Új privát üzeneted érkezett!


Andi
m_andi
 
 


Livus, én szinte minden levest rántás nélkül csinálok. Borsó, zöldbab, karalábé, bármilyen zöldség. Gyümölcslevest szoktam nyersen is, tipikusan őszibarackból. Csak turmixolom, vízzel, tejszínnel, tejjel higítom, pici cukor és vanília megy bele. Meggyleveshez a meggyet kevés vízben szegfűszeggel fahéjjal vaníliával megfőzöm kb 3 percig, utána higítom az említettekkel.
Hagymalevesbe se kell rántás, asszem én rántottlevesen és bablevesen kívül semmibe se teszek. A zöldségleveseket kevés olajon szoktam apróra vágva megpárolni (ez a nem annyira fogyókúrás rész :oops: ) pici pirospaprika rá (egyébként ez sűrít), vagy sem, és úgy engedem fel vízzel, végén levesbetét (szintén plusz kalória, de nekem muszáj sokat enni) és petrus ha van.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Livus, tejfölös habarás helyett póbáld ki a tejszínt. Én étkezési keményítővel szoktam dúsítani, a tejszínnel kikeverem csomómentesre, aztán apránként adok hozzá leveslevét, hogy ne egyből zuttyantsam a meleg lébe, így csomómentesen el lehet keverni. Aztán ha már elég híg, mehet a levesbe.

Ami pl különleges és finom, és egyszerű, a citromleves. Ugyanúgy, mint a gyümölcslevest, fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral forralni (persze lehetőleg kezeletlen citromból, mert bele kell karikázni), a végén tejszínes keményítővel sűríteni. Ha nem elég savanykás, a végén lehet még bele tenni kifacsart citromlevet. Hidegen isteni.
A párom tálaláskor borsot is szokott bele tenni, ettől pikáns, én próbáltam már pl ananászkockákkal vagy bármilyen sárga gyümölccsel (dinnye, barack), a tányérban rámerni a kockákra, finom.

Vagy a gazpacho saját változata: paradicsomlébe belekockázni egész apróra uborkát, paprikát, paradicsomot, hagymát, hűtőben összeérlelni, ízlés szerint sózni, borsozni. Szintén finom leves nyári melegben, főzés nélkül.

Eszter
ikra
 
 

 
 

Ja ami még eszembe jutott ilyen melegben: a turmixok! Bármilyen gyümölcsből, de eperből a legjobb szerintem, mézzel, hmmmmm. Leves helyett is jöhet nekem :).

Eszter
ikra
 
 


koszi a tippeket, otleteket mindenkinek :)

KépKép
livus
 
 


jo nyari levest lehet csinalni a voros lencsebol is:
hagymat olajon parolni, hozza szezammag, tokmag, curry, repa, krumpli, fokhagyma, sok voroslencse, kicsit osszeforgatni az olajon, aztan ra a viz, so
mikor megpuhultak a zoldsegek osszeturmixolni
jo suru lesz, hamar elkeszul

Biobaba
biobaba
 
 


Livus :) én mindenbe teszek tejfölt :wink: az a titka, ami a rántásnak is (amit pedig soha nem használok): ugyanolyan hőmérsékletű folyadékkal kell összekeverni, mint az étel, amibe teszed. Tehát ha még melegen teszed a leveshez, akkor néhány kanál apránként hozzáadott meleg lével elegyíted és habverővel simára kevered, esélye se lesz utána összecsomósodni.

indianyo
 
 


Indi: így szoktam, igen, így írja a Horváth Ilona. Ezért nem értem sose, miért nem sikerül... :(

KépKép
livus
 
 


Látom, az esszémre nem akartok válaszolni.... :cry:

Rántás helyett én is keményítővel sürítek.

