Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok. Nekem van egy jó bodzaszörp receptem, amit már több évben készítettem és bevált.

1 kg cukor
1 l víz
8 bodzavirág
1 citrom
25 g citromsó

A vizet a cukorral és a citromsóval csak addig kell langyosítani, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor felolvad. A virágokat, a félbevágott citromot egy nagy szélesszájú üvegbe vagy akár valamilyen más edénybe kell tenni (attól függ mekkora adagot készítesz, én 5 l-es befőttesüvegben szoktam), ráönteni a cukros vizet. Három- négy napig kell meleg helyen érlelni, naponta egyszer megkavargatva. Utána le lehet szűrni és üvegekbe önteni. Eláll következő tavaszig.
kendõanyu
 
 


Cukor= tetszőleges óz, netán ol végződésű szénhidrát ;)
Livus, szerintem a szalicil gáz, de ha elég cukros a lötyi, eláll anélkül is.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Kendőanyu: mi az a citromsó? :shock:

Eszter: az a gond, hogy nekünk nincs olyan, hogy "hűvös hely"... :? Vagyis nálunk csak a hűtő a hűvös hely, ott meg mégse tárolhatom tavaszig a többliternyi szörpöt :( Ezért olyat kéne főzni, ami langyos helyen is eláll :(

KépKép
livus
 
 

 
 

Hát igen, tavaly még mi is így voltunk, ezért aztán felforraltam ugyanezt a cuccot, és steril üvegekbe töltöttem. Szépen elállt langymelegben is :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Kedves kémikusok! Az lenne a kérdésem, hogy fruktózt elő lehet állítani kémiai úton is? Azért kérdezem, mert nemrég vettem cukrász ellátóban fruktózt, de gyanús, mert fele annyiba került, mint egyéb lelőhelyeimen, s nem igazán volt rajta semmi tájékoztató szöveg. Akkor kezdtem agyalni, hogy lehet, hogy semmi köze a gyümölcsökhöz?

Tele van a kert salátával, mit szoktatok belőle készíteni? Vannak titkos receptek?

Dóri
foldori
 
 


Andi! Köszönöm a gombainfot!
Livus! Köszönöm a juhturós krumplit!

Korábban felvetettem a nokedli tk lisztből kérdést, vegyes válaszok érkeztek. Ma csináltam, és nagyon jó lett. Akit érdekel: Benda Judit útmutatása nyomán :-)
Fele tk durumliszt, fele tk búzaliszt + kis só vízzel összekeverve, értelemszerűen nokedli sűrűségűre (amolyan sűrűbb nokedli, szerintem). Én kis tk tönkölylisztet is tettem hozzá, mert sok lett a víz, és ezzel ellensúlyoztam. Aztán hagyni állni és kifőzni sós vízben, mint a tojásos-fehérlisztes nokedlit. Nagyon finom lett!
Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Jó reggelt :)

Kép

Juhtúrós krumplisaláta nálunk: a héjában megfőtt és héjastul fedarabolt krumplit olivaolajon kicsit átforgatom majd nyakonöntöm johgurttal vagy tejföllel elkevert juhtúróval és kicsit összemelegítem. Több kiló elfogy. Vastag héjú régi krumpli talán nem ideális hozzá, a megpirult krumpli héja az olivaolajjal csodálatosaan egyesül Finom zöldhagymával vagy snidlinggel megbolondítva is és nagyon kívánja az uborkasavanyúságokat.
indianyo
 
 


Livus, szerintem a citromsó ugyanaz, mint amit ti citromsavként emlegettek. Különben szemcsés, fehér cucc, és nagyon savanyú, és itt nálunk 5 gr-os kiszerelésben árulják. Amúgy nem tudom, hogy ez mennyire egészséges. Én szoktam használni.
kendõanyu
 
 


Indi: :)

Bodzareceptek: http://dulmina.blogspot.com/search/label/bodza
az a bodzaecet különösen jól hangzik! :)

KépKép
livus
 
 


Sziasztok,
készítettem padlizsánkrémet és keserű lett, mint a fene. Ez lehet attól, hogy turmixgépet használtam és széttrancsírozta a padlizsán magjait?
potter_76
 
 


Levágtad a végeit? Leginkább az szokott kesernyés lenni. Cukkininél is. Bár olyat is tapasztaltam már, hogy az egész darab keserű volt.

KépKép
livus
 
 


Ági, miután megsült és lehántottad a héját, a padlizsánt szűrőbe téve le kell csepegtetni, hogy kifolyjon a keserű léeve.

Márti
Kép
cerceluska
 
 


Cerceluska,
köszi szépen, akkor itt bénáztam.
Livus,
azt levágtam.
Köszi lányok, legközelebb majd finom lesz.
potter_76
 
 


Ági! Fémmel sem szabad érintkeznie :( A turmix kése pedig az. Fa vagy műanyag késsel szokták levakarászni (nagyon puha, így könnyű), én nem hallottam a lecsöpögtetést, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell.

