Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Mennyi kérdés egy nap alatt...

Pankamama! Én azt gondolom, hogy a lényeg legyél a barátnőd mellett, ha kell erőszakosan. Ő magátol biztosan végiggondolja, hogy mi lenne a jó, szerintem ne erőltesd a döntésben, mert később, ha vmi gond adódik esetleg téged fog hibáztatni. hagyd, hogy ő válasszon, de mindenképpen keresd meg és még talán a műtétre is kisérd el, ha azt választja. Én nem biztos, hogy megszülném egy ilyen seggfejnek a bébimet és a szüleimnek sem, de nyilván mérlegelnék rengeteg dolgot. Hálistennek nem kerültem ilyen szituba soha és remélem a barátnőim sem fognak.
Hagytam én egy kicsit sírni ma éjjel is Lilit, de hiába nem hagyja abba. Éjjel összesen 5-ször voltunk fent és ebből kifolyólag már nagyon türelmetlen volta. Aztán 1/25-kor odaraktam magam mellé a negyedik szopi után, de nagyon rúgkapált állandóan forgolódott agy nem tudtam aludni. De ő smen aludt nagyon, mert 6-kor megint fent volt. És emelett szopizik is rendesen tehát nem csak cumizik. Nem értem. Nappal eszik összesen 5 percet, utána elkezd nézelődni vagy sírni. Ez kitart kb. 2 és fél órát. A tejemmel nincs gond az tuti mert van elég, meg hát miért is lenne. A cumit is próbáltam de élből kiköpi én meg nem erőltetem. Vizet felesleges adnom, mert ugyanúgy kelne tőle egy óra múlva. Nem tudom mikor lesz már vége, de remélem hamarosan visszaállunk a régi kerékvágásba. Van egy sanda gyanúm, hogy a szuri kavarhatta meg, de ez csak gyanú. De hogyan????

Évi! Ha Dunaújváros felé jöttök, akkor is van egy klassz út amin 1 óra alatt Bszéplakon vagytok. Ha gondolod leírom és erre jöhetnétek. Sárbogárd felé megy, mi mindig arra járunk és a forgalom is kicsi. Szóval még nincs minden veszve. Véleményem szerint ne is hallgasd meg azokat akik szerint krumplit kéne adnod. Érdekes, hogy körülöttem mindenki anyatej párti senki nem mondta még nekem ezeket a hülyeségeket. A lényeg, hogy akkor szoptass és annyit, amennyit Csongi kívánja. Én is ezt tettem és igaz, hogy fársztó, de megéri. Mostmár lassan beállunk...

Verus! Jó nyaralást nektek és neked pedig jobbulást. Írhatnál arról, hogy mizújs a srácokkal, mit csináltok együtt stb...

Kati! Üdv újra erre. Miért is nem voltál itt? Már elfelejtettem Kép)

Eszterről tud vki amit? Már régen nem jött. Vagy csak én vagyok vak?

Lili ma nem volt nyűgös, de túl jó kedvű sem. Félek attól, hogy túlpörög, és azért nem alszik éjszaka. Nappal aludt eddig kétszer fél órát. Annak ellenére, hogy éjjel alig. Így szerintem megint kelünk éjszaka. Bár anyukám szerint lehet, hogy érzi bennem a feszültséget és azért kel. Komolyan mondom már nagyon utálom az éjjeleket... De Lilit továbbra is imádom és reggel, amikor meglátom elmúlik minden fáradtságom és rosszkedvem.

Puszi mindenknek:

Anikó
Gerianikó

Sziasztok!

Bocsi, Eszter üdvözöl mindenkit, a chaten találkoztunk, csak elfelejtettem.Kép Majd jön ha lesz egy kis ideje.
Geri, ez szörnyu lehet. Nappal is rossz, de éjszaka...Tudom, én is észrevettem, hogy a 3. ébredésnél már tök mérgesen vettem fel, pedig szegénykém nem tehet róla. Okosságot sajna nem tudok. Azt próbáltad már, hogy pl. elviszed valamerre, mondjuk anyukádékhoz. Csongi olyankor jobban elfárad, és jobban alszik is. Csak egy ötlet. A taliról még beszélünk. Ja, nagyon teccett amit küldtélKépKépKép
A szopizás nagyüzemben folyik nálunk, kb. 2 óránként. És sokkal nyugisabb. Bár a foga is beleszól a dologba, szerintem. Azért köszi a biztatást.Kép
Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!
Konkrét oka nem volt az eltünésemnek, csak egyszerûen így alakult.
Kitti mióta hasra tud fordulni, borzasztó miket mûvel, vagy inkább mûvelt, kezd normalizálódni. Annak idején beszéltünk róla, hogy utál hason lenni, szóval nem is értem, hogy mi késztette erre a cselekedetre, de megtette. Kb. 1 hétig tartott a rémálom, amikoris, ha letettem a hátára rögtön fordult is hasra, aztán meg kiabált, felháborodott, de az istennek se fordult volna vissza. Ördögi kör alakult ki, mivel ha megfordítottam máris fordult vissza, úgyhogy ha nyugit akartam akkor inkább a kezembe volt, vagy újra a hordozóba. Most már jobb a helyzet, vissza még mindig nem fordul, de legalább egy ideig elvan, játszik, nézelõdik. Én állványos játéknak hívtam eddig azt amit Geri tornáztatónak vagy valami ilyesminek írt. Nálunk már nem jön be, mert nem tudja a játékokat a szájába tenni, már semmilyen fellógatott nézegetni való nem jó, amit nem tud megfogni és megnyamnyogni. Úgy nyálzik, hogy már van, hogy elõkét rakok rá, mert különben öltöztethetem át naponta többször. Nem hiszem, hogy a foga lenne, az ínye ugyanolyan mint újszülött korában, és más jel sincs.
Geri! Komolyan remélem, hogy megoldódnak az éjszakák, újra régi lesz Lili. Nagyon együtt érzek veled, én ezt már végigéltem a naggyal. Én azóta milliószor végigelemeztem a dolgot, hogy mit rontottam el, de úgy gondolom mindent úgyanúgy csinálnék újra. Nekünk nincs meg az "Aludj jól gyermekem" címû könyv, de itt a Babaneten már sokan dicsérték, Te is írtad, hogy megvan nektek. Nincs benne javaslat a problémátokra, vagy próbáltad már, de nem jött be? Vagy Lili még kicsi, hogy kipróbáld?
Ancsa! A védõnõ tényleg tiszta lökött. Nem is nagyon akarom emlegetni, nehogy megint felhúzd magad. Nekünk annyit mondott a gyerekorvos, hogy ha tápszeres baba lenne Kitti, akkor morogna, de az anyatejeseknek "mindent szabad".

Mi már túl vagyunk egy kis almaszopogatáson. Kiváncsi voltam, odatartottam neki az almát, amit épp megenni készültem, olyan lelkesen cuppogtatta, és megsértõdött mikor elvettem tõle. Azzal már nem is akartam "kínozni", hogy az orra elõtt eszem meg, kimentem a szobából. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy 6 hónapos koráig nem adok neki semmi mást csak cicit. Vagy ezek szerint kéne, Õ már megérett rá?

A becenevek nálunk leginkább a gyermek korát célozzák meg: vénasszony, öreglány, öreganya, banyus, anya-banya, bánya-banya (a férjem most azt mondta erre, hogy tiszta ciki ezt leírni, tényleg az?)
A névválasztásunkkal anyukám leginkább azért nem értett eggyet, merthogy becenév, nem lehet tovább becézni, hát nekünk sikerült: Kittincs, Kittus

A mozgalmi nóták nálunk is kapósak, de azért hál istennek a nagylány óvodai, iskolai énekei közül is ragadt már rám valami, ezenkívül vettem gyerekdalos kazettákat, így azokat is tudom énekelgetni. Hangom az nincs, de ez egyik gyermekemet sem zavarja. Engem sem. Egyébként én úgy is szoktam énekelni, hogy valami ismert dallamra én találom ki a szöveget, olyat ami a gyerekekrõl szól, vagy éppen amit csinálunk arról. Nem mindig rímel, de ez se zavarja egyiket sem.

