Hú, megpróbálok több, mint 1 heti lemaradást nem túl bő lére eresztve behozni…
Momoskának, mint már annyiszor, most is igaza van szerintem is a sírással kapcsolatban; ha már mindenhogyan sír a baba, akkor nem sok mindent tudunk csinálni, minthogy próbálkozunk, és az biztos, hogy ha mi nem vagyunk nyugodtak, kiegyensúlyozottak, feszültségmentesek, akkor a babánk azt igen könnyen megérzi. Érdekes dolgokra képesek a kicsik, kár, hogy ezek a rejtett tulajdonságok eltűnnek idővel.
Mérés: én megértem Edinát, mert ha nincs elég teje, akkor tudnia kell, hogy mennyi tápszert készítsen, hogy ne vesszen kárba, de elég is legyen. Orsi „neked könnyű”, mert tudod, hogy elég a tejed, és Kolos is tudni fogja, hogy neki mennyire van szüksége. Én is bajban vagyok este, ha úgy érzem, hogy kevesebb a tejem, hogy mennyit vegyek elő a mélyhűtőből pótlásnak. De az is igaz, hogy 3 hónaposan hasonló okok miatt kibéreltünk még 1 hónapra egy mérleget, de nagyon nehéz volt már akkor méricskélni, mert állandóan izgett-mozgott Lina a mérlegen.
Szoptatás: most már csak fekve szoptatok vagy max a pelenkázón fölé hajolok, tehát mindneképpen úgy, hogy Lina feküdjön. Ölbe most már ő sem hajlandó. Bár a szoptatós párnán erősen gondolkodom, mert az jó lesz még később is, az ülős korszakban – ami gyakorlatilag már-már kezdődik – háttámlának.
Idegen nyelv: Nekem is sokat és sokan mondták, hogy ugye angolul fogok beszélni a babához, de persze azt tudtam, hogy azt úgysem tudom megtenni, mert az ember nem tud olyan kifejező lenni a nem anyanyelvén szerintem. Pl. hogy mondanám neki, hogy bogyófejke? Berry-heady? Hm, ez nem is rossz.
És azt, hogy cucu-bogár?? Szóval én is sokat gondolkodom rajta, hogy valamennyit valamikortól kéne-e, de lehet, hogy nektek van igazatok, és nem érdemes magyar nyelvű szülőként erőlködni, hanem inkább kisiskolás korától rákoncentrálni. Az nyilván más, ha a szülők különböző anyanyelvűek, és mindegyik a saját anyanyelvén beszél a kicsihez. Igen, a legtutibb az, ha 1-2 hónapra (vagy többre) külfödre megy az ember gyereke. Az csak a szülőnek szar, gondolom…
Mamice, szuper jók a képek! Mivel Lina most már nagyon élvezi a fürdetést, tényleg kezd vizibéka lenni, lehet, hogy mi is veszünk neki valami ilyesmit, mert a kiskádban már alig fér el, szerintem az nem lenne neki elég pancsolónak.
Ez az iwiw-es dolog foglalkoztat: most tulképp mindenki fent van, de csak Edina ismer mindenkit?
Vagy mivan?
Féltés: én a túl féltősek közé tartozom, mindig Momoskától / -ból próbálok lazaságot meríteni, remélem sikerül, és legeslegkésőbb a második gyereknél én is tudok hasonló helyzeteket olyan higgadtan fogadni, mint te teszed, Momoska! Vagy csak akkor vagy higgadt, mire leírod? (Nem hiszem.)
Hát, attól már előre tartok, hogy milyen lesz a második gyerekem, mert Lina gyakorlatilag egy tündér éjjel is (amióta átalussza az éjszakát, azóta pláne. De előtte is sosem sírt éjjel, csak szuszogott-nyöszörgött, és kaja után mindig hamar visszaaludt), és nappal sincs vele különösebb gond. Jó, van, amikor 5 perc után semmi nem jó neki, de alapjában véve egy nyugodt, nem sírós-követelődző baba, és a nappali alvásainkkal sincsen különösebben nagy gond.
Cumi: irigylem azokat, akik el tudták / tudják kerülni, mégis azt mondom, hálás vagyok, mert a cumi nagyon sok sírástól és nyüglődéstől ment meg engem is, és Linát is. Este van, hogy olyan fáradt, hogy anélkül is beájul, de nappal sokszor kezd neki a sírásnak, ha beteszem a kiságyba. Ilyenkor a cumi szinte azonnal segít. Mondjuk azt még sosem vártam ki, hogy mennyit sírna-nyüglődne cumi nélkül, de tutira eltartana egy ideig, mert próbálkozásaim már voltak, csak nem vártam ki a végét, hanem odaadtam neki a cumit.
Momoska, család, főzés melett hogy bírod a 90 napos fogyókúrát betartani és kivitelezni??? Ismét nagyon jók a képek, de ezt már olyan unalmas mondani.
De akkor mit mondjak rájuk?
Aliz fogta magát és beletette Boriszt a lavorba? Leleményes. Na meg a nagyszülőkkel való étteremben vacsizás kapcsán is elmondható ez róla!
Dumálgatás nálunk változó, a pelenkázón majdnem mindig rá szokott kezdeni a visongatásra, eszméletlen édes, na meg fülsiketítő. A kiságyban, pihiszékben is szokott, de arra még nem jöttem rá, hogy mitől függ. Ha beszélek hozzá, van, hogy csak figyel, de van, hogy akkor kezd párbeszédezni. Ugyanígy ha karban van és énekelek neki. De ha magában van el, akkor sem gügyög mindig.
