Sziasztok!
Nekünk is nagy probléma a magas páratartalom a lakásban. Leírom a mi esetünket, kicsit hosszú leszek, de azért remélem lesz aki elolvassa és olyan is aki tud használható ötletet adni.
4 éve vettünk egy házat. Tégla falú (B30-as) , viszonylag új ház, hiszen az építését valamikor 1994-ben kezdték el. Amíg mi lakni nem kezdtük, gyakorlatilag nem is lakták.
1999 végén beköltöztünk, és a tél közepén már csúnya penészes volt a szoba amelyiket laktuk. Konvektoros fűtés volt a házban, konyhában nincs elszívó és sokat teregettünk bent.
A következő 2 telet nem töltöttük a házban, külföldön voltunk.
Múlt télen itthon voltunk, a körülmények ugyanazok, iszonytos penész megint mindenhol. Sőt már nem csak a hőhidakon, hanem az északi fal felületén is és a betongerendák vonalában majdnem a plafon közepéig.
Idén tavasszal munkához láttunk. A konvektorokat kidobáltuk, radiátoros fűtést szereltettünk, így egyenletesebb a hőmérséklet a házban. A csöveket a falon kívül vittük, hogy a hideg sarkokat melegítse. Sajnos csak a felső sarkokat , ugyanis fent mennek a csövek. A tetőteret beépítettük, a födémet leszigeteltük, a tetőt leszigeteltük, fent a fűtést beszereltettük. Ősszel a házat kívülről 4 cm-es rendszerrel leszigeteltük.
Erősen nézegettem a korábban penészes helyeket, de szerencsére nem vettem még észre semmit. Az mindenesetre aggasztott, hogy nagyon magas a páratartalom a lakásban, az ablakok állandóan párásak. Tegnap viszont benéztem a szekrények mögé
Alul, a parketta fölött csúnyán penészedni kezdtek a szellőzetlen sarkok. Kiborultam, hiszen rengeteg pénzt ráköltöttünk már és mégsincs meg a várt eredmény. Lemostam a penészt, a szobát átrendeztük (kényszermegoldás, így nem tetszik) , most megpróbáljuk többet levegőztetni a sarkokat, akár ventillátorral is, és görcsösen figyeljük az eredményt.
A páratartalom még mindig nagy, most a következő lépés a konyhába egy páraelszívó felszerelése, ugyanis főzéskor gőzben úszik az egész lakás. Kérdés: VAN ÉRTELME? Elég hatékonyan működnek ezek a szerkentyűk? Melyik típus illetve márka javasolt?
Megfogadtuk, hogy soha többé nem teregetünk a lakásban, illetve gondolkodunk egy szárítógépen. Ebben is szívesen fogadok javaslatokat. Légelvezetéses, ill. kondenzációs? Rövid ideig laktam olyan lakásban, ahol légelvezetéses volt, de az is tudott a mosókonyhában nagy párát csinálni, ugyanakkor beszéltem olyan emberrel, akinek kondenzációs van és állítja, hogy nem csinál nagy párát.
Ezen kívül már csak azt tudom csinálni, hogy eladom (ha megveszik) a nagyobb darabokból álló, bár kedvenc bútoraimat és kisebbeket levegősebbeket veszek helyettük, persze ezt már csak elkeseredésemben mondom, de lehet, hogy végül meg is kell valósítani.
Ha a leírtakon kívül van valami jó ötletetek, írjátok meg légyszi.
Köszi
Az elkeseredett simine