Holnap megyünk a nagylányommal fül-orr-gégészetre, mert kiderült, hogy nem kap az orrán levegõt. Nincs megfázva, nincs bedugulva. Mindig rászóltam, hogy csukja be a száját, mert "belerepül a légy", de csak most mondta meg, hogy akkor nem kap levegõt. Talán az orrmanduláival, vagy orrsövényével van gond. Holnap remélem minden kiderül.
A kicsivel szerdán megyünk oltásra. Errõl jut eszembe Geri, fantasztikus, hogy Lili nem sírt. Megpróbálom majd én is elterelni a figyelmét, hátha nálunk se lesz ramazuri. Az elõzõ elég nyugis volt.

Na mára ennyi, megpróbálok sûrûbben jönni.
Jó éjszakát mindenkinek!
Kati
Csőre Katalin (cskati)

Szasztok!

Pankamama
Lehet, hogy időnként más a tej íze. A gyerekorvosunk mondta, hogy pl van olyan, hogyha a mama mensesel, akkor a babák kiköpik a cicit, vagy bőgnek szoptatás alatt. Javaslat: ha van lefagyasztott tej, akkor azt lehet neki adni, addig amíg a probléma fenáll, csak addig a most termelődőt le kell fejni, hogy ne csökkenjen a mennyisége. Nem kis feladat...

Ami azt illeti,én is félnék beleavatkozni mások életébe, de a véleményedet elmondhatod neki, (több szem többet lát)csak a rábeszélést kellene elkerülni. Mellette lenned azonban szerintem mindenképpen fontos, akárhogy is dönt.

Snoopy
snoopy

Sziasztok!

Egy pár napig nem voltam, és máris lett egy másik Andi. Akkor én most "átneveződök", mivel Kinga a lányom, ezért KingAndi leszek.
Geri: ilyen időszakunk nekünk is volt, hogy már végig aludta az éjszakát, azután egyszer csak megint kezdett éjszaka többször is kelni. Kipróbáltam minden praktikát, de hiába, végül beletörödtem, ciciztünk, és kb másfél hét alatt visszaállt. Azóta is időnként 2-3 napig előfordul, hogy éjjel kétszer-háromszor enni akar, de ritkán. Egyébként a rossz idő nagyon megviseli a törpéket. Azt hiszem marad a sok türelem, bár én is nagyon mérges tudok lenni a sokadik felkelésnél.
Bocsi most mennem kell, mert sír a gyerkőc, sziasztok, aki nyaralni megy, annak jó pihenést és szép időt!

KingAndi
KingAndi

Kedves Pankamama!

Mindazokkal egyetértek, akik eddig válaszoltak neked. BESZÉLJ VELE!
Még valami: nagyon jó, hogy vannak ilyen nok, barátok, mint te!

Üdv.

Iboly
Iboly

Szia Anikó!

Kérdezted a hordozókendot: mi használjuk, fantasztikusan jó. Én karikásat vettem, egyetlen hátránya az, hogy hátizsákot nem tudok felvenni, ha rajtam van.
Amíg Gergo kisebb volt, nyugösebb napokon rajtam volt fozés, de még porszívózás közben is, egy-egy nagy bevásárlás után pedig, amikor sokáig nem tudott szopizni, az utcán menet közben szoptattam a kendo takarásában. Tudom, ez vadul hangzik, ne nevessetek! Kép

Üdv.
Iboly
Iboly

Kedves Évi!

Látod, ösztönösen jól csinálod! Ez a helyes, tedd nagyon gyakran mellre, amikor csak kéri, akkor is, ha "csak" nyugös és cumizna. 3 hónapos kor körül is van egy ún. növekedési ugrás, ilyenkor NEM a te tejed a kevesebb, hanem a baba igényel többet. Ha lehet, most néhány napig ne adj neki cumit, ellenben szoptasd gyakran, pihenj sokat, "hagyd a dagadt ruhát másra", egyél rendesen, igyál boségesen folyadékot, de csak amennyi jólesik. Ilyenkor legjobb, ha ágyban maradsz és a babát is magad mellé fekteted. Sokat segít, amikor a baba félálomban is szopizik. Még valami. Szoptass váltogatott mellbol: ez azt jelenti, hogy kb. 5 perc szopi után tedd át Csongit a másik melledre, majd vissza és ezt ismételgesd. Tuti sok tejed lesz!!!

Jól értettem, fejsz? Ha igen, hagyd abba, csak szoptass! (Hacsak nem vagy tejadó mama)

És el ne hidd, hogy nincs tejed!!! Jól csinálod, hidd el!

Üdv. Iboly
Iboly

Kedves Evey!

A híg elsotejet pár perc után követi a kalóriadúsabb hátsótej. Ha a babád akár egy órát is szopizik, biztos lehetsz benne, hogy azt is megkapja.
Honnan tudod, hogy marad benne 20-25 gramm???
Fejsz?

Üdv. Iboly
Iboly

Kedves Pankamama!

Szoptatás közben nem alszik el Panka?

Ha rángatja a cicit, az lehet az eltéro szopási technika miatt is, vagy valami új illatot érez rajtad, bántja a szemét a napfény, ilyesmi. A tej íze függ attól is, hogy te mit eszel, de ezek nem olyan jelentos ízkülönbségek, hogy gondot okoznának. A tej ízének megváltozása általában terhesség vagy menzesz idején zavarja a babákat.
Te honnan tudod, hogy benne marad 20-25 gramm?

Üdv. Iboly
Iboly

Iboly!

Légyszi válaszolj nekem is, tényleg érdekel a véleményed (pénteken írtam).

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi

Sziasztok!
Nagyon köszönöm, Iboly, hogy válaszoltál. Igazából nem ösztönösen csinálom jól, ha nincs ez a Babanet, biztos én is elkallódtam volna a többi pótlást adó anyuka között!!! Amúgy a tanácsodat már olvasás elott is betartottam, éppen úgy csinálom ahogy írtad! Kap mind a két mellbol, próbálom a cumit nem dugni a szájába, bár a pihenés az nem nagyon megy. Én nem tudom miért, de napok óta nagyon rosszul alszok. Na ma itt lesz anyukám, majd pihizek!!!
Ja, és 2 hónapos koráig fejtem, de alig volt valami, és abbahagytam. Gondoltam álljon be a kereslet-kínálat.
Most ennyi.
Köszönöm

Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!

Én is használom a hordozókendöt, nekem megkötös van, szerintem biztonságosabb, mint a karikás.
Sokkal kényelmesebb, mint a kenguru, azzal már leszakadt a derekam, míg a kendövel van, hogy egész nap vígan viszem Borit, ha úgy alakulnak a dolgok...
Tényleg nagyon jó! Abszolút biztonságos, sokkal szorosabban van rajtad a gyerek, mint a kenguruban, tetszés szerint felköthetö, elölre, hátulra, oldalra, és Bori imádja.

Pl. megjártuk vele a Bababörzét is, végigjártam a sorokat, a lányom meg még aludt is rajtam egy jó óra hosszat.

Na, puszi mindenkinek:

Dia
Dia

Sziasztok!

Pm szerintem is nyugodtan találkozz a barátnőddel, most biztos szüksége van lelki tanácsra, és én is azt mondom, hogy próbáld meg lebeszélni az abortuszról főleg ha ő is igazán azt akarja.
Erotika: sajnos én az első gyerekem születése után majd nem átéltem egy válást de szerencsére sikerült rendbe hozni mindent.
Első babarévén nagyon sokat foglalkoztam vele és utólag visszagondolva tényleg elhanyagoltam a férjem, és kezdett elhidegülni tőlem de egy napon rájöttem sok szenvedés után, és leültünk beszélgetni. És mivel még mindig szerettük egymást sikerült rendbe hozni a házasságunkat. Most a második babánál már figyeltem erre is és minden rendben van. Szerencsére Norbi is sokkal jobb baba mint Betti volt egész picinek. Nem sír szinete csak ha éhes.

