Bp)dolgozó szülésznőt, mi erről a véleménye. Totál kiakadt, micsoda baromság ez? Ezért van az olajos gátvédelem, h a szülésznő, bába kitoláskor tartja a gátadat.
Mindennek ellenére ők kérdés nélkül átnyisszantanak ... az elég para. Meg az is, h kérésre sem lehet másképp.
Azután meg hogy átvészlted a gátmetszés örömeit, megszülted a babát, utánna gyorsan elveszik tőled, és mindenféle szakszerű és higénikus dolgot művelnek vele. Véletlenül sem adják oda szülés után egy rövid időnél többre. Pedig ilyenkor rögtön meg kellene szopttani, mert még nem lövellt be a tejed, elég puha hozzá a mellbimbód, h a babó bekaphassa.
Ehelyett téged varrogtnak. A gyerekedet meg inkubátorba dugják 2 órára, majd tápszerrel és cukrosteával tömik, h végre befogja a pofáját- természetesen mindnezt rendkívül szakszerűen végzik.
Ha sikerül napközben kikönyörögni a csecsemőosztályról (rooming in), akkor másnap már csak estére veszik el. Mert így legalább, ha az éjszakai szopi kimarad, akkor nagyobb valószínűséggel sárgul be a kicsi, a mamának meg feltehetőleg be is gyullad a melle. Hurrá. De hát ez így szakszerű. Nem?
Szóval nem akartam én nagyon ünneprontó lenni itt a sok pozitív vélemény után, de nekem nem ez a nyerő. Persze minden attól függ, h mit vársz egy szülészettől. Valakinek pontosan az tesz jót, ha biztonságban érezheti magát, a szakszerű orvosok, csecsemősök és szülésznők között. Én sajnos nem ebbe a típusba tartozok.
Gondolom, azért már Neked is vannak tapasztalataid, véleméyned ebben e témában. hiszen nagyjából Valentin napi fogantatású a babád. Ha gondolod, kérlek Te is osztd meg velünk. Egyáltalán nem zavar, ha gyökersen eltér az enyémtől. Itt Félegyházán meglehetősen magányosan vagyok ezzel a véleményemmel- már lassan hozzászokok