Livus, annyi a pulykamell, ahogy leírtam. Tetszés szerinti fűszerkeverékkel (én provance-it használtam) pácolod olaj alatt több napig, majd sózod, becsomagolod egy hőálló tálba (tehát a mellet olyan jó hengeresre összehajtod, ahogy lehet), beborítod pl. bacon szalonnával (így nem szárad ki), betakarod alufóliával, és annyi ideig sütöd, ahány kiló. (pl. az enyém 1,5 kilós volt, akkor másfél óráig sütöm). Utána ettünk belőle egy ebédet, ahol elfogyott a szalonna (erős lelkiismeretfurdalások közepette :lol: ), aztán a szalonnából immár kicsomagolt mell maradékot (kb. a fele maradt) behűtöttem, és hidegen kiválóan szeletelhető felvágottként elfogyasztottuk. A kérdés csak az, hogy meddig áll el? (Mi kb. 4 napig ettük, csak úgy szeretnék ilyen felvágott féléket gyártani, hogy ne kelljen utána minden nap ezt enni. Mert bár finom, de gazdaságtalan)

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Tejbemami!
Tejes témát már leírtam Jardina topikjában, de bemásolom a cikkről a véleményem:

[quote]A írta:lleriga pont aktuális, mivel holnap megyek vizsgálatra. Már kb egy-két éve télen-nyáron, állandóan folyik az orrom, remélem, kiderül mi okozza. (én nem gyanakszom a tejre, mivel sokkal régebb óta fogyasztok rendszeresen házi tejet)

De a cikkben pont van egy ilyen rész, hgoy okozhat légúti betegségeket, mivel a tejtől fokozott nyálkaképződés lesz.

Van viszont egy érdekes mondat, ami szerintem egy kicsit felháborító
Idézet:
"Sok embert úsztatott a tej a koporsóba." Dr. Williams


Hmmm, ezzel én nem értek egyet.

A betegségek közül csak az agyvérzéshez fűznék pár gondolatot, mivel az én felmenőim közül sokaknak volt, nem is egy! Anyunak is volt 11 éve, de ő pl egyáltalán nem fogyaszt tejet, se vajat, Shocked Sajtot ritkán eszik egy kicsit. Tejfölt ételbe belefőzve, direktbe nem.

Tejfogyasztást állítólag a vércsoport is befolyásolja. Nem tudom, van-e benne vmi. Eszerint a B-s vércsoportúak egyáltalán nem esznek tejet, tejterméket, mert vmiért ők nem tudják rendesen megemészteni.
Nekem ez is sántít... (anyu B-s, de ellenpéldát is tudok erre, hogy B-s, és mégis sok tejet iszik).


[quote]A írta:múgy értem, hogy nem zárható ki a tej, de volt már olyan (nem pont négy hétig), hogy hetekig nem ittam tejet, se tejterméket nem ettem, mégis fennálltak azok a tünetek, amik most is.
Tavaly nyáron ún. salaktalanító kúrát végeztem: csak zöldség, gyümölcs, no kenyér, egy hónapig napi kb egy liter csalánlevél tea - és mégis voltak allergiás tünetek Shocked

Andi
m_andi
 
 


Eszter: megcsináltam a citromlevest. Baromi keserű lett :cry:

Tejbemami: én őszintén szólva nem olvastam el a belinkelt cikket. :roll: Annyira nem értek adologhoz, hogy meg tudjam állapítani, igaz-e amit leírnak, azt meg nem akarom, hogy eltántorítsanak a tejtől. Nagyon szeretem a tejet, a sajtot, a tejfölt, a túrót...

Addig jutottam a cikk olvasásában, hogy az ember az egyetlen emlős, aki felnőttként is iszik tejet, ráadásul más faj tejét. Ezt mondjuk simán elhiszem, hogy igaz. Inkább az az érdekes kérdés szerintem, hogy vajon miért alakult ez így az évezredek során. Miért kezdtünk el tejet fejni és inni? Nem tudom a választ én sem, csak elgondolkoztam.
Ha tudja valaki, ossza meg velem ! :)

KépKép
livus
 
 