Sziasztok Gabi1
gabi1 (gabi1)

Sziasztok kismamák,

látom, ti is nagyon élvezitek az internet előnyeit. Hát igen, egy otthon lévő anyukának nagy segítség, ha másokkal is kommunikálhat.
Én a hét végén megint lent voltan Balatonon (Siófokon). Mindig nagyon várom már, hogy lemenjünk és legyen társaság, aztán vasárnap estére teljesen kiakadok a nagy nyüzsgés meg a sok ember miatt, akor már vágyom rá, hogy végre csak kettesben legyek a lányommal és ne kelljen senkihez sem alkalmazkodni. Biztos, hogy ő is megérzi a változást, mert ott mindig alig alszik egész nap, aztán mikor hazajövünk, másnap nagyon sokat alszik itthon. Nekem még az is nehéz, hogy hogy végezzem el a házimunkát- mivel tervezni a Pötyi mellett még nem nagyon lehet.

Ráadásul péntek óta - talán az egy napos lázam miatt- úgy éreztem, hogy kevesebb a tejci, ezért én is elkezdtem vadul szoptatni, tegnap pl. 13-szor tettem cicre, és mindig szopott is. Akkor meg azon aggódtam, hogy biztos nem eleget. De ma itthon megmértem és 80 gr-t evett, hát ha ezt 13szor megcsinálja egy nap.....Úgyhogy elhatároztam, hogy kitartok, és már nagyon várom, hogy "lássam" is az eredményt. Egyébként én nagyon szeretek szoptatni, az sem zavar, ha éjjel többször is fel kell kelnem, Pedig az első hetekben rengetegeet küszködtem, mire belejöttem, talán az az oka, hogy a császár miatt ,csak egy nappal a szülés után tudtam mellre tenni a babát, de képzeljétek, volt olyan néhány nap, amikor mintha a bab eljfejtette volna, hogy hogyan kell bekapni a cicit, és volt, hogy másfél (!) óráig - éjszaka - tartott, mire jól be tudtam tenni a szájába, persze biztos, hogy én is bénáztam....
Sosem hittem volna, hogy a szoptatásnak is megvan a tudománya! A férfiaknak, de még a nőknek sincs erről semmi elképzelésük, azt hiszik, elég, ha oda tartod a babát, aztán megy minden mint a karikacsapás... én is ezt hittem! Meg a könyvekben is olyan szépen van leírva, pl. a Kismamák nagykönyvében. Kövesd az utasításokat és minden rendben lesz... hát igen.

Geri, kösz a jó tanácsokat, azért annyira nem rossz a helyzet, látok némi igyekezetet a páromon. Csak az a gond, hogy az ő hobbijai: szörf, motor, tenisz, sí - és én egyiket sem tudok, sőt ,nem is akarok! Na mindegy, tul.képpen komoly gondom nincs vele, csak néha rámjön... ugye érted? Nem tudom, Lilid miért csinálja most ezt, remélem, hamar túl lesz rajta, de lehet, hogy most van nála a növekedési ugrás, és ezért akar gyakrabban enni éjszaka, amikor más ne mvonja el a figyelmét.
EGyébként már írtam, hogy Bp-n lakom, Ancsát kérem ezúton is , hogy vegye bele a táblázatba. Képzeld, most hétvégén pont azt hallottam , hogy nme jó a babaúszás, mert a búvárreflexnek el kell múlnia, hogy magasabbrendű reflexek ( ezt nem tudom, mik) lépjenek a helyébe és ha úsztatod, az gátolja ezt. Mit szólsz ehhez?

Pankamama, én ellenkező véleményem vagyok a többiekkel, szerintem, legyél a barátnőd mellett, de ne próbáld meg se rá, se lebeszélni, ezt csak ő dönteheti el! Nehogy később téged hibáztasson.... SZerintem ha valaki tud egyedül dönteni, az akkor is nagyon jó érzést ad, ha esetleg később úgy érzi, hogy máshogy kellett volna.

Iboly, mint "szoptatás-szakértőtől" kérdezem, hogy szoptasson az ember két mellből, ha a baba már az egyikkel jól lakik és nem kéri a másikat?

Élvezzétek végre a jó időt!

Sziasztok: Kriszta
Kriszta

Szia Ildi!

Nem felejtkeztem el rólad, csak a sürgosebb kérdéseket vettem elore. Írok, ígérem!!!

Üdv.
Iboly
Iboly

Halihó Mindenki!

Apa és Lánya a kanapén egymással szemben szuszikálnak. Olyan édesek... KépKépKép

Ma éjjel egyszer keltünk!!!!!!!!!!!! 1/2 5-kor. Nagyon örültem. Már este láttam, hogy kezd alakulni a helyzet, de nem merem elkiabálni, de remélem így marad. Keltünk 7-kor is, de az már nem éjjel, akkor odavettem magam mellé és aludtunk 1/2 10-ig. Pihentem egyet. Egyébként azt olvastam, hogy a szoptató anyukáknak délután "kötelező" legalább 1/2 órát pihenni, jó esetben aludni, mert az nagyon jót tesz a tej termelődésének, mivel estére ez már lankad. A pihenéssel viszont jobb. Hát én tegnap és ma is pihentem és megfogadtam, hogy fogok is. Arra gondoltam, hogy a múlt héten csak halmozódott a fáradtságom lehet, hogy nem volt elég már estére a tej és nem lakott jól Lili. Aztán meg éjjel pótolta be. Szóval házimunka le.....a és fő a szoptatás.

Dia! Már nem tudtam elképzelni miért nem jársz erre. Milyen volt a szülinapi buli? Mit vettél végül is Borinak? megkaptad te is az emilemet?

Évi! Mikor jársz chatre? Igazán szólhatnál és akkor én is felmegyek. Kép Beszéld rá a férjedet az útvonalmódosításra KépKépKépKép

Kati! Azon gondolkoztam, hogy két gyerek mellett lesz-e időm netezni. Hát nem biztos. Gondolom neked sem könnyű, főleg, hogy vége a sulinak. nem néztem meg a könyvet, de szerintem még Lili kicsi hozzá. Ellenben elolvastam a Picik és Kicsik könyv erről szóló fejezetét és abban az van, hogy vannak olyan babák, akik több hónapos korban is többször kelnek éjszaka. Ez van. Már belenyugodtam, de aztán tegnap este... Csak így maradjon. Mi is tegnap délután a mozgalmi nóták egész hadát énekeltük el Lilinek, hol a páromnak, hol nekem jutott eszembe egy. Jól szórakoztunk és Lili is nagyon figyelt. Mostanában egyébként a tükör nagyon jó játék. A gimnasztika egyébként nem jön be, nagyon idegesíti 10 perc után. Ennyi pénzért pedig jó lett volna, ha szereti. Őt egyébként nem sokáig köti le egy játék, mint ahogy, ha kézben van akkor is gyakran kell változtatni a pozícióját, mert egy idő után megunja, hogy ugyanazokat látja. Ez kb. 10 perces időintervallum. Legjobbna azt szereti, ha állva megyünk vele, mert akkor aztán rálát mindenre. És őt minden érdekli. Szoizni is csak úgy tud, ha közben nézelődik. Pedig olyan jó lenne, ha 15 perc alatt megszopizna, aztán 3-4 órán keresztül nézelődhetne... Lehet, hogy orrmandulája van a kislányodnak ill. nagylányodnak? Majd írd meg mit mondtak.

Iboly! Én is hallottam már milyen jó ez a hordozókendő egyébként Jázminmama kérdezte. Ez a szoptatás dolog szuper, én a vécére ülve szoktam ezt megoldani. Akárhol. De lehet, hogy benevezek egy ilyen kendőre.

