Na, a reménytelen kezdő megint összezavarodott. Akkor most mire kell a vizes dunszt és mire a száraz? Befőttnek a vizes forralós, lekvárnak a száraz? És milyen a száraz? Azt sem tudom
Befőttnél miért kell újra forrnia? Már egyszer a forró befőttet töltötte az ember a steril üvegbe, nem?
Érdekelne a véleményetek a belinkelt TEJ témával kapcsolatban. Mert tényleg nem tudom, mit lehet még enni, ha se tejet, se kenyeret, se húst, se tojást, se szóját, se cukrot, se sót, ..... Főleg télen! Hüvelyesek és magvak? Ez tényleg kész őrület.
Érdekes tapasztalat a biopiacról. Akartam venni valami felvágottat, és kérdeztem, hogy ugye ezekben nincs nitrites só. Erre azt mondta az eladó, hogy de, természetesen van, minden feldolgozott hústermékben van, mégha nincs is az összetevők között feltüntetve (!). Nyugodjak bele, hogy bio-nál is megengedett, és enélkül akár mérgező is lehet a hústermék, úgyhogy ne is vegyek olyat, amibe nincs. Én meg kész voltam, mert úgy tudom, hogy a nitrites só is rákkeltő, - a Na glutamáttal és a tartósítószerrel karöltve -, ami ugye minden bolti felvágottban benne van.
Felvágott témához még egy kérdés. Sütöttem egyben pulykamellet, (5 napig érleltem fűszeres olajban, szalonnával beborítva sütöttem), isteni jó lett, hidegen vékonyan szeletelhető, jobb, mint bármelyik bolti darálmány. De: fogalmam sincs, vajon hány napig fogyasztható. Szerintetek?
Másik csalódás bio téren: egy biobolt vezető mondta nekem, hogy nehogy már elhiggyem, hogy a MOM piacon mindenki tisztességes. És mondott pár eladót, aki a tuti, a többiről meg inkább semmit. Már mástól is hallottam, hogy a Biokontroll csak a számlákat ellenőrzi, és a gazdaboltban sokan csak a számlát iratják az öko vegyszerekről, de a "hagyományosat" viszik és használják. Ti mit tudtok erről? Hogyan ellenőriz ténylegesen a Biokontroll? Én azt hittem, hogy a termékeket vizsgálják be, hogy mennyi pl. a nitrát tartalmuk. Egyátalán, kiben bízhatok meg? Lehet, hogy kiadom a háromszoros árat a "bio" termékért és közben vegyszerezett ételt eszünk? El vagyok keseredve.
Bocs, hosszú voltam, de várom a válaszokat.