Livus, én sem foglalok állást a témában, de maga a Testkontroll bosszant. Az a könyv egy olvasmányosan leírt életmódprogram, ugyanolyan meggyőző, mint az Atkins, vagy bármilyen low-carb, a South Beach, a Bernstein, a Somersizing, a 90 napos vagy a Béres Alexandra. Van, akinek bejön, van, akinek nem. Egy gondom vele, hogy tele van pontatlanságokkal a fehérjeszükségletről, gyümölcsemésztésről, illetve magáról az ember élettani működéséről. Ráadásul ez is egy olyan program ami erősen összeesküvéselmélet-szagú... :D

A tejről nekem az a véleményem, hogy könnyű ráfogni dolgokat, akárcsak a húsra, cukorra...betegítenek? Hát, nem tudom, mi mindhármat fogyasztjuk, és kösz, jól vagyunk többmillió emberrel egyetemben. Az indokokkal, amivel a Testkontroll alátámasztja a tejtermékek elkerülését, nekem erősen sántítanak. Ennek ellenére ha valaki tej (hús, tojás, hal, stb.) nélkül érzi jól/ jobban magát, akkor hajrá, szuper, áldásom rá! :D

(A toxémiás topicban is utolértem a bizonyos topicindítót, ahol a lányoknak fehérjeszegény diétát javasolt, mert a fehérje a toxémia oka-a Testkontroll szerint! Jujj! No, erre már felment a pumpa bennem és megírtam a saját-saját!- véleményemet és tapasztalataimat.)

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livus, sajnálom, azt hiszem, nem tettem jól, hogy nem írtam arányokat :(. Pl magunknak max 2 citromot karikázok bele egy kisebb fazéknyi levesbe, mert ha több, a héjától megkseredik, azt hiszem, nálad is ez lehetett a gond. Tehát a citromból nem kell olyan sok, mint egyéb gyümölcsből, inkább utólag érdemes inkább még citromlét beleadagolni, ha nem érzed eléggé citromosnak.
Én ma csináltam megint, és nagyon finom lett, fuss neki mégegyszer kevesebb citrommal, és ne haragudj, az én hibám volt :(.

Eszter
ikra
 
 


[quote]A írta: tejről nekem az a véleményem, hogy könnyű ráfogni dolgokat, akárcsak a húsra, cukorra...



Azért ezt nem szabad egyértelműen kijelenteni, hogy SENKIT nem betegít. Sajnos van, akit igen :(
De ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hgoy a szervezetének mire van szüksége, és mit emészt meg nehezen. És ez semmilyen könyvben nincs benne, se neten, mindenkinek magának kell rájönnie. ;)

Andi
m_andi
 
 


Liv: én most olvasom a Cukor bluest, és nekem is vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban is... Sok mindenben egyet tudok érteni, de szerintem abban is vannak olyan dolgok, amik sántítnak...

Eszter: tuti, az volt a baj! :( 5 db citromot tettem egy 2-3 literes lábosba. Úgy sajnálom, mert a keserűségen túl viszont nagyon finom... :cry: És olyan ritkán jutok bio citromhoz :( brühühü...

KépKép
livus
 
 


[quote="m_andi"]
írta:
m_andiAzért ezt nem szabad egyértelműen kijelenteni, hogy SENKIT nem betegít.

Nem is jelentettem ki. :wink: Viszont írtam ezt:
[quote]A írta:z indokokkal, amivel a Testkontroll alátámasztja a tejtermékek elkerülését, nekem erősen sántítanak. Ennek ellenére ha valaki tej (hús, tojás, hal, stb.) nélkül érzi jól/ jobban magát, akkor hajrá, szuper, áldásom rá!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livus,
Nem tudom Interspar vagy Spar nincs-e a közeledben, ott a NaturPur választék része a bio citrom, mostanában mindig azt veszek, és a hűtőben sokáig eláll. + dbos kiszerelésben kapható, és ha jól emlékszem, 249 Ft a három darab.

Eszter
ikra
 
 


3 darabos akart lenni.