A citromsav nem olyan, mint az aszkorbinsav? Ez nem lehet olyan gáz. Vagy igen?
Szép napot!

Dóri
foldori
 
 


Dóri,
Én is botmixerrel szoktam elkészíteni, és nem lett eddig tőle keserű (hogy őszinte legyek, nem éreztem nagy különbséget a fakéses aprítás és a botmixeres között, és nagy tételben ez gyorsabb). Szerintem a rozsdamentes acél nem lehet gond, bár én is ismerem ezt a fémes hagyományt.

Eszter
ikra
 
 


Szerintem a mai, rozsdamentes acél késekre már nem vonatkozik a hagyomány, csak a régi fém késekre...

Andi
m_andi
 
 


Lezajlott a bodzaszuret :)

Biobaba: Sajna ezt a Jegenyest nem talaltuk meg )merre van pontosan?), meg a tkp-en sarga jelzest sem talaltunk...
De ennek ellenere sikerrel jartunk. ahol a zold jelzes kimegy a falubol, ott volt bodza. Es meg tetves sem volt! :) Bar sajna eleg nehezen volt szuretelheto: a bokrok elott meteres savban csalan es szuros dzsindzsa. De azert csak sikerult szednunk egy adagot. Lett belole udito, egy keves szorp, es egy adag bodzaecet :)

KépKép
livus
 
 


Dóri :)
Nem tudom, aktuális-e még, de itt van néhány fejes saláta recept
http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/ ... ptek/7855/

Andi
m_andi
 
 


Livus,
http://href.hu/x/5wff

Biobaba
biobaba
 
 


Gondolom, senkinek nem lesz ismeretlen állapot, amikor a gyermek mindenből egy falattal eszik, majd közli, hogy ezt ő nem szereti (de két órája még a kedvenc étele volt). Hát elég komoly fejtörést okoz, mi is legyen az aznapi menü főként, hogy kidobni nem szeretnék ételt, no de most napokig nem is lehet tárolni, minden nap többfogásos ételt főzni pedig se időm, se kedvem.

Ezeka bármikor elővehető illetve villámgyorsan készülő megoldások pillanatnyilag:

tahini
darált szezámmag sóval, fokhagymával, citromlével és olivaolajjal elkeverve - paradicsommal és pirítós kenyérrel/pitával csodás, hosszan eláll a hűtőben.

GYümölcs tejszínes krémsajttal (eddig ettünk friss epret, tavalyról maradt málnát és ajándék csereszkelekvár vele, nyamm

ugyanez joghurttal felhigítva és turmixolva
hideg uborkaleves joghurttal és kaporral/fokhagymával
(kovászos - és nyers uborkából egyaránt finom)
indianyo
 
 


SZiasztok, szerintem a fém az fém, a fa meg fa.
A citromsavtól én személy szerint gyomorfájást kapok (majdnem minden gyümölcslét azzal tartósítanak), az aszkorbinsav pedig közismert nevén C vitamin, természetesen egyáltalán nem gáz, Dr.Szentgyörgyi Albert szerint el egészen napi 10 grammig (!!! nem írtam el!), viszont a mesterséges , ami elméletileg ugyanaz a vegyület, de gyakorlatilag mégsem az, mert nincs élet benne, az nagyobb mennyiségben vesekövet okozhat - amennyire én tudom ezeket a dolgokat.

Nálam az igazat megvallva, "eszi-nem eszi- nem kap mást" rendszer van, de ezek a receptek tényleg nagyon jók!

Anna (9 gyermek anyja)
laki papné
 
 


Indi!
Nagyon köszönöm a krumplisalátát! A héten ki is próbálom.
Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Köszi Biobaba! :) (Itt egyébként jobb a helyzet dzsindzsa téren?)

KépKép
livus
 
 


Livus, ott kozvetlenul az osveny mellett vannak a bokrok, de abban nem vagyok teljesen biztos, h nem viragzott-e el nagyon.
Egyebkent itt Nagykovacsi kornyeke is tele van bodzaval:)

Biobaba
biobaba
 
 



Andi
m_andi
 
 


Van az, hgoy az ember sóskát kíván, neki is áll a fagyasztott példánynak és tudja, hogy nagyon savanyú lesz, ezért már az elején ad hozzá egy kanálka barnacukrot. Aztán kóstolgatja és fűízűnek érzi, mire a barátnője tanácsára ellenőrzi a csomagolást, nem spenót-e. Az volt. Aszondom, a cukros spenót pocsék, sok fokhagynmával vagy bazsalikommal is :lol:
indianyo
 
 


