Pindur!
A legvégén levö kérdésel kezdeném: igen, kaphat hasfájáskor is szopit. Teljesen igazad van, a szopás nem scak étkezés, hanem nyugtató jellegü is.
A 140 g/hét is még teljesen tökéletes. és az sem gond, hogy a korábbiakhoz képest csökkent, hisz gondolj bele, mekkora nagy baba lenne belöle, ha folyamatosan tartaná a 300 g/hét ütemet. A hivatalos értékek 115-220 g/hét az elsö 3-4 hónapban, azaz a baád még mindig középtájon van. persze, értem én, hogy azért a hízási ütem lassulása megijeszt, de hidd el, nem kell még emiatt aggódnod, teljesen rendben van vele minden. És pont ez az, ami mutatja azt is, hogy elegendö tejhez jut. Persze erre mondhatod, hogy pont az a baj, hogy kevésnek érzed a tejmennyiséget, és csökken is a súlygyarapodása. De mint irtam, a korábbi hizási ütem egy kicsit több is volt, mint szükséges lett volna.
Az egyéb jelek is nagyon fontosak:
Van-e elég nedves pelenkája, ill. széklete?
Szintelen a vizelete?
Sima a böre, szemei csillognak?
Ha ébren van, akkor érdeklödö?
A tejmennyiséggel kapcsolatban:
Egy vagy két mellböl szoptatsz? Mert ez nem derül ki abból, amit irtál. Ha egy mellböl, akkor próbáld a szopi után megkinálni a másikkal is, ha éhes, akkor el fogja fogadni, ha nem fogadja el, akkor nem kell aggódni, nem volt éhes.
Idönként elöfordul, hogy a babáknak több tejre van szüksége, mint ami éppen termelödik, ilyenkor ugyakrabban kérnek enni ill. "nem elég" neki az a mennyiség sem, amit két mellböl kaphatnak. Kb. 6 hetes, 3 ill. 6 hónapos korban szokott lenni növekedési ugrás, amikor a legtöbb anyuka ilyesmit tapasztal (persze ettöl eltérö idöben is lehet). Több megoldás is van, ami mind azt célozza meg, hogy a tejtermelést fokozza a szoptatás fokozásával:
1. Gyakran kell mellre tenni, annyiszor, ahányszor csak kér. A te babád elég ritkán "kér" (ami szerintem épphogy azt mutatja, hogy elég neki, hacsak nincs egyéb baja: de gondolom az orvos egészségesnek találta), megpróbálhatod süriteni neki. Az ideális az lenne, hogy annyiszor kinálod, ahányszor ö akar szopni, mert ez a tényleges igény szerinti szoptatás.
2. Ha mindkét mellböl evett már, és még mindig éhes, akkor vissza lehet tenni az elsö, majd újra a második mellre, mindaddig, amig jólakottnak nem tünik. Ez nagyon sokszor maratoni szopit jelent, ami elég fárasztó, viszont egy ilyen 2-3 nap után jelentös tejcsinövekedés szokott bekövetkezni. Nem kell attól aggodni, hogy ha már kiszopizta, akkor úgysincs benne, minek tegyem rá újra. Ugyanis a tej a szopi közben termelödik, a mell soha nem üres, az ilyen szoptatás nagyon sok ingert ad mellnek, és mégha akkor nem is lakik teljesen jól a baba, a szoptatás másik oldala (megnyugtatás) elégedettséggel tölti el a babát.
A sírás oka egyébként nem mindig az, hogy nem jön. Van, amikor pont az ellenkezöje az oka, ö már nem igazán szopizni akar, csak cumizna, de jön a tej. Ilyenkor is szoktak sirni, ekkor az a megoldás, hogy az üresebb mellet kapja meg cumizásra.
Gond lehet, hogy esetleg fesziti a pociját a lenyelt levegö, szoktad közben büfiztetni? Érdemes közben egyszer megállni, megbüfiztetni, és úgy folytatni a szopit (nem csak a végén büfiztetni).
Van más jele is annak, hogy éhes? Valószinü ezt elég nehéz megmondanod (mert te ébreszted), de süritette a szopik számát? Lehet, hogy rosszul gondolom, de ha ö éhes lenne, annak nem az lenne a jele, hogy sokkal gyakrabban kér enni?
Egyébként ahogy az idö telik, úgy nö, már egyre többet van ébren, egyáltalán nem kell minden szopiba belealudnia, mint az elején. Ált. van egy rosszabb idöszak (számomra legalábbis az volt), amikor már elég nagy ahhoz, hogy ne aludjon el, hogy ébren legyen, viszont még nem elég nagy ahhoz, hogy kezdjen magával valamit. Ilyenkor aztán nyüglödik.
Az is tapasztalat, hogy estére a mamák kevesebbnek érzik a tejüket, de mig a reggeli tej sok, addig az esti zsírdúsabb, laktatóbb.
Ha éjszaka újra ébred: ennek is több oka is lehet. Ha a nappali szopik számára nem biztosítják az elegendö mennyiséget, akkor bizony éjszaka is felébredhet. És ezt nem úgy értem, hogy neked kevés a tejed, ahnem úgy, hogy a babák az elsö idöben hihetetlen mértékben növekednek, és az anyatejnek ezzel kell lépést tartania. Szerencsére olyan jól vagyunk "mgecsinálva", hogy ha a mama a baba igényi szerint szoptat, akkor ez nagyon jól müködik. De fontos, hogy nem megijedni kell, és rögtön arra gondolni, hogy kevés a tej, hanem minél jobban igazodni a gyerek igényeihez.
Azt irtad, hogy sokat hagyod a melleden. Ez jó is. De vajon mennyi ideig szopizik és nyel ténylegesen? Mindvégig éberen szopizik, vagy közben szunyókál?
Pihensz eleget, és eleget eszel és iszol elég folyadékot? Az ivásban a másik véglet sem jó, túl sokat sem szabad inni.
Egyébként a legfontosabb, ami már sok mamát átsegitett a nehézségeken: nyugi!!!
Beszti