Eszter
ikra
 
 


Eszter: olyan volt ez is ;)
Két szütyővel... (5 ment a lábosba, egyet meghagytam a végére, hogy belefacsarhassam a levét)

KépKép
livus
 
 


[quote="livus"]
írta:
livusAddig jutottam a cikk olvasásában, hogy az ember az egyetlen emlős, aki felnőttként is iszik tejet, ráadásul más faj tejét. Ezt mondjuk simán elhiszem, hogy igaz. Inkább az az érdekes kérdés szerintem, hogy vajon miért alakult ez így az évezredek során. Miért kezdtünk el tejet fejni és inni? Nem tudom a választ én sem, csak elgondolkoztam.
Ha tudja valaki, ossza meg velem ! :)


Na, hát ez az! Milyen jó érvnek tűnik, aztán ha belegondolsz, rögtön rájössz, hogy a többi emlős miért nem iszik felnőttként tejet, ráadásul más faj tejét.... MERT NEM JUT HOZZÁ. Nem hiszem el, hogy ha lenne lehetőségük az állatoknak, akkor nem fogyasztanák ugyanúgy más faj tejét, mint tojását, húsát, kölykét... Bocs, de tényleg, azzal sem példálózik senki, hogy mivel egyes állatfajok a saját fajuk kölykeit eszik, ezért nekünk is azt kellene, mivel mi is csak egy emlős vagyunk...
És még egy: azért ha a macska elé teszik csinos kis tálban a tehéntejet, azt megissza, vagy nem? Ugyanakkor meg a sárgarépát köszöni, nem kéri akkor sem, ha rózsaszaszín tálkában adod.

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


OFF
Tejbemami, látom, téged is bosszant a tejes dolog. A könyv, amire a cikk épül (a cikk eredetileg a Szendi-honlapon van, ahol sok értelmes dolog is olvasható), egy amerikai nő könyve. Én elhiszem (?, nem, igazából nem hiszem el), hogy az amcsi tej tele van antibiotikummal (a cikk szerint ráadásul Murphy törvénye szerint kerülnek bele, hehehe), 3 szelet szalonnányi zsírral, gennyel és bacikkal, de a magyar tej azért még mindig tej, legalább is ezt mondják.

Ami engem még idegesít a cikkben (és ami miatt csak az első bekezdésig jutottam el), hogy a pasztőrözésből eredezteti az autizmust, ammónia felszabadulására utalva, mert hogy a " pasztörizált tejben olyan fehérjék keletkeznek, melyek az ember, pláne a csecsemő számára nem emészthetőek." Tehát a pasztőrözés maga a teremtés csodája? Tudtommal újfajta fehérje csak valami új DNS kódról képes képződni. Nem létezik olyan fehérje (egészséges fehérjebontó enzimrendszerű emberről beszélek most), amit az ember nem tud megemészteni, minden fehérje ugyanarra a kaptafára épül a Földön: aminosavakból áll.

Még egy: "ammónia csak akkor keletkezik, ha a tejfehérje/tejcukor természetes aránya megbomlik...a keletkező ammóniát nem ellensúlyozza a felszívódó tejfehérje (részletekhez tessék elvégezni a biokémia szakot)". Bevallom, az én biokémia szigorlatom jópár éve volt, de ez teljesen nonszensz, a cukor és a fehérjeemésztésnek semmi köze nincs egymáshoz egyrészt, másrészt mi köze a baktériumok által termelt ammóniához a felszívódó tejfehérjének (ami ugyancsak nem létező fogalom, mert az aminosavak szívódnak fel)?!?! Emellett a legbiobb csicseriborsóból származó fehérje lebontási termékei között is lesz ammóniumvegyület, ha tetszik, ha nem.
Nekem túl zavaros a cikk.

ON

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Remélem, azért ez a tejes téma nem OFF... Livi, köszi, hogy ezt leírtad, mert a laikus ugye mindent elhisz (nem, nem hisz el :) ), mert beszélhetnek nekem vegyületekről, én csak a külkereskedelemhez értek...