Biobaba: Majd jövőre! :(
Indi: :lol: :lol: :lol:

KépKép
livus
 
 


Tökmagolajos krumplisaláta:
héjában főtt krumplit nagyobb darabokra feldarabolok, nagyobb kockákra vágott hagymát (a legjobb az új lila szerintem) adok hozzá, megsózom, nyakon öntöm nem kevés tökmagolajjal és alaposan öszeforgatom. Ha időben elkészítettem és van ideje egy kicsit állni és érni még jobb. Olyan szép színe van :)

o
orsko
 
 


Köszi a quiche recepteket, csajok. Most jutottam el a kipróbálásig. Gombás, vegyes zöldséges, padlizsános, brokkolis, többsajtos sikeredett az elmúlt napokban/hetekben, mind elfogyott. Ami a legjobb benne, hogy hidegen is jó, nem csak frissen.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!

Foglalkozott valaki vajköpüléssel? Leírná a tapasztalatait? Nagyon érdekelne.

Dóri
foldori
 
 


Dori, en egyszer veletlenul csinaltam vajat a tejszinbol. A botmixerrel tulvertem a tejszint, es vaj lett belole:)

Biobaba
biobaba
 
 


Dóri!

Én még nem csináltam, de találtam egy nagyon jó "vajas" oldalt :D

http://tej.grocceni.com/vaj.html

Andi
m_andi
 
 


És egy kis kóser konyha :D (nem vagyok zsidó, csak szeretem a különböző kultúrájú emberek ételeit megkóstolni)

http://www.zsido.hu/receptek/konyha.htm

Andi
m_andi
 
 


Andi, köszi, én is megtaláltam ezt, de nekem kicsit részletesebben kellene. Olvasgasd a http://fuszereslelek.blogspot.com/ oldalt, csudajó. Én a Jeruzsálemi túrótortát és a bagelt többször is megcsináltam , szupi. Persze nem túl egészséges, de néha lehet.

Biobaba, tejszínt szeretnék nyerni házi tejből, igazán itt van a dolog nyitja. (már nekem is sikerült az általad leírt művelet.)

Dóri
foldori
 
 


Dóri

Felforralt és lehűtött tej tetején tökéletes egynemű tejszínréteg úszkál, azt óvatosan egyben is le tudod venni és már használható is.

indianyo
 
 


Dori, a tejszint le kell halaszni a tej tetejerol. En egy evokanallal csinaltam, de azert 1 l tejnek nincs tul sok tejszin resze.

[quote][ írta:size=75]A vaj a különleges tejsavbaktériumokkal - ún. vajkultúrával - érlelt tejszín zsírtartalmának tömörítésével, köpüléssel készül. Zamatát a vajkultúra mikrobáinak termékei adják. Erõsen kimosva, kigyúrva kevésbé ízletes, de jobban eltartható, az írósvaj viszont zamatosabb, de gyorsabban romlik. Nyáron a takarmányok karotintartalmától sárgább a vaj. [/size]


[quote][ írta:size=75]A tejszín nem más mint a kihűlt tej tetején keletkező tejzsírréteg. Az így létrejött réteget elválasztják - lefölözik - a tejtől, melynek zsírtartalma 20-25%-os, íze pedig édes, így nyerik a kész tejszínt.[/size]


1. TEJSZÍN.
A tejet lábosba öntve és pár óráig állni hagyva feljön a felszínére a tejszín, ami nem más, mint a tejzsír. Az 1-1,5 dl-nyi réteget csak le kell szedni kanállal és fel kell forralni, majd hûtõben lehûteni. Ezzel pasztörizáljuk és kellõen keményre felverhetõ lesz tejszínhab készítésekor. Nem kell hozzá habfixáló sem. Akinek nincs habszifonja, az turmixgéppel is csinálhat tejszínhabot. Összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti flakonos mûtejszínhabok vagy ami zacskós habtejszínbõl, illetve tejszínhabporból készíthetõ. Nincs benne növényi zsír, invertcukor és tartósítószer. A maradék sovány tej sokmindenre felhasználható, igény szerint.
http://frankwinking.van.hu/keret.cgi?/tejterm.html
biobaba
 
 


Indi, h lesz tejszined, ha felforralod a tejet elobb? Akkor hartyasra fo a tejszin. Nem?

Biobaba
biobaba
 
 


Dóri!
Köszi! Ismerem a fűszer&lélek oldalt. Nagyon jó!