Andi! Én is észrevettem, hogy már két Andi van meg is lepődtem, hogy hirtelen hogy megváltoztak a dolgaid KépKépKép Ritkán jelentkezel. Tudom a fotók... Hamarosan meglesznek. De lehet, hogy csak a találkozóra viszem el Kép

Kriszta! Az én férjem is motorozik meg szörfözik (már, ha lemegyünk a Balcsira) tenisz nem, de síelni is imádna, ha lenne alkalma és síléce. Szóval ismerős. Én régen tudtam kiakadni, amikor minden hétvégén volt egy motortúra, mert akkor ugye elment szombaton korán kelt későn jött hulla volt aztán vasárnap meg egyész nap semmihez sem volt kedve. Mi görkorizni jártunk együtt én bénáztam mellette, de azon kívül nem sok közös sportunk van. Ja motorozni imádok mögötte. Azt már próbáltad? Vagy milyen motorja van a párodnak? na nem mintha értenék hozzá, de nagyjából... Nekem is volt olyan napom, hogy úgy éreztem, hogy egész nap szoptatok. De nem számoltam mennyi volt a rekord. Most úgy néz ki beállunk normális evésre, bár mindig a reggelektől függ.

Snoopy! Gyermekorvos nagynénémtől hallottam, hogy a tej mindig olyan ízű és állagú amilyen a kisbabának megfelelő. Olyan nincs, hogy most nem elég sűrű vagy más ízű vagy ilyesmi. Aztán lehet, hogy tévedek, de nekem ilyen eszembe sem jutna, hogy más íze van a tejnek. KépKépKép

Mse rég volt már erre. Mi lehet vele?

Most puszi mindenkinek:

Anikó
Gerianikó

Sziasztok!
Hulla vagyok...Kép Csak olvasni jöttem. Rossz volt az éjszakám, bár nem Csongi miatt,és hiába aludtam délután egy órát, már kivagyok. Úgyhogy csak üdvözölni jöttem benneteket.
Geri, a talit azért is összehozzuk!!! Chatre néha felnézek, ha olyanom van, de max fél órát bírok, aztán ragad le a szemem. Megbeszélhetünk valami idopontot...Csak ez a fáradtság múlna már el! Ja, gratula az éjszakához, csak így tovább Lilike!
Az én férjem most is elhúzott horgászni...Kép Ilyenek ezek a férfiak. De jelentem, hancúrozás ügyben bepótoltuk az elmaradtakat! Kép
Sziasztok Évi
Évi (Évi)

Sziasztok Lányok!

Köszönöm mégegyszer a tanácsokat, azt hiszem holnap felhívom a barátnõmet és megkérdezem akar-e látni. ha ismét nemet mond én nem erõltetem tovább.

Kriszti! Velem ugyanz történt a körházban. Nem voltam császáros, de a lányom besárgult és nem szopizott 2 napig születés után. Azután felkerült az intenzívre és ott is aluszékony volt ráadásul õ sem tudta hogyan kell szopni. Ott mondta a nõvérke, hogy nehogy azt higgyem, hogy a babák automatikusan tudnak szopizni, nekik azt meg kell tanulniuk. Hát Panka sem tudott, bekapta a cicit majd kiköpte és üvöltött. A végén már annak is örültem ha a bimbót bekapta, igaz attól meg kisebesedett a mellem. Szóval visszagondolva szörnyû volt, megértelek de kitartás mert megoldódik, napról-napra ügyesebbek lesznek a picik. KépKép

Iboly! Onnan tudom, hogy amikor elmegyek itthonról és szopi után fejek, hogy legyen cumisüvegbe Pankának, kb egyszerre 20 g-ot tudok lefejni. Gyakran elalszik Panka szopizás közben, az elsõ pár gyors-intenzív kortyolás után szinte csak cumizik. Napközben nem is eszik egyszerre csak 100 grammokat / néha méremKép/
Még nem menseselek, ugyhogy ez nem kavarhat be a tej ízébe.

MSE-vel múlt héten beszéltem, nem volt semmi baj valük, holnap felhívom miért nem tud jönni.

Geri! Örülök az alvásnal, nálunk is volt ilyen-ha nem is ilyen durván- és egy hete/ lekopogom /megoldódottKépKép

Mára ennyi, jó éjt!

Üdv:Pankamama
PM

Sziasztok Lányok!

Geri!

Jó volt a szülinap, az első része meglehetősen kaotikus volt (fájt a fejem, Bori üvöltött, elaludtunk, és mire jöttek a vendégek, még semmi sem volt meg...), de a második része már jó volt.
Mi a végén egy pancsoló medencét vettünk neki, (először bébitaxit, de azt kapott mástól is), délután feltöltöttük, majd beleesett, úgy pacsált volna benne...Kép
Az ő tortáját még csak-csak sikerült megcsinálni, de a felnőtteké csak hajnal 4-re volt kész, mire már mindenki elaludt vagy hazament... Legalább megmaradt reggelre.Kép
Jó sokan voltak itt, egész nap ment a buli, sok jó ajándékot kaptunk, álljon itt néhány példa későbbiekben felhasználható ötlet gyanánt:
bébitaxi, hinta, bébilegó, plüss kutya, baba, macis hátizsák, logikai kocka, homokozó készlet, madaras libegő, stb.
A barátnőmék meg festettek neki egy gyönyörű szép képet, esküszöm, mesekönyv illusztrációnak simán elmenne. Meg is beszéltük, hogy írok egy mesekönyvet, ők csinálják hozzá az illusztrációkat és kiadatjuk, aztán majd jól meggazdagszunk belőle...Kép

Na, eldugulok.

Puszi:

Dia
Dia

Halihó!

Még egyszer én.

Azt akartam még megkérdezni, hogy mit adjak Lilire a strandon én, ha nem lesz árnyék hogy oldjam meg? Gondoltam, hogy veszek egy szélfogó sátrat ez egy olyan félsátor. Szerintetek?

Kriszta! Hol hallottad ezt a búvárreflex dolgot? Azért van a vezényszó amivel lebuktatjuk a víz alá, mert amikor elhagyja a reflexet arra fog levegőt venni. Szerintem nem fog tovább megmaradni mint ameddig egyébként is. Meg akkor miért csinálnák a világon számos helyen?

Évi! Jó neked a hancúr... Már nem fáj? (Már, ha nem vagyok indiszkrétKép ) Az én párom is szokott horgászni. Nekem türelmem sem lenne hozzá és utálom a halnak még a szagát is. Persze ő olyan tavon horgászik, ahol tuti van hal, mert telepített tó. Szóval ő is lusta várni. Meg a sikerélmény fontos.

Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha mindeki írna magáról bőven. Mondjuk, hogy hol született, milyen suliba járt, hány testvére van, mikor ment férjhez vagy mikor ismerte meg a párját, mi a "hobbija", mit szeret csinálni, mit csinált mielőtt megszületett a babája stb... Ha benne vagytok jelezzétek. Nem akarok tolakodni isten ments, csak jó volna többet megtudni rólatok.

Puszi:

Anikó
Gerianikó

Sziasztok!
Geri! Remélem én is, hogy tartós lesz a javulás alvás ügyben. Kép
Orrmandulája az van a lányomnak Kép , de sajna ki kell venni Kép Szerdán megyek vissza idõpontot egyeztetni, de az már biztos, hogy júliusban meg kell ejteni a dolgot. Sajnálom szegényt, teljesen be van tojva. Bent maradhatnék vele éjszakára, de a pici miatt ez nem megy. A férjem meg nem maradhat, mert csak nõnemû lehet az illetõ, ui a kórtermekben vegyesen vannak felnõttek és gyerekek. Egy éjszakát kell "csak" bent tölteni, utánna 1 hét a lábadozási idõ, ami azért nem szigorú fekvést jelent, csak mondjuk nem éppen strandolást, kirándulást.
Nekem személy szerint gondot okoz két gyerek mellõl netezni, azért látod Verusnak négy mellõl is elég jól sikerül Kép Kép

Puszi mindenkinek

Évi pihenj sokat.
Pankamama remélem azért így, vagy úgy, akár lelki támaszként is, de sikerül segítened a barátnõdnek.
Geri a bõvebb ismerkedés nem rossz, de itt gondoltad az "elsõ napok, hetek..." topicban? Bár tulképp már amúgy sem errõl szól a topic, ez már lehetne "elsõ napok, hetek, hónapok, (aztán lassan) évek..."