Egyébként én is hallottam erről az antibiotikum és genny dologról. Kérdés, hogy ugyanonnan származik-e az információ. (Én a magyar tejre, ill. általánosságban a tejre vonatkoztatva hallottam.) Mondjuk a gennyet nem, de az antibiotikumot simán el tudom képzelni, az állatokat eleve antibiotikumos táppal etetik (pl. csirke) ez köztudott.
Ezért próbálnék teljesen átállni a bio tejre.

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Tejbemami, igazad van, nem off. :D Én egyszer a Zöldövezetben hallottam, hogy a magyar tej jó minőségű és ugyanolyan jó pontokat kapott az ökotesztelésen, mint a magyar bio tej. Mi is bio-tejet ittunk, de most már iszonyat pénz a tetrapakkos biotej (a magyar már 400 körül van errefelé), úgyhogy vagy a 3.5%-osat isszuk, vagy házitejet-pasztőrözetlent, de ismerőstől tehát megbízhatót.

Ennek ellenére azért ezen a gennyen is tudnék vitatkozni. A genny szerintem egyszerűen undorítóbban hangzik, mint hogy fehérvérsejtek, mégis ugyanazt jelenti, csak kicsit azért mégis csak máshogy... :roll:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 



Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Bocs, hogy csak most:
Levendulás keksz
115 g vajat és 50 g cukrot habosra keverünk, belekeverünk 175 g sima lisztet és két evőkanál kissé felaprított levendulavirágot (vagy feleannyi szárítottat). Rövid ideig hűtőben pihentessük. Szív alakú formával kiszúrjuk és kb 10 perc alatt megsütjük. Meg lehet szórni porcukorral.
Hát nem valami reform, viszont nekünk nagyon ízlett...egy angol kekszes szakácskönyvből származik.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Már nem tudom, ki ajánlotta a töltött kenyeret (gyezsu?), még a topik elején (?), de tegnap végre megcsináltam, és elképesztően jó lett!

Kenyértészta dagaszt, keleszt, ujjnyira nyújt, rápakol paradicsom, paprika, olajbogyó, sajt, tejföl, zöldfűszerek, semmit nem kell sajnálni, felteker, valamibe beleteker (én tortaformába tettem, de tökmindegy), szezámmaggal vagy bármivel megszór, sütőbe be, én 1 órát sütögettem 180 fokon. Annyira finom, hidegen még jobb, olyan, mint egy szuper szendvics. Olcsó, kiadós, szállítható, kirándulásra, vendégségbe is jó megoldás, meg mindenféle maradékot bele lehet tölteni. A gyerekek is ették jóízűen.
KépKép

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Nalunk ma befozes volt: meggyle es -lekvar. Most kicsit izgulok, mert a villanytuzhely azert tartogat meg szamomra meglepeteseket. De remelem, sikerult a cucc. Sajna keson kaptam eszbe, es nem probaltam ki, h a meggymagot is beleteszem. Allitolag szilankosra kell torni, igy belefozni. Aztan persze kiszűrni. De lehet, h veszek meg meggyet:) A mostani magjat is mindenesetre elteszem.

Livi, toltottkenyer guszta. En csinaltam mar olyat, ami savanyukaposztaval es sonkaval volt toltve. Az is nagyon fincsi.

Tudja valaki, h kell diolevet csinalni? Egyszer kaptam olyan szilvalekvart, ami zold diolevel volt elteve, es nagyon mely nyomokat hagyott bennem. :wink:

Biobaba
biobaba
 
 


Liv,
én is csináltam már (kösz az ötletet tényleg, szerintem talán Livus volt az ötletgazda...), én olaszosan fűszereztem paradicsomszószt, szintén nem sajnálván a fűszereket, rá hagyma dögivel, olajbogyó és sajt, nyami! :)
Zsizsa
zsizsa
 
 


Zsizsa: Köszi a feltételezést, de egészen biztos vagyok benne, hogy én még csak hasonlót sem sütöttem soha ;)

