Sziasztok Lányok!
Én "waldorfiában" annyi klassz ötletet tanulok, szívesen megosztom veletek.
Tavaly csináltam először Betlehemet, és nagy sikere volt a gyerekeknél. Advent első vasárnapjának reggelére az évszakasztalunk kiürül (eltünnek a novemberi törpék), helyette csak egy angyal és a betlehemi csillag, plusz egy zsákocskában egy öntapadós aranycsillagocska, amit minden nap a gyerekek ragasztottak fel a kék selyemháttérre, meg egy ásvány. Van képem tavalyról, majd beszúrom.
És minden reggel van egy új valami az asztalon, a csillagocskán kívül.
1. héten ásványok, kristályok
2. héten növények (szárított virág, mohadarab, különféle termések)
3. héten állatok (bárányok, ökör, csacsi - itt csaltam tavaly, csak 3 bárányom és egy csacsim van)
4. héten egyesével az emberek: 3 pásztor - bár nekem csak egy van, ők "építik" a jászolt, majd József, Mária, és végül 24.-én a kisded.
(Ez a sorrend nem véletlen, ezek a világ tudatszintjei, amit a kisgyerekek bizony kérdezés nélkül értenek...)
Azután 30.-án eltűnik a jászol és a pásztorok és jönnek a királyok. Jan. 6 után pedig mindenki elindul "hazafelé", és kb. 1-1 1/2 hét alatt minden eltűnik. Ez az időszak lehetne a "sivatagi vándorlás", sárgás selyemkendőn, tevékkel, de ekkorra már elfogyott az energiám és nem varrtam tevéket. Idén se fogok. Vagy kapok a hidegkúti bazárban (ez itt a reklám helye), vagy nem.
Egyébként a nemezelt csacsin és az egyik bárányon (no meg a jászolon) kívül a többit én csináltam, s.k.
És mi első adventtől kezdve énekelünk karácsonyi dalokat a gyerekeknek/gyerekekkel. A lefekvés dalai ilyenkor karácsonyiak.
Az ablakokra csináltam színes zsírpapírból csillagokat, megpróbálom megkeresni a leírását...
Most ennyi, még át kell gondolni, mi mindent lehet még.