Én ezt a Nők lapja Cafe-n találtam, ma megcsináltam, nekem ízlett, bár a máj, sima olivában sült volt, az Anyum lecsóval ette. Marci egyelőre megkóstolta, este akarok neki adni belőle
Ja, én felét csináltam és kis családnak az is bőven elég (cukorborsó levesből csentem egy kis "alaplét")
Rizottóalap:
• 1 liter alaplé
• 2 db vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 db zellerszár
• 500 g rizottórizs
• 2 löket száraz fehérbor
• 100 g vaj
• 150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
• só, bors (frissen tekerve)
• olívaolaj
• vaj a főzéshez (2 evőkanál)
• Az alaplevet melegítsd fel.
A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb). Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat. Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig (az én drága Anyukám, Rozi mami azt mondta, hogy addig, amíg a hagyma el nem olvad) közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatsz egy kis erőt a lángnak. A rizsszemeket gondosan (!!!) kevergetni kell, addig, míg szinte átlátszó nem lesz. Ez egy csodálatos látvány és illat, ahogy elkezd főni a zöldséges alaplében a rizs.
Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan.
A lángot vedd kisebbre, és ekkor kezdődik a rabszolgasors. A meleg alapléből egy szedőkanállal öntsd nyakon a rizst, és kavargasd. Várd meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé…
Ez kb. 15-20 percet vesz el az életedből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgasd szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), láng kikapcs., mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihi 10 perc (addig igyál egy sört, ahogy azt Zsolti barátommal szoktuk). Ha kész, mehet a só, bors frissen tekerve, és már kész is a CSODA.
• 2 evőkanál vaj
• 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 2 dl tokaji aszú
• 40 dkg tisztított csirkemáj
• só és bors
A vajat megmelegítjük és beleszórjuk a fokhagymát. 1-2 perc, és mehet bele a csirkemáj, és lassú tűzön puhára pároljuk a csirkemájat. Befejezésképpen locsoljuk meg az aszúval, pár perc és kész. Az alapot tálaljuk, és a tetejére helyezzük a csirkemájat (ekkor mehet a só és a bors). Az omlós csirkemáj a laza rizottóval… Húha.