KépKép
livus
 
 


A keményítőről kérdeznék? fogalmam sincs jó vagy nem, anyukám szokott azzal sűríteni, megnéztem az összetételt, nem tűnt túl naturnak.... felvilágosít aki többet tud??

recept kérés: ha valakinek van igazi fincsi hagymalevese kérném a receptjét! nagyon szeretjük de ritka az a hely ahol finoman csinálják. és megígértem az uramnak hogy megtanulom fincsin csinálni (nem tejesen - egyszer kaptunk egy meleg tejben főtt hagymakarikákat.... pfujj)

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Livus,
akkor nem te voltál, pedig majdnem teljesen biztos voltam benne... :D

Marica,
nekem van egy általunk nagyon kedvelt receptem:

Hagymaleves

1/2 kg hagyma, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 1ek Natúr vega mix/Allnaturás ételízesítő (mi régen az előbbit, egy ideje az utóbbit használjuk, és én kicsit kevesebbet teszek bele), reszelt sajt, kenyérszeletek, őrölt bors, só.

A hagymát vékony csíkokra vágjuk, a vajon megpároljuk üvegesre. A lisztet hozzáadjuk, amíg egy kis színe lesz (közben keverjük). Ezután 1 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a vega mixet vagy 2 leveskockát. (A víz egy decijét száraz fehérborral helyettesíteni lehet, így pikánsabb, a férjem szereti, én speciel nem). 30 percig lassú tűzön fedő alatt főzzük (nekem sok a 30 perc). A kenyeret megpirítjuk, tányérba tesszük, reszelt sajtot rászórjuk, és erre szedjük a levest. Lehet, úgy is, ha van hőálló tányér, hogy a levest kiszedjük, arra tesszük a kenyeret, rá a sajtot, és az egészet a sütőbe maximumon 8-10 percre, így megpirul a sajt.
zsizsa
 
 


OFF: Cica-tejiváshoz egy apró adalék: anyósomék egy idő után sosem adtak egyik cicájuknak sem tejet, mert amikor tették, fostak a cicák. Nomármost lehet, hogy ez nem ok-okozati összefüggés, hanem valami más miatt történt a fosás, de azért kissé elgondolkodtató. :) Mondjuk én saját magam nem tudom megerősíteni, hogy tényleg ez történik, és kipróbálni sem fogom, ugyanis a mi egyik macskánk tej nélkül is sokat fosik, hála az antibigyó kúrának... :? De már kezelem lactobacillussal, és úgy tűnik, javul. :D
zsizsa
 
 


Marica, en is szoktam neha kemenyitot hasznalni. Burgonyakemenyito, illetve kukoricakemenyito. Meg a tapioka is tud suriteni. Ezekben nincs semmi mas. Nem tudom, anyukad mifelet hasznalhat, h abban mindenfelek vannak.

Hagymaleves (hivatalosan obajor kenyerleves)

3 nagy fej hagymat vekonyra szelni, 1 gerezd fokhagymat aprora. 40 g vajon aranybarnara sutni
2 szal porehagymat (en szoktam voroshagymaval is felcserelni a poret) hosszaban kettevagni, vekony szeletekre vagni. A megsutott hagymakeverekhez adjuk, uvegesre paroljuk. Felonteni csontlevessel, 15 percig rotyogtatni. Sort onteni ra (elhagyhato, bar igen finomma teszi, de mondjuk sorbol csak bio sort tennek bele). So, bors, szerecsendio. Ujra felforralni.
Kenyeret apro kockara kell vagni, vajon ropogosra piritani.
Komennyel is lehet fuszerezni.



Biobaba
biobaba
 
 


mai kajank:)

rizs
safranyos hagyma (olajon es vajon uvegesre parolni vekony karikakra szelt lilahagymat, 4-5 gerezd fokhagymat, tokmagot, safranyt)
tetejere ortenburgert reszeltunk

melle uborka salata (karikazott uborkat sozni, h levet eresszen, fokhagyma, petrezselyemzold, icipici almaecet)

Biobaba
biobaba
 
 


Lányok, istenieket írtok, csorog a nyálam :)!

