Szóval családtervezés kicsit bővebben, úgyhogy akit érdekel, az olvasson tovább.
Beleástam magam a témába - egyelőre csak az interneten. Mivel nálunk most a döntés az, hogy természetes fogamzásgátlás vagy művi meddővététel, ezért alapos akarok lenni...
Megismertem egy olyan eszközt, ami segíthet a természetes fogamzásgátlás (TF) kivitelezésében. Ezeket összefoglaló néven fogamzásgátló kompjútereknek hívják, de különféle elven működnek. Van olyan, amit már volt szerencsém kipróbálni, amikor a bébi összehozása volt a cél. Ez hormonmérő pálcikák segítségével (le kell pisilni) állapítja meg, hogy mikor van peteérés. Ahogy alaposabban utánanéztem, nem a legbiztonságosabb eszköz, ha a TF-ról van szó, hiába mér hormont. Amelyik a tanulmányok alapján biztonságos (egyenesen azt állítják róla, hogy helyes használat esetén ugyanolyan biztonságos, mint a tabletta), az nem tesz mást, mint a reggeli hőmérsékletből kalkulál egy szoftver segítségével.
Rengeteg írást, tanulmányt, fórumot olvastam el, és a legnagyobb meglepetésemre a TF "fapados" módszere (kompjúter nélkül!) a legbiztonságosabb családtervezési módszer, megelőz minden más fogamzásgátlási eszközt!!! Tehát, e tanulmányok és tapasztalatok szerint, ha jól megtanulod a módszert, a reggeli hőmérőzést, nyákfigyelést, stb, akkor ugyanolyan hatékonyan védekezhetsz, mint a többi, egészségre, lelkiállapotra stb. káros módszerrel.
Létezik még ehhez szoftveres segítség is az interneten, ahol magad adhatod meg a megfigyelt dolgokat, de ő segít kalkulálni.
Én sajnos nem bízom magamban eléggé, úgyhogy be szeretnék szerezni egy kompjútert, hogy ne rajtam legyen a felelősség
De a probléma az, hogy ezek olyan szemtelenül drágák még használtan is, hogy az embernek (nekem) szinte lelkifurdalása lesz tőle, hogy ilyen sok pénzt el mer vonni a családjától.
Egyelőre a sima hőmérőzéssel az a problémám, hogy kipróbáltam, hoyg egymás után többször mértem a hőt a nyelvem alatt és még véletlenül sem lett ugyanaz az eredmény, több tized fok különbség is volt. Tehát nem tudom, hogy lehet tényleg biztos az ember abban, hogy a tényleges hőt méri a hőmérő. (Egy percen belül nem változik a hőd).
Anikó írt a spontán peteérésről, ez is ugyanolyan téma, mint az összes többi "tudományos". Találsz erre is bizonyítékot, meg az ellenkezőjére is. Egyszóval nem bizonyított tény, de én is úgy tudtam eddig, hogy ilyen van.
Az összes olyan eszköz, ami peteérést mutat (pl. PG 53), nem használható védekezésre, csak baba gyártásra, hiszen a peteérés előtt 5 nappal még nem mutat semmit, és tanulmányok szerint a hímivarsejtek 5 (!) napig is életképesek maradnak.
A TF-sal az is még a gond, hogy sok a piros nap (vagy menzesz, vagy tilos nap). Felhőtlen együttlétekre jó, ha 10 nap marad.
Az én tervem most a következőt tartalmazza:
- beszerezni a fent belinkelt könyvet, ami az összes általam olvasott fórum szerint alapmű és szuper jó leírás a témában.
- tovább próbálkozni a hőmérőzés biztonságossá tételén, márminthogy el lehessen hinni az értéket, amit mérek (valakinek ötlete ezen a téren?)
- talán beszerezni egy kompjútert, amihez el kellene tudni dönteni az interneten fellelhető infók alapján, hogy melyik a legjobb...
- gondolkodni egy fiú és egy lány néven..
Ha valakit még érdekel a téma, akkor vagy itt, vagy privátban mehetünk tovább, ha nem, akkor térjünk vissza a mosószerekhez