Edina, mire föl megy hozzátok a védőnő? Házi főzés: a barátnőm azt mondta, hogy egyelőre az ő fia csak a bébikaját eszi meg, ő hiába próbálkozott….
Kitettem Linát az erkélyre, olyan szépen bealudt, erre elkezdtek valami őrült zajjal füvet nyírni. Ugyan nem ébredt fel, de annyira zajos, és elég intenzív fűszag van, gondoltam inkább behozom. Persze egyből felébredt. Betettem a kiságyba, zaj még csukott ablaknál is iszonyú, de ő némán elvan. Nem alszik, hasra fordult és úgy nézelődik. Kivi vagyok mi lesz ebből.
Kb. 10 percig bírta, visszafordítottam cumi a szájba rongyika a kézbe, most azzal is elvan.
Bukás nálunk is elég rendszeres, mostanában kaja után már nem a játszószőnyegre teszem, mert ott azonnal hasra fordul, és akkor előbb-utóbb jön a kaja. Inkább a pihiszékbe teszem, persze van, hogy ott is visszabukja, Főleg, ha hasprésezik az üléshez. Mert azt továbbra is állandóan teszi.
Ismét hason van, cumi a kezében és azzal hadonászik és nyüszög…megint visszafordítottam.
Azt hiszem sokan egyetértünk abban, hogy a tesós képek – akár Alíz-Borisz, akár Geri-Anna párosról legyen szó – mindig különlegesek és nagyon édesek!
Lina elaludt – és a fűnyírást is befejezték. Lehet, hogy hagyhattam volna kint az erkélyen.
Jó, ez, hogy wordben elkezdek reagálni a dolgokra, de ahogy elnézem el fogtok küldeni melegebb tájakra, annyit írtam. S lehet, hogy az egy héttel ezelőtti dolgokra már nem is nagyon érdemes reagálni??? Mit csináljak, szeretem ezt a fórumot!
De édes a repülős kép Kolosról!!!! Lina is szereti ha emelgetjük, forgatjuk, olyan édes, ahogy pislog ahogy éri a „szél”. Meg egy kis akrobata is tud lenni, lásd kép.
Ja igen, tegnap pelenkázás közben ahogy felemeltem a lábát, életében először megfogta, és hosszasan nézte. Felfedezte, hogy neki ilyenje is van.
Edina, nekünk a hálózsák tök jól bevált, de most, hogy hűvösebbek az éjszakák és kicsit nyitott ablaknál alszunk még egy kis takarót is ráteszek, és még azt sem igazán rúgja le (lehet, hogy pont a zsák miatt, de lehet, hogy egyszerűen nem mocorog és azért). Szerintem próbáld ki, és éjjel te is aludj, az jót tesz a tejtermelésnek! Én azt vettem észre, hogy ha reggel miután apa elment és Lina evett, ha én is visszafekszem aludni, sokkal több tejem lesz reggelre, mintha már 6- 1/2 7-től fent vagyok aktívan! Persze nem volt nehéz rábeszélnem magam, hogy én is aludjak még 8- 1/2 9-ig!
Utáljatok, de akkor is írok még. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezt megint tegnap már lekezdtem írni, de apa hamarabb jött haza, aztán már nem tudtam befejezni. Pedig legalább azt fel akartam tenni, hogy ne legyen ennyire dög hosszú!)
Nyelvtanárok (Momoska és Évi, ugye?): ti tudtok valamit arról, hogy a diplomám elévülhet, ha még nem tanítottam? 5 éve diplomáztam, de más területen kezdtem dolgozni. Egyszer valami olyasmit hallottam, hogy a tanári része elévülhet a diplomámnak, ha nem tanítok egy bizonyos időn belül, és kell valami továbbképzésre is menni. Valamit tudtok erről? Mert gyerekes anyaként már tutira nem akarok majd visszatérni a szolgáltató-iparba dolgozni.
Mindenkinek: mi a véleményetek a kengururól illetve a hordozókendőről? Szeretnék valamit venni, mert könnyebb lenne a közlekedés, csak fogalmam sincs mit vegyek és milyet.
Hétfőn végre megkaptuk a 4 hós oltást. A múlt héten azért nem adta be a dokinéni, mert egy picit nagyobbnak tapintotta a máját és a lépét. De most azt mondta, rendben van. 6860 gramm, tehát megduplázta a hazajöveteli súlyát!
Pedig én is úgy érzem, hogy nem eszik valami sokat, max 7 percet szopizik. De van, hogy csak 4-et. Aztán egy óra múlva megint 4-6-ot. Aztán jobb esetben alszik. Most az oltás óta nagyobbakat alszik, de gondolom ez ennek tudható be.
Az ülés most már rendszeresen a kedvenc testhelyzete (bár a fejjel lefelé lógást még nem próbáltam
) Félig ülő helyzetből simán felhúzza magát, persze fogom, de úgy érzem, olyan kis erős. Néhány napja nem hallom, hogy éjjel nyüszögne, ma még 1/2 6-kor sem kelt fel, csak 1/4 9-kor! Most nagy nehezen elaludt hason, pedig már ennie kéne. Na nem baj, legalább jó éhes lesz, hátha többet eszik. Megyek, mert kiutáltok!