Kati
Csőre Katalin (cskati)

Szia Ildi!

A stabilan ülésnek talán azért van jelentosége, hogy ne egy ide-oda nyeklo babát próbáljunk az asztalhoz ültetni és elvárni, hogy betegye a hamit a szájába. De azt hiszem, ez az ülés-dolog a legkevésbé lényeges.

Kb. 3-4 hónaposan képesek arra a babák, hogy a kezükkel megfogott tárgyat, adott esetben ételt a szájukba vigyenek megkóstoljanak. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg is akarják enni, vagy azt, hogy meg kéne enniük. Lásd csavarhúzó. (Egyébként szerintem, a babáknak fantasztikus érzékük van ahhoz, hogy korán felismerjék, mi az ennivaló. Nálunk Gergo akarta kinézni a Túró Rudit a szánkból, aztán amikor már kaphatott, nem is izlett neki. Kép )

A legfontosabb az, hogy tartsuk be a 6 hónapos alsó korhatárt. Korábban a kisbabák emésztorendszere nem érett még az anyatejen kívüli egyéb táplálék feldolgozására. Nem tudom, nálatok hogy volt, de megfigyelheto, hogy a fiatalabb babáknál szinte változatlan formában, emésztetlenül jön ki a megevett étel a széklettel. Lehet, hogy benyelte az ételt, de délutánra fáj a pocija, esetleg szorulása is lehet, nyugös, sírós.

Ez a korhatár nem azt jelenti, hogy ha a baba betölti a 6. hónapot, akkor máris tudja, hogy o most megérett a szilárd táplálék befogadására. Vannak babák, akiknél ez késobb, sot, jóval késobb következik be. De nem azért, mert nem ismerte meg korábban a kanalat vagy a másfajta hamit, hanem azért, mert az o fejlodéséhez még elegendo az anyatej. Eszerint akár egyéves koráig is lehet kizárólag szoptatni egy babát, ha szépen fejlodik és nem igényli (nem fogadja el) a másfajta táplálékot.

A korán bevezetett gyümölcs, zöldség, stb. allergiát okozhat. De ez nem feltétlenül azonnal jelentkezik, mondjuk kiütés formájában. Lehet, hogy csak évekkel késobb alakul ki az allergia és nem is arra az ételre, amit kiskorában kapott. Sot, nem is feltétlenul ételallergia alakul ki, hanem mondjuk a pollenekre, háziporra, macskaszorre, akármire lesz érzékeny. Azt mondhatjuk tehát, hogy az allergiára való hajlam alakulhat ki, más szóval, nagyobb lesz a valószínusége annak, hogy allergiás legyen. (Erre a környezetszennyezés még rátesz egy lapáttal, nem is kicsivel.)

Na igen, nehéz dolga van az anyukának, amikor a kicsi is szeretné megkóstolni, amit a többiek esznek az asztalnál. De erre azt mondom, hogy azért vagyok én a felnott, hogy eldöntsem helyette, mi jó neki és mi nem. Ha hiszek abban, hogy azzal teszek jót, ha várok az egyéb táplálék bevezetésével, akkor ezt tuzön-vízen keresztülviszem. Tapasztalatom szerint nagy a nyomás az anyákon, mert a nagymamák, rokonok, barátok mind a saját régi szokásaikat szeretnék ráeroltetni az újdonsült mamára és nem értik, hogy a világ halad, a táplálkozásban is új tapasztalatokra tettünk szert, bizony az o hibáikból is tanulva.
(Személyes megoldás: én az asztalnál is szoptattam Gergot, míg a többiek ettek, sot én is ettem. Ilyenkor a nagymama is békén hagyott, nem akarta a kicsi szájába dugni a kóstolót.)

Még valami. A szilár ételek korai bevezetésének eroltetésében nagy szerepet játszottak a bébiételgyártó cégek, amiknek érthetoen az volt az érdekük, hogy minél hamarabb egyen a baba pépeset, amivel a mamák nem szívesen pepecselnek otthon. Egy egyéves baba már nem potenciális "vásárló", hiszen o már szinte azt eszi, amit a család.
A múlt ido talán nem is helyénvaló itt, hiszen annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szilárd táplálék 6 hónapos kor utáni bevezetését javasolja, ma is találunk olyan bébiételt, italt a boltokban, amit már 3-4 hónapos kortól ajánl a gyártó. És még ide kívánkozik az is, hogy a tejet, tejterméket, citrusféléket, tojást, paradicsomot, halat, glutén tartalmú lisztnemueket egyéves kor alatt nem ajánlott a babáknak adni. Na hát, nézd meg a különbözo bébipapikat, mit tartalmaznak és hány hónapos kortól ajánlja oket a gyártó cég!

Ildi, ha tudsz angolul, esetleg nézd meg a La Leche Liga International honlapján a szikárd ételek bevezetésérol szóló írást is.

[url=http://www.lalecheleague.org/FAQ/FAQsolids.html" TARGET="_top]http://www.lalecheleague.org/FAQ/FAQsolids.html[/url]

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok!

Kriszta! Ha a baba szopizott az egyik mellbol, megpróbáljuk rátenni a másikra. Ha nem megy, megbüfiztetjük, várunk egy kicsit, újra próbálkozunk. Ha akkor sem kéri, akkor belenyugszunk, hogy elég volt neki. Kép Kép
Viszont legközelebb azt adjuk neki eloször, amelyikre legutóbb rá se hederített.

A szopási ösztön a szülést követo 20-30 percben a legerosebb, ezt követoen lanyhul, akár másfél napig is. Altatás, gyógyszerek alkalmazása a szülés alatt, aluszékonyságot okozhat a babáknál. Császárral született babáknál elofordul, hogy nehezebben vagy késobb kezdenek szopizni, és erre még rátesz egy lapáttal a kórházi személyzet, amikor megteáztatja a kicsit, rosszabb esetben tápszert ad neki. (lásd. cumi-mellbimbó zavar).
Klassz, hogy ilyen kitartó vagy!

Pankamama! Esetleg próbáljátok ki, hogy ha el kell menned, ne cumisüvegbol kapja Panka a tejcsit, hanem pohárból. (Újszülöttek is ügyesen kiszopizzák pohárból a tejet, o pedig már nagyobb is.) Legjobb a vastag falú, szája felé szélesedo pohár, mint amilyenekbol régen a presszókban itták a kávét. Édesen kiszürcsöli majd. Hátha abbamarad a cicirángatás.

A fejésrol: azért gondolod, hogy Panka benthagy 20-25 grammot, mert annyit tudsz kifejni. De a tej folyamatosan termelodik, és elég intenzíven, amikor a másik melledbol szoptatsz. Tehát ez a mennyiség nem feltétlenül csak az, amit benthagyott, hanem inkább az, ami azóta termelodött.

Évi! Nagyon vacakul érezheted magad, remélem, hamar elmúlik, jó pihenést!

Anikó! WÉCÉN??? Kép Ez jópofa.

Iboly
Iboly

Sziasztok.
A szoptatásról azt szeretném írni, hogy amikor Bettina született ő szuperul tudta mit hogyan kell úgy örültem neki, és amikor 7 hónaposan abbahagyta pedig volt tejem szabályosan rossz volt. Most pont az ellenkezője történt Norbit tanítani kellett szoptatni mert ő sem tudta bekapni a cicit mint ahogy többen írtátok. Szerencsére ez már megoldódott és szépen eszik. Mit szoltok a Laktoherb teához? Nekem kifejezetten jó volt.

