Hahó,
Dorki,
nem vagyok hozzáértő igazán, csak annak idején nekünk is voltak hasonló problémáink, és elkezdtem utánaolvasni különféle helyeken, illetve itt a lányok sokat segítettek. A lényeg:
1. A cicit nem lehet kiüríteni. A tej folyamatosan termelődik, tehát mindig van benne (nincs olyan, hogy nem talál benne a baba tejet). A fejés másfajta inger, mint a baba szopizása, a cici nem mindig reagál rá, nem mindig indítja be a tejleadó reflexet, ezért is lehet, hogy keveset tudsz fejni (nekem sem sikerült annak idején sokkal többet, mint neked, most meg pláne már régen semmit, de úgy értsd, hogy cseppeket sem. A kölkec csaknem tizenegy hónapos, milliószor szopizik naponta). Az pedig, hogy a mellnek idő kell ahhoz, hogy teljen, tévhit. Nem kell a melledet pihentetned, hogy "felgyűljön" benne a tej, éppen mivel folyamatosan termelődik. Ezért ha a babád akármilyen rövid időközönként kér, mindig fog találni magának tejecskét.
2. A tej a szopi hatására termelődik, azaz minél többet, többször szopizik a baba, annál több lesz. És (ami nagyon fontos): minél több inger éri a mellet, annál több tejecske termelődik!!! Ez azt jelenti, hogy minél gyakrabban rángatja Niki a cicidet, méghozzá MIND A KETTŐT, annál több tejed lesz - és ebből a szempontból számít a cumizás (komfortszopi) is, és a fejés is (még akkor is, ha nem jön ilyenkor semmi belőle).
3. Semmiképpen ne tarts a két mellből való szoptatástól! Attól csak egyre több és több tejed lesz (l.2.). Bátran kínáld meg Nikit minden alkalommal mindkét cicidből, és hagyd mind a kettőn annyi ideig, ameddig csak rajta akar lenni. Na ez elvileg úgy van, hogy szopizik az egyikből, és ha azt elengedte, akkor érdemes megkínálni a másikból is - ha kell neki, akkor hadd szopizzok belőle, ha nem kell neki, akkor valószínűleg jóllakott egyből is.
4. Amennyit szopizik a baba, annyi fog termelődni. Ez a dolog kereslet-kínálat alapon működik. Ezért lehet pl. fejéssel is rásegíteni a szaporításra, mert a szervezet azt is szopinak értékeli. Bár erre jobb a gyakori szopi, hatékonyabb is, meg kellemesebb is
5. (Ha tévednék, akkor ez a pont storno). Nem tudom, jól emlékszem-e, hogy neked volt kezdődő mellgyulladásod. Ha igen, akkor is elkéstem már, de előbb nem tudtam írni neked - nekem annak idején nagyon jó volt a cicimre tett káposztalevél (bár ezzel is csínján kell bánni, mert ez is apaszt!).
6. Sok-sok nyugi és türelem
Lehet, hogy nem hiszed el, de elsz még idő, amikor nyújtanád még a szopis időszakot, annyira fogod élvezni (én sem gondoltam volna annak idején, hogy így leszek vele...)
Más.
Lányok, ti mit csináltok, ha a kölkec félálmában-álmában harap? Cicó soha nem harap direkt (még nem jött rá, hogy ezt is lehet), viszont elalváskor-visszaalváskor, amikor már csúszik lefelé a ciciről, de még nagyon nem akarja elengedni, félig alva belemélyeszti azt a négy kis éles fogát... ha ilyenkor elveszem (elvenném) tőle, akkor felijed(ne) és sír(na), szóval kezdhetnénke elölről az egészet. Elmagyarázni sem lehet neki félálomban, hogy ez fáj anyának, pláne mindezt az éjszaka közepén...
Egyelőre azt tudom csinálni, hogy nagyon óvatosan, de általában közelharc árán kicibálom a fogai közül, mire ő hörren egyet, és azonnnal tátog, hogy kéri vissza (persze csukott szemmel), aztán, ha mázlim van, annyira elalszik, hogy elereszti...
Tudtok valami jobbat?
Üdv
Kriszi (Cicó 11 hónapos)