Indi!
Ezt én sem értem, hogy lesz a forralt tej föléből tejszín. Az egy tömör hártya, össze van állva, nem hasonlít egyáltalán a tejszínhez. :roll:

Andi
m_andi
 
 


Nem szoktam erre járni mostanság sajnos, de most az éj leple alatt mégis. Én tejforralás és lehűtés után le szoktam szedni a tej fölét, azt a hártyás izét, és hozzárakom a tejfölhöz – legalább kicsit lájtosabb lesz az elég ütős tejfölöm. Utána tejesköcsögbe szoktam tölteni a tejcsit, és a tetején összegyűlik az isteni tejszín. Ha a tejszínre hegyezném ki a folyamatot, akkor leszedném a színét forralás előtt, ahogy Biobaba írja, mert így a tejszín egy részét elveszítem. De azért marad is valamennyi.

hordozo
 
 


Aki sütőben szokott kenyeret sütni, az ebben a hőségben is süt :?: :?: :?: Két hete bolti kenyeret eszünk, mert egyszerűen már attól rosszul vagyok, ha csak rágondolok, hogy be kéne kapcsolni a sütőt...

KépKép
livus
 
 


Livus, én sütök, mert azt hiszem a bolti kenyértől rosszabbul vagyok, mint a melegtől. :lol:
kendõanyu
 
 


Kendőanyu ez nagyon jó :lol: Én is valahogy így vagyok...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


en is:)
biobaba
 
 


Ági,
ha jól emlékszem, anno te írtad, hogy szoktál almaecetet készíteni házilag. Igaz, még nincs itt a szezonja, de megosztanád megint velünk? Illetve ha bárkinek van jó receptje, azt is megköszönöm. Sok almafánk van, és azt hiszem, marad ecetnek is a termésből.

Eszter
ikra
 
 


És közben még egy kérdés: rokonságnál láttam gyümölcspárolót (alul vizet kell forralni, rajta egy perforált szűrőbetét, ebbe kell tenni a gyümölcsöt, és a lé így párolódik át). Tartósítószermentesen lehet így télire eltenni leveket, ami teljesen jó lenne nekünk. A gondom csak annyi, hogy az edény alumíniumból van. Szerintetek ez mennyiben jelent kockázatot? Valahol olvastam, hogy nem célszerű alumíniumedényben főzni, mert az alumínium beleoldódhat az ételbe, nos ha ez így van, gondolom a lébe is oldódhat. Szerintetek?

Eszter
ikra
 
 


Aluminiumban semmiképp nem főznék, az Alzheimer kór egyik kiváltó oka. Máshogy is meg lehet oldani a hőkezelést szerintem, bár bevallom, nem igazán értem az eszköz lényegét.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


rakerestem erre a cuccra, h h is nez ki
http://www.teszvesz.hu/item379513025_gy ... html#photo

ez gyakorlatilag egy sima paroloedeny, csak van rajta egy kivezetocso
nekem van paroloedenyem, ami nem aluminium

amikor hasznalom a paroloedenyt, akkor alatta a vizbe belefolyik vmennyi le a zoldsegbol, gyumolcsbol. Ahogy itt nezem a kutyuket, ez nem engedi a vizbe folyni a kijott let, ezert az a csovon folyik ki. Tehat a gyumit total szejjelparolod. En ezt maskepp is meg tudom csinalni es meg lekvart is teszek el belole :wink:

en se hasznalnam, mert aluminium

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok,
Biobaba, köszi, valami ilyesmi az is, amit láttam. Akkor ezek szerint jó volt a megérzésem, hogy gáz az alumínium. Nem tudtok ilyent véletlenül pl rozsdamentes acélból? Bár gondolom nem lenne két fillér...
Egyébként az nagyon szimpatikus benne, hogy egyből elkészül a lé, bár igaza van Biobabának, hogy a gyümölcsöt valószínűleg teljesen szétfőzi :(

Eszter
ikra
 
 


Eszter, ahogy en elteszem telire a cuccokat, szerintem tok egyszeru, es abbol lesz led is, meg lekvarod is, es nem kell seztfozni a gyumit.
Pl a meggyet:
kimagozom, bele egy nagy talba, es a kezemmel szetnyomkodom amennyire csak tudom (jol belemarkolaszok) egy ejszakat hagyom allni, meg levet ereszt vmennyire
masnap befottesuvegeket beteszem a kupakokkal a sutobe , 100 fokon fertotlenitem oket, kozben a cuccot is felteszem egy nagy labasba, aztan azt hevitem 70 fokra, utana a let lemeregetem rola merokanallal, uvegekbe teszem, fejreallitom, dunsztba teszem
a maradek lekvart szinten uvegekbe, fejreallitva dunsztba

ezt meg lehet csinalni mas gyumolcsokkel is

Biobaba
biobaba
 
 


De jó, Biobaba!
Pont azt várom, hogy felébredjen a gyerekem, és neki tudjak esni a botmixerrel a meggynek, ami a fazékban várja. De akkor most inkább megyek, és nekiállok markolászni, azt csöndben is lehet :D

Andi
_andi
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?