Aniko én benne vagyok a bemutatkozásnak.Ha más is benne van akkor a következőleg bemutatkozom.

Sziasztok

Gabi1
gabi1 (gabi1)

Sziasztok lányok!
Sok szeretettel üdvözlöm azokat is akikkel még nem találkoztam.

A hétvégén nagymamáztunk, így napok óta nem tudtalak titeket olvasni, s bevallom nagyon hiányoztatok.

Örömmel látom, hogy hiányoztam.Kép Kép
Sajnos a nagymamázás mellett volt feladatunk is. A doktornő kérte, hogy most már valóban mérjem mennyit szopik Anett mert szerinte nem eszi meg a neki szükséges mennyiséget. Próbáltatok ti már naponta ötször egy éhes gyermeket mérlegelni?? Nem mondom hogy könnyű. De sajnos úgy néz ki igaza van a doktornéninek. Manócska csak addig eszik amíg éhes, s nem addig míg jól nem lakik. Úgy értem, mikor már nem éhes nem dolgozik meg a tejért, de ha adok neki fagyasztottat azt megeszi. Próbáltam, hogy evés után még lefejek, de akkor már nem jön semmi. Pedig a két mellből etetésre is áttértem.
Anett 4 hónaposan is csak 5100 gramm. VAlószínűleg jönnek a pépek. Kép

Próbálok a felmerült témákra is reagálni, de attól tartok nem lesz mindenre időm.

Pankamama!
Ha még nem késő, s úgy érzed a barátnőd szeretné a gyermeket, szerintem legalább abba az irányba próbáld kicsit terelni, hogy ha mégis a baba ellen döntenek, akkor párja kísérje el őt az összes szükséges helyre, s hallgassa végig vele együtt az orvost, hogy egy ilyen beavatkozás mivel jár, s milyen veszélyei vannak. Sokszor hallottam már, hogy amint a „beijedt férfiember” megtudta minek is tenné ki kedvesét, s nem utolsó sorban megfogant gyermekét, úgy dönt, mégis szeretne apa lenni. Lehet, hogy kicsit erőszakos módszer, de olyat még nem hallottam, hogy amint valaki a kezében tartja gyermekét ne örülne annak, hogy mégis így döntött.

Évi!
Bízz magadban, amíg Csongi szivesen szopizik, Te is szoptatni akarod, és Ő ha kicsiket is de hízik, nagy gond nem lehet. Magam is tapasztaltam, hogy ha megnő a kicsi igénye néhány nap alatt el lehet érni, hogy több tej képződjön.

Geri!
Mikor kapta Lili baba az oltást? Anett is utána kb. 4 napig teljesen más volt, de aztán visszaálltunk. Cserébe előre félek a következőtől. Jövő hét szerdán lesz a helyettes doktornőnél, mert a mienk elmegy két hétre nyaralni, utána meg mi megyünk egy hétre. S annyit nem akarom hogy csússzon.

Férj elhanyagolás? Jó kérdés, nálunk szerintem érdekes dolog alakult ki. Képzeljétek akár alvó, akár nyugodtan eljátszó gyermek mellett próbálkozunk, biztos, hogy amint összebújunk Anett elkezd nyöszörögni, majd sírni. Sokáig ez persze gondot jelentett, majd egyszer úgy döntöttünk azért sem megyünk oda hozzá. Aztán, hogy is fogalmazzak, az összebújás után az addig síró gyermek újra nyugodt kis angyal lesz! Azóta ezt már többször is tapasztaltuk, bár elég furcsa zenei aláfestés az ilyen, no meg nem könnyű legyőzni a vágyat, hogy odamenjek hozzá.

Most viszont megyek etetni.
Puszi mindenkinek.
Mse
Mse

Iboly!

Köszönöm válaszod, elolvastam a javasolt oldalt is, idézek belõle:
"increased nursing that continues for more than a few days and is unrelated to illness or teething;
increased interest in table food while others are eating;
the ability to sit up; absence of the tongue-thrusting reflex so that baby does not push solids out of his mouth;
and an ability to pick up food and put it in his mouth."

Nem állítom, hogy perfekt az angolságom, de nagyjából értem az oldalt.
Eszerint nézve elsõ fiamat:
-3 hónapos kora körül lett volna növekvõ szopás igénye, elõtte már bõven (3 hetesen) átaludta az éjjelt, 3-4 hónaposan újra ébredt, én meg már nem kezdtem újra az éjjeli szopit (mai szemmel hiba volt), amúgy sem valósult meg technikai okok (egyetemre jártam) miatt az igény szerinti szopás, mindenesetre tény, hogy 3 és 4 hó között alig gyarapodott, sokkal több tejet igényelt volna, mint kapott
-na ez a kritikus pont, erre mondom, hogy mindhárom gyerekem 4 hó körül mindent lesett, amit mi ettünk. Emlékszem, az elsõnél kéthónaposan ott ettem a vajaskenyeret kezemben a gyerekkel, tojt rá. Ugyanõ 4 hónaposan kinézte a számból a kaját, ha megkóstolta az almát, banánt, hatalmas sírásba kezdett ha elvettük és ugyanez a nõvérem lánya is
-na itt a kérdéses a tudásom : "sit up" ez azt jelenti, hogy egyedül fel tud ülni? mert az elsõ gyermekem még 6 hónaposan hasra fordulni sem tudott, felülni egyedül kb. 8-9 hó körül, ellenben ha felültettük 5 hónaposan megült. Eszerint jobb lett volna 8 hóig várni?
-na a negyedik pont meg tényleg mindent bevisznek eddigre a szájukba

Na, ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez a lista, az ülést kivéve szerintem 4-5 hónaposan már megvalósul.

Ne érts félre, elvben teljesen egyetértek vele, hogy ne adjunk semmit 6 hóig, és ráadásul sokkal kényelmesebb is. Igen büszke vagyok rá, hogy nõvérem 3. babájánál relative megvalósult ez a dolog, azután, hogy az elsõ két gyereke 3 hó után már egyáltalán nem kapott anyatejet. Rengeteget próbálom gyõzködni õt a LLL által (is) terjesztett nézetekrõl, és talán valamennyire ezzel szerepet is játszottam abban, hogy most így sikerültek neki a dolgok. De én is gondban voltam, amikor a saját szememmel láttam 5- 5és fél hónaposan a kislányt, amikor látja az asztalnál a tesókat, nyúl mindenért, rakja a szájába (foga már volt, hamar fogzó típus), és üvölt, ha elveszik, ha ehetetlenre cserélik. Mindemellett neki az elsõ kettõ nem allergiás semmire (pontosabban az elsõ kisbabaként valamilyen textiliára volt, de már nem), és nem betegebbek, mint az én valamivel tovább (13 és 19 hó) szoptatott gyerekeim. (Ja, a nagyfiam 4 hónaposan nekiállt a fõzeléknek, hamarosan hatalmas dózisokat evett meg, és minden bizonnyal megemésztett sokat belõle, mert onnan kezdve roham léptekkel gyarapodott, jobban , mint anyatejtõl valaha. Na, ellenpéldám is van, mert az ikrek a szilárd ételek bevezetése után semmivel nem híztak jobban, mint anyatejesen, sõt (7 kg voltak félévesen és 8.5 egyévesen, most néztem épp meg)) Ráadásul az én nagyfiam pollenallergiás lett (6 évesen, nem tudom, hogy ez összefüggésben áll-e azzal, hogy csak 4 hóig volt tisztán anyatejes és csak 13 hóig szopott...). Szóval nagyon nehéz meggyõzni másokat az elméletrõl, ami még nekem sem jött be 100 %-osan...