Marica, amit én használok, abban sincs semmi más, csak kukoricakeményítő. A Dr Oetkernek és a Haasnak is van ilyen, de legutóbb vettem bio kukoricakeményítőt is (aranyárban :oops: ...)

Eszter
ikra
 
 


hú köszönöm a hagymaleves recepteket, holnapután ezzel várom haza robit :)
a keményítőnek utánanézek, a rántásaim ugyanis elég csomósra sikerálnak többnyire, és sokszor a botmxer a vége..... :(

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Ikra kérte, almaecet (remélem, emlékszem még rá, 1 éve nem csináltam):
Mindenféle almapotyadékot (héj, csutka lemosva, bármi) 5l-es befőttesüvegbe rakok, rá egy kis méz, száraz kenyér és víz. Hagyom állni, kevergetem, sokáig, talán hetekig, bár ez hőmérsékletfüggő. Úgy szoktam, hogy áll a befőttesüveg és ahogy jön mindig almapotyadék, töltöm fel az üveget. Ha már kiér a vízből, töltök bele még vizet. Az 5l-be mondjuk kétszer 1ek. méz megy. Szóval, amikor már megerjedt, akkor leszűröm, a trutyi megy a komposztba, a lé meg lesz az ecetem alapja. Most már ebbe dobálom az almapotyadékot, töltöm néha vízzel, és megy bele a méz, ugyanannyi. Ha tele van az üveg, és már nem forr az ecet, leszűröm. A trutyi megy a komposztba, a lé meg ecetesüvegbe, az az ecet. A befőttesüveg alján hagyok egy kis ecetet megint alapnak és kezdődik elölről az egész. Az a tapasztaltom, hogy spájzban azért még érik, töményedik az egész, és közben kiül egy kis trutyi az aljára, és feljön a tetejére, közte meg gyönyörűen kitisztul. Én a bolti almaecetet töményebbnek érzem azért, ezt bele kell számolni, mikor használod. És biztos lehet ennél ügyesebben is csinálni. És persze működik bármilyen gyümölcsből.
Mi félig túlvagyunk, félig benne vagyunk a meggyezésben. Raktam mélyhűtőbe is, készült befőtt, készül a lé és a lekvár. Minden 100% meggy, cukor és tartósító nélkül. Nyami!!!
A töltött kenyeret ki fogom próbálni így is. Én kicsi batyuknak szoktam ugyanezt megcsinálni, nagy favorit.

hordozo
 
 


Ebéd: cukkinileves pirított magokkal (a kiinduló Andi receptje volt http://www.freeweb.hu/receptgyujtemeny/leves.html , de végül eltértem tőle kissé). Második: mézes mákos guba.

Ma: málnaturmix (kösz a tippet!), gyros.

KépKép
livus
 
 


Lányok,
Tegnap este kimagoztam a meggyeket, állni hagytam, ahogy írtátok. Ma, amikor üvegelni akartam volna, dobhattam ki az egészet, megerjedt és megpenészedett :(. Gondolom, az lehetett a baj, hogy nem tettem hűtőbe, de a nagy lábos be sem fért volna, na meg eszembe sem jutott :(. Vigyázzatok, így ne járjatok!
(Lehet, hogy rögtön kellett volna befőznöm? Na most már késő bánat, eb gondolat.)

Eszter
ikra
 
 


Továbbfejlődtem a tejfeldolgozás terén :D Tegnap isteni vajat sikerült készítenem, igaz, hogy a hőkezelt tej tetejéről leszedett tejszín (föl, bőr...?) habbá verésén próbálkoztam, de pillanatok alatt olyan szuper vaj lett belőle, hogy na!

A másik tapasztalat, amit azt hiszem, itt ajánlottatok: a tejet nem forralom, csak 70 fokig melegítem és rögtön lehűtöm: így nincs az a kellemetlen forralt tej íze, nagyon finom!

