Rita,
akkor nagyjabol egyrol beszelunk
Oraber: en ezzel is ugy vagyok, hogy a piacgazdasag itt is mukodik. Aki irrealisan magas arert nem szolgaltat annyival magasabb szinvonalat, ahhoz valszin. kevesen mennek, nem? Te dontod el, annyiert megeri vagy sem.
Kivancsi,
irod:
"én azt mondom, ne szabjon senki tarifát a saját szakállára, miközben egy közkórházban, állami felszerelést igénybe véve vezeti le a szülést. "
En inkabb azt tartanam realisabbnak, hogy a korhaz szabjon ki hasznalati dijat, esetleg berleti dijat, adjon koltsegszamlat, stb... nem igazan tudom a jogi lehetosegeket.
"legyen kifüggesztve a közkórházakban is, hogy ha ragaszkodsz a saját orvosodhoz, az ennyibe és ennyibe kerül" - de minden doki mas arat szabhat, ez a sajat joga, nem? Ki mennyire taksalja a sajat tudasat, szabadideje arat.
"mennyire jogszerű, hogy felkérsz egy orvost és fizetsz neki zsebbe egy közkórházban" - igazan en sem ertek hozza, de azt tudom, hogy az adotorvenyben ugye kulon rublika van a paraszolvencianak, tehat megturt szokasjognal mindenkeppen tobb.
Az, hogy az orvosoknak erdekeben all-e valtoztatni ezen, osszetett kerdes. Egyreszt nem tudom, mennyire lejatszott a jogi hatter ilyen maganszulesek eseten. Arra gondolok, hogy pl. egyertelmuen megallapithato-e a felelosseg valamilyen malor eseten.. Hallgatolagos dolog, hogy ugyeletes maganbeteghez nem "nyul". Es ha kene, ha emiatt valami elmarad? Az ugyeletese-e, avagy a magandokie a felelosseg, aki esetleg be sem ert meg. Gondolom, nincs ilyenkor jelenleti iv, ki mikor erkezett be, ki mit csinalt, stb... Aztan ugye a szamlaadas kerdese. Csak egy joakaro kell egy kis kapcsolattal, maris kellemetlen helyzetbe lehet hozni barmelyik dokit /legalabbis a nagy tobbseget, emrt ugye szamlat azt nem adnak/.
Aztan itt van az en dilemmam: lehet-e az embernek /a magyar embernek/ annyi fizetest adni, ami mellett nem akar maszekolni, még tobbet, amire azt mondja, eleg?
Ugyanez masik iranybol: lehet-e olyan paradicsomi allapotot teremteni egyaltalan Mo-n, ahol az emberek egy resze nem akar kivetelezett lenni, soron kivul bejutni, kek haloinget kapni sarga helyett, stb.. szoval a jonal is jobbat kapni, mert van penze? Mert ilyenek mindig is vannak, lesznek.
Amiert igazabol en megszolaltam, az a kovetkezo: Te tudod, hogy megint varandos vagyok
.
Orvost akarok valtani. Ilyenkor ugye korbekerdezgeti ismerosoket az ember, ki kit ajanl. Es ha eleg sok embert megkerdezel, akkor abba a szituba kerulsz, hogy minden dokira hallasz jot es rosszat is, nem marad egy sem
Es ha hozzateszem, hogy minden ugyeletes doki egyben maganpraxisos doki, akkor a kor bezarult, patthelyzet
Most ott tartok, hogy a "korzeti" dokimat megnezem magamnak, aztan dontok. De valoszinu, hogy szulesznot akkoris fogadok, tehat ez is csak felmegoldas, tk. struccpolitika.
Szerinted az naivsag, hogy egy magandoki tudasa, precizitasa ugyeletben ugyanolyan? Hogy nem ketyeg a maszekkent behivott dokinak a fejeben, hogy "ez fizetobeteg, ez fizetobeteg, ennek szepen varrok, szepen varrok", mig ugyeletben tojik a fejemre? Vagy ez a mai magyar valosag?
-Afonya