2001.07.08 20:11
Szerző: Anonymous
Kedves Erika,
A szülés utáni depressziónak legfőbb okai azok hormonális változások, amelyek a várandósság alatt és a szülés után fellépnek. Emellet lehet rá valakinek egyéni hajlama és erösitheti a megváltozott élethelyzet.
Az egyéni hajlam genetikai, tehát ezt nem lehet befolyásolni, a hormonális változásokat sem, viszont a megváltozott élethelyzetet jobbá, kényelmesebbé lehet tenni: sok pihenésel, "jól" evéssel (ezalatt pl. azt értem, hogy nem szabad magad sanyargatnod, mielöbbi fogyókúrával ) és önbizalommal. Önbizalom kell ahhoz, hogy elhidd, fel tudod nevelni a babád, képes vagy táplálni és nem elsösorban ahhoz, hogy a mindennapos kritikákat, elvárásokat sutba dobva úgy neveld a babád ahogy neked jó. Mert a minket körülvevö tárgyak sosem lehetnek annyira fontosak, mint egy emberi élet.
Nem tudom, hogy a barátnöd mi miatt került kórházba, de ez valamennyire természetes és a szülö nök kb. 15 százaléka áteseik gyermekágyi depresszión, akár anélkül, hogy szakemberhez kerülne.
Szerintem a barátnöd nagyon-nagyon szerencsés, hogy a családja ezt észrevette és elöitéletektöl mentesen ( sajnos ilyenkor mindenki azt hiszi, ettöl kevesebb, mert "csak" lelkileg beteg, nem testileg ) felkeresték a szakembert.
Én most ennyit tudok irni, de a Rendelö rovatban, a Phszihiáter válaszol témakör alatt két cikk is foglalkozik a témával itt a Babaneten. Sajnos nem tudom, hogy kell belinkelni, remélem megtalálod.
Szia : Bóbita