Elég régi látogatója vagyok már a lapnak ahhoz, hogy - annak ellenére, hogy a kérdés szakértői közé nem tartozom - szemet szúrjon nekem az alábbi, a hivatalban lévő egészségügyi miniszter által idézett vélemény.
" a Csecsmő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium a gyűjtött női tej széles körű használatát nem tartja táplálkozás élettani és infektológiai szempontok alapjánkorszerű csecsemőápolási formának. Használatát kizárólag egyes speciális kórképekben és állapotokban (pl.: tehéntej-allargia,rövid bél szindróma,malabszorpciók,intraktábilis diarhoea,formulaintolarencia,stb)tartja szakmailag indokoltnak. A kollégium anyatej hiányában egyébként mesterséges táplálást javasol....Mindezek alapján széles körű hálózat fenntartása szakmailag indokolatlan."
A hálózat anytejgyűjtő hálózatot takar.
Amelynek már zárt is be egysége a fennti szakmai indokolás égisze - és finansziális nehézségek miatt.
Az idézet megdöbbentett, mert ha eddig tőlem bárki azt kérdezte volna, hogy adómból/járulékomból tápszert támogassanak e, vagy anyatejgyűjtő állomást, én nagyrészt az e helyen tanultak alapján gondolkodás nélkül az utóbbit válsztottam volna.
Aki tud segítsen nekem megérteni, hogy is van ez...anyatej helyett tápszert?
Fónagy Diana