Egyre lelkesebb vagyok :D

A tejszín(hab), tejföl, sajt továbbra is rejtély, de megoldom...

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


tegnapi és mai kaja: tepsis zöldséget akartam csinálni, de annyi lett, hogy nem fért bele a tepsibe. Ezért római tálba tettem, és hirtelen felindulásból egy bögre rízst zúdítottam bele, és másfél bögre zödséglét. Olyan finom zöldséges rizs lett, hogy na. Van benne padlizsán, cukkini, paprika, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, paradicsom. Fűszernek a zöldségleveskocka és ipari mennyiségű bazsalikom. Tegnap fokhagymás tejföllel ettük, ma halat is sütöttem hozzá.

o
orsko
 
 


biobaba
 
 



Andi
m_andi
 
 


SOS!
Végre-végre eljutottunk az Ökosarokba tejért. De az volt kiírva, hogy "a nyers tejet fogyazstás előtt fel kell forralni"

Ti felforraljátok?
És ha igen, akkor hogyan?

Mert nekem nagy parám a tejforralás, mindig aggódok, hogy odaégetem (előfordult már párszor...). Ma kb. egy órán át forraltam, jó lassú tüzön, hogy ne legyen semmi gond. És az utolsó kb. 20 percben már végig kevergettem is. Nem is égett oda! Dehát ez így borzalmas!

(amúgy külön tejes lábosom van. Meg van egy jópár "hajdanvolt tejeslábosom" is, mivel ha egyzser odaég benne a tej, utána már másra használom... :( )

KépKép
livus
 
 


Livus, szerintem az azert van kiirva, mert az ANTSZ kiiratja a tejeladokkal. Szoval ez eloiras. Ismerek olyanokat, akik nem forraljak, nyersen isszak. En a tejet is 70 fokig melegitem, nem forralom. Valahol olvastam, hha kicsi vizet teszel a fazek aljara, nem eg oda a tej. Nem tudom, nem probaltam, nem szoktuk odaegetni, errol hatha ir vki okosabbat:) Olyan mar volt, h kifutott, akkor ugye fel is forrt, de nem egett oda. Nem is tudom, mitol eg oda a tej... Mi duplafeneku labost hasznalunk tejmelegites celjara (is).

Biobaba
biobaba
 
 


Livus , mi mindig felforraljuk a tejet (kivéve ha vmit készítünk belőle). Lábost kicsit körbeöblögeted vízzel, bele a tej és én legmagasabb hőn szoktam. Sose ég oda! Ha kezd feljönni, elzároda gázt, hogy ne fusson ki.
Lábos nem tudom milyen, régebbi fajta zománcos, már nagyon régóta ez a tejes lábos, sose égett még oda :roll:

Andi
m_andi
 
 


Köszönöm! :)

Biobaba: miért pont 70 fok?
Andi: ezt a vizes trükköt ma bevetem a maradék tejnél. Remélem, beválik :)

KépKép
livus
 
 


Livus, az olyan misztikus:) Komolyan: mert az mar elvileg eleg, h a nemkivanatos elemek eltunjenek a tejbol, de megse forraltam fel, es talan marad benne valami a jo anyagokbol is, amik a forralas soran elillannak.

Biobaba
biobaba
 
 


Jelentem a tej nem égett oda, pedig nem kevergettem! :)
(Kicsit azért aggódtam, mert most egy aranyos kis piros pöttyös tejeslábosom van. Féltettem :roll: )

bevizeztem az edényt, és kettesen felforraltam (3 a max.)
KÖSZI A TIPPET!!!! :)

KépKép
livus
 
 


Livus! Örülök, hogy bevált!

Ti már megkezdtétek a befőzést? Ha igen, miket tettetek már el? És miket fogtok?
Mi eddig barackot, cseresznyét tettünk el, na meg uborkát. Nem sokat, kb 10 üveggel mindegyikből.
Még lesz lekvár, az tuti 8)

Andi
m_andi
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?