Szia Cherry!
Hoztam még...
Azoospermia
A spermium teljes hiánya. Hogy egyáltalán azoospermiát diagnosztizáljanak, legalább háromszor kell mintát nézni.
Ha minhárom alkalommal ugyanaz az eredmény, további diagnostika a herék nagyságától és a többi paramétertől függ, amit szintén spermogrammal határoznak meg. Ha a herék kisebbek az átlagnál, valószinű hipogonodizmusról van szó, ami lehet elsődleges és másodlagos.
Az elsődleges hipogonodizmus alatt a herék sérülését értjük, míg a másodlagosnál hormonzavar áll fenn. Leggyakrabb hormon-probléma a Klinefelter szindróma. Elsődleges sérülés lehet a kriptorhizmusnál is ( nem leereszkedett herék ) és az u.n. "Sertoli cell only" szindrómánál. Másodlagos hipogonodizmus szintén azoospermiát eredményez, amit a herék alacsony működése okoz, amit hipotalamus vagy hipofizis szinten beált változások hoznak létre. A GN-RH hiánya ill. alacsonyszintű működése vele született "hiba" vagy valamilyen betegség után következett be. Ezek lehetnek: fertőzés, infarkt, tumor, sugárzás vagy műtét.
Attól függően, hogy mikor történt a sérülés, a herék lehetnek normál vagy puha szerkezetűek, de majd minden esetben kisebbek. A hipotalamusz szinten történt sérüléssel szemben, hipofizis szinten nagyon jól reagálhat a hormonterápiára.
Az azoospermia külön fajtája az u.n. opstruktiv azoospermia.
Ezenkél a pácienseknél a herék normál nagyságúak, hormonháztartásuk is a normál értékek között van és a spermatogenezis is megőrzött állapotú, viszont elzáródás miatt nem történik meg a spermatozoidák csatlakozása az ejakulátumhoz. A fruktóz hiánya a spermából a spermamagház (?) hiányára utál, ami leggyakrabban csatlakozik a teljes kanális hiányával, vagy annak elzáródásával.
Amennyiben a fruktóz szint normál értéket mutat, de az alfa glükozidok alacsony értéküek, a gond epidid szinten van.
Az azoospermia a páciensek egy részénél műtéti beavatkozással elhárítható, de ezek mind nehéz és bonyolult műtétek, mindemellett kérdéses sikerrel....Leggyakrabb eljárás a punkció, amivel elég számú spermát nyerhetnek a mesterséges megtermékenyítéshez.
Ahogy olvastam, úgy fordítottam is...remélem azért érthető lesz.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára tea77 2008.07.17 20:36-kor.