Ildi

Sziasztok!
Végre aludtam egy jót!!KépBár Csongi fél 3-kor már kukorékult, de szopi után aludt 7-ig, aztán meg fél 9-ig. Jaj, de jó!
Geri, ezt már én is fel akartam vetni, mármint, hogy ki mit csinált mielott anyuci lett. Aztán valahogy elmaradt. Van már egy ilyen topic, de Katival egyetértve, itt már annyi mindenrol szó volt, hogy szerintem belefér.
A hancúrt azért említettem, mert nálunk nagyon ellaposodott a dolog. Bevallom az én hibámból, mert nekem mindig fájt, és nem igazán okozott élvezetet. De most végre, hát hogy is mondjam, fergeteges volt! És annyire megörültem, hogy végre olyan jó, mint régen.KépKépKép
Mse, ez a zenei aláfestés dolog tetszikKép
Iboly, azt szeretném kérdezni, hogy honnan vagy Te ilyen felvilágosult. Esetleg LLL-es vagy? Annyira jó dolgokat írsz, örülök, hogy ránk találtál!!!
Snoopy, mi újság, rég voltál?!
Kriszta, mindent bele, biztos ráérez a kis kölök a szopira! Kitartás, lesz még jobb is. (Csongi éjjel már 5-10 perc alatt elintézi a dolgot)
Szép napot
Évi
Évi (Évi)

Szia Ildi!

Lássuk ezt a részt: "Solid foods are not recommended for infants until sometime around the middle of the first year. Prior to that time, an infant's digestive system is not mature enough to digest foods other than human milk adequately."

Vagy ezt: "The American Academy of Pediatrics says, "babies don't need other foods in their diet until somewhere in the middle of the first year of life." This statement is very useful, because it doesn't say your baby needs other food at some specific age. You can let your baby be your guide. And babies will tell you when they are ready for solids, somewhere between 6 and 12 months."

Tehát, az általad kiragadott példák, akkor helyénvalóak, ha mindez valamikor 6 hónapos kor körül vagy utóbb következik be. Elhiszem, hogy vannak babák, akik ezt produkálják 3-4 hónaposan is, de a lényeg, hogy akkor még nem érett az emésztorendszerük az anyatejen kívül más táplálék feldolgozására, befogadására.

3 hónapos kor körül van egy ún. növekedési ugrás is, ezzel is magyarázható mindaz, ami veletek történt.

Az ordítva követelésrol továbbra is az a véleményem, hogy én vagyok a felnott, birtokában annak a tudásnak, hogy káros lehet, ha hamarabb adok szilárd kaját a babámnak, tehát nem adok. Megoldjuk a közös étkezéseket másképp, ha alszik a baba, vagy szoptatom közben. Ahány anya, annyi kreatív meoldás.
Ha a kisfiam ár akar rohanni az úttesten, nem engedem, mert tudom, hogy elütheti egy autó. Fogom a kezét, akárhogy üvölt, hisztizik, vagy megszól az elso járókelo. Nem érdekel. A gyerek érdeke az elso. A gyerekek dolga az, hogy próbálkozzanak, a miénk pedig, hogy ne engedjük, amit nem szabad. Ez egy társasjáték, ahol mindenkinek megvan a szerepe és be kell tartani a játékszabályokat, ellenkezo esetben a gyerek összezavarodik. Ez egy kicsit talán a késobbiekre vonatkozik gyermeknevelés témában, de lehet, hogy már 5 hónaposan kezdjük, az asztalnál.

Iboly
Iboly

Kedves Évi!

Köszönöm, nagyon jól esett, amit írtál, én is örülök, hogy rátok találtam!
LLL csoportvezetonek tanulok, remélem, hamarosan végzek.
Örülök, hogy sikerült kialudni magad, csak szebb így a nap, igaz?
Már szerettem volna megkérdezni toled, hogy ismersz-e egy Gonda Éva nevu anyukát Szolnokon, az o kislánya is akkortájt született, amikor Csongi.

Kedves Mse!

Bocs, hogy belekotyogok, de úgy vettem ki a szavaidból, hogy elszomorít, ha kiderül, hogy valóban kevés a tejed, és az is, ha el kell kezdenetek a pépeket. A súly önmagában még nem jelent sokat, a minden szopi utáni mérés pedig hamis eredményt produkál. Lehet, hogy van más lehetoség is, ha segíthetek, szólj!

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok Lányok!

Nagyon megélénkült itt az élet! Néhány napra elvitte a párom a gépet itthonról és most már két órája itt ülök és olvasok. Nagyon sok mindent felvetettetek nem is hiszem hogy tudok mindenre reagálni.

Iboly!
Nagyon jó, hogy itt is jelen vagy, köszi a jótanácsokat!
Én is kérdeznék tőled valamit, van-e valami ésszerű magyarázat arra, hogy a fiam mostanában éjjel kétszer-háromszor felébred és csak szopizással hajlandó elaludni újra. Jövőhéten lesz 5 hónapos, a súlya szépen gyarapodik (8,3 kg). Létezik, hogy éhes lenne ennyiszer, vagy inkább csak nyugtatónak kell neki? Ennyiszer még újszülött korában sem kelt fel, ezért én az utóbbira tippelek, de kiváncsi lennék a véleményedre.

Pankamama!
Nem tudom aktuális e még, de én is azokkal értek egyet akik azt mondták, hogy legyél a barátnőd mellett, vigasztald, de a döntést neki kell meghoznia!
Jövőhéten ti is mentek szurira? Nekünk kedden aktuális az utolsó. Tudom Panka csak egy héttel később lesz 5 hónapos, csak eddig mindig együtt kapták a lurkók, azért kérdezem.

Mse!
Ismerős a helyzet, amit írtál. Nálunk a lányom tudott mindig úgy időzíteni, hogy amikor végre összebújtunk volna Apával, akkor biztos hogy felsírt. Szerencsére elmúlt, de az a néhány hónap szörnyű volt, én semmire nem tudtam koncentrálni, amikor sírt a gyerek. Kép Tomival még nem volt ilyen negatív élményünk, remélem a későbbiekben sem lesz.

Rea!
Ha olvasol még minket, várom a jelentkezésedet!

A táblázat újfent bővítésre került, de valaki kért hogy javítsak valami adatot, és nem találtam meg. Szóljatok érte, mert így nagyon sok volt egyszerre, és nem találtam meg mindent másodszorra.

Sziasztok
Ancsa

<pre>
Név Baba neve Szül. dátum Születési súly, hossz Jelenlegi súly, hossz Lakhely
Beáta Dominik 2000.04.14.
Dia /25/ Bori 2000.06.23. 58 cm, 3650 g 86 cm, 8-9 kg
Bobojsza /28/ Janka 1997.10.30. 55 cm, 3550 g 102 cm, 15 kg Budapest
Simon 2000.08.25. 54 cm, 3250 g 72 cm, 8700 g Budapest
PaMiKa Panni 1998.10.03.
Miska 2000.09.21.
KingAndi Kinga 2000.12.23. 55 cm, 3220 g 68 cm, 7850 g Budapest
Eszter Marcell 2001.01.07. Budapest
Ancsa (Anyanyanya) /24/ Tímea 1999.01.18. 55 cm, 3600 g 92 cm, 15 kg Maglód
Tamás 2001.02.02. 56 cm, 3800 g 68 cm, 8000 g Maglód
Orsi (Jázminmama) /24/ Jázmin 2001.02.03. 49 cm, 2920 g 66 cm, 6500 g Szeged
Móni (Pankamama)/27/ Anna 2001.02.13. 52 cm, 3400 g 62 cm, 5600 g Budapest
Tünde /32/ Nóri 1997.05.13. 52 cm, 3300 g Budaörs
Lili 1997.05.13. 54 cm, 3500 g Budaörs
Stefánia 2001.02.15. 56 cm, 4400 g Budaörs
Kadri /28/ Leevi 2001.02.16. Joutseno/Finnország
CsKati /26/ Alexandra 1994.04.21. 59 cm, 3900g 130 cm, 25 kg Budapest
Kitti 2001.02.17. 53 cm, 4000 g 65 cm, 7250 g Budapest
Zsuzsa (zzss) Lili 2001.02.22. Budapest?
Mse /23/ Anett Tünde 2001.02.28.
Verus /27/ Johanna 1993.04.24. 55 cm, 3300 g 130 cm, 25 kg Budapest
Tamás 1995.03.08 50 cm, 2850 g 135 cm, 27 kg Budapest
Karolina 1997.12.30. 55 cm, 3350 g 105 cm, 17 kg Budapest
János 2001.03.07. 51 cm, 3250 g 65 cm, 6650 g Budapest
Évi /26/ Csongor Attila 2001.03.10. 47 cm, 2350 g 60 cm, 5550 g Szolnok
Madárka /27/ Petra 2001.03.13. Budapest
Geri /26/ Lili 2001.03.14. 58 cm, 3700 g 70 cm, 7000 g Dunaújváros
Andrea (Rea) Balázs 1998.12.15. 52 cm, 3500 g Maglód
Tamás 2001.04.02. 54 cm, 3610 g Maglód
Nik /24/ Dominika 2001.04.22. 49 cm, 2900 g
Gabi1 kislány
Norbi 2001.04.30. 53 cm, 3600 g 58 cm, 4900 g
Kriszta /29/ Anna 2001.05.01. 49 cm, 3000 g 52 cm, 4230 g
Andi Kamilla 1997.12.18. 54 cm, 3400 g 98 cm, 15 kg Fót
Emma 2001.05.18. 49 cm, 3195 g 53 cm, 4400 g Fót
Snoopy/30/ Zsombor 2001.05.30. 51 cm, 3150 g 56 cm, 4100 g Budapest
Evey Krisztián 1998.03.21. 50 cm, 2350 g 95 cm, 15 kg Szentendre
Adrián 2001.05.28. 49 cm, 2900 g 3150 g Szentendre

</pre>
anyanyanya (anyanyanya)

Sziasztok Lányok!

Nagyon megélénkült itt az élet! Néhány napra elvitte a párom a gépet itthonról és most már két órája itt ülök és olvasok. Nagyon sok mindent felvetettetek nem is hiszem hogy tudok mindenre reagálni.

Iboly!
Nagyon jó, hogy itt is jelen vagy, köszi a jótanácsokat!
Én is kérdeznék t&#337;led valamit, van-e valami ésszer&#369; magyarázat arra, hogy a fiam mostanában éjjel kétszer-háromszor felébred és csak szopizással hajlandó elaludni újra. Jöv&#337;héten lesz 5 hónapos, a súlya szépen gyarapodik (8,3 kg). Létezik, hogy éhes lenne ennyiszer, vagy inkább csak nyugtatónak kell neki? Ennyiszer még újszülött korában sem kelt fel, ezért én az utóbbira tippelek, de kiváncsi lennék a véleményedre.

Pankamama!
Nem tudom aktuális e még, de én is azokkal értek egyet akik azt mondták, hogy legyél a barátn&#337;d mellett, vigasztald, de a döntést neki kell meghoznia!
Jöv&#337;héten ti is mentek szurira? Nekünk kedden aktuális az utolsó. Tudom Panka csak egy héttel kés&#337;bb lesz 5 hónapos, csak eddig mindig együtt kapták a lurkók, azért kérdezem.

Mse!
Ismer&#337;s a helyzet, amit írtál. Nálunk a lányom tudott mindig úgy id&#337;zíteni, hogy amikor végre összebújtunk volna Apával, akkor biztos hogy felsírt. Szerencsére elmúlt, de az a néhány hónap szörny&#369; volt, én semmire nem tudtam koncentrálni, amikor sírt a gyerek. Kép Tomival még nem volt ilyen negatív élményünk, remélem a kés&#337;bbiekben sem lesz.

Rea!
Ha olvasol még minket, várom a jelentkezésedet!

A táblázat újfent b&#337;vítésre került, de valaki kért hogy javítsak valami adatot, és nem találtam meg. Szóljatok érte, mert így nagyon sok volt egyszerre, és nem találtam meg mindent másodszorra.

Sziasztok
Ancsa

<pre>
Név Baba neve Szül. dátum Születési súly, hossz Jelenlegi súly, hossz Lakhely
Beáta Dominik 2000.04.14.
Dia /25/ Bori 2000.06.23. 58 cm, 3650 g 86 cm, 8-9 kg
Bobojsza /28/ Janka 1997.10.30. 55 cm, 3550 g 102 cm, 15 kg Budapest
Simon 2000.08.25. 54 cm, 3250 g 72 cm, 8700 g Budapest
PaMiKa Panni 1998.10.03.
Miska 2000.09.21.
KingAndi Kinga 2000.12.23. 55 cm, 3220 g 68 cm, 7850 g Budapest
Eszter Marcell 2001.01.07. Budapest
Ancsa (Anyanyanya) /24/ Tímea 1999.01.18. 55 cm, 3600 g 92 cm, 15 kg Maglód
Tamás 2001.02.02. 56 cm, 3800 g 68 cm, 8000 g Maglód
Orsi (Jázminmama) /24/ Jázmin 2001.02.03. 49 cm, 2920 g 66 cm, 6500 g Szeged
Móni (Pankamama)/27/ Anna 2001.02.13. 52 cm, 3400 g 62 cm, 5600 g Budapest
Tünde /32/ Nóri 1997.05.13. 52 cm, 3300 g Budaörs
Lili 1997.05.13. 54 cm, 3500 g Budaörs
Stefánia 2001.02.15. 56 cm, 4400 g Budaörs
Kadri /28/ Leevi 2001.02.16. Joutseno/Finnország
CsKati /26/ Alexandra 1994.04.21. 59 cm, 3900g 130 cm, 25 kg Budapest
Kitti 2001.02.17. 53 cm, 4000 g 65 cm, 7250 g Budapest
Zsuzsa (zzss) Lili 2001.02.22. Budapest?
Mse /23/ Anett Tünde 2001.02.28.
Verus /27/ Johanna 1993.04.24. 55 cm, 3300 g 130 cm, 25 kg Budapest
Tamás 1995.03.08 50 cm, 2850 g 135 cm, 27 kg Budapest
Karolina 1997.12.30. 55 cm, 3350 g 105 cm, 17 kg Budapest
János 2001.03.07. 51 cm, 3250 g 65 cm, 6650 g Budapest
Évi /26/ Csongor Attila 2001.03.10. 47 cm, 2350 g 60 cm, 5550 g Szolnok
Madárka /27/ Petra 2001.03.13. Budapest
Geri /26/ Lili 2001.03.14. 58 cm, 3700 g 70 cm, 7000 g Dunaújváros
Andrea (Rea) Balázs 1998.12.15. 52 cm, 3500 g Maglód
Tamás 2001.04.02. 54 cm, 3610 g Maglód
Nik /24/ Dominika 2001.04.22. 49 cm, 2900 g
Gabi1 kislány
Norbi 2001.04.30. 53 cm, 3600 g 58 cm, 4900 g
Kriszta /29/ Anna 2001.05.01. 49 cm, 3000 g 52 cm, 4230 g
Andi Kamilla 1997.12.18. 54 cm, 3400 g 98 cm, 15 kg Fót
Emma 2001.05.18. 49 cm, 3195 g 53 cm, 4400 g Fót
Snoopy/30/ Zsombor 2001.05.30. 51 cm, 3150 g 56 cm, 4100 g Budapest
Evey Krisztián 1998.03.21. 50 cm, 2350 g 95 cm, 15 kg Szentendre
Adrián 2001.05.28. 49 cm, 2900 g 3150 g Szentendre

</pre>
anyanyanya (anyanyanya)

Sziasztok Lányok! Kedves Mse!

Véletlenül nem te szültél Lázár Erikánál az István Kórházban? Vagy valamelyikõtök.
Orvost keresek, véletlenül hozzá is eljutottam, érdekelne, mennyire alapos,
lelekiismerestes, miután a régi orvosom cserben hagyott a bajban