Ani,
a méhnyak eredetileg általában úgy 3cm körül van (ezt mutatja az alap méhnyakindex: C3000, a 3 azt jelenti, hogy 3 cm, a 000 azt jelenti, hogy a külső méhszáj, a nyakcsatorna és a belső méhszáj is zárva van (0cm-re tágult)). Nekem a 15. héten C2000, a 21. héten 1000 lett (azaz 1cm-re rövidült) valószínűleg a gyakori keményedéseimnek köszönhetően. Ekkor küldött be a doki a kórházba, hogy kapjak méhlazító gyógyszert, és ne keményedjek annyit, nehogy megrepedjen a burok, és megszülessen a baba. Egy hónapig voltam bent, aztán meg itthon is feküdnöm kellett, a gyógyszert végig szedtem.
Van egy egyágyas és egy háromágyas szülőszoba, ahol függönnyel vannak leválasztva az ágyak. Nekem szerencsém volt, épp szabad volt az egyágyas.
Ehhez van külön fürdőszoba is.
A férjem nagyon hősies volt, mert komplikált volt a szülés (alig tágulás és fájásgyengeség miatt oxitocin infúzióval a végén), és tartotta magát, és nem sírt, pedig azt mondja, hogy nagyon ki akart bukni belőle az utsó három órában (nagyon aggódott, hogy mi lesz, meg aztán szenvedtem is rendesen). A kibújást nem látta, mert elég extrém pózban ült: az egyik karjával a térdhajlatom alatt tartotta a lábam, ugyanazzal a kezével a kezemet fogta (ezt én igényeltem minden fájáskor), a másik kezével a fejemet támasztotta, és közben mondta, hogy hogyan lélegezzek. Elég komplex feladat.
Én 15 órát vajúdtam, ráadásul éjjel (reggel negyed nyolcra lett meg a lurkó), és a sok fekvés és a kimerítő szülés miatt a végén már alig voltam magamnál. De most már ott tartok, hogy na, mikor is jöhet a következő?
Szerintem már finiselsz, ugyanis a 38. héttől már bármikor megszülethet az egészséges, kifejlett baba.
Hajrá, drukkolok, hogy könnyű szülésed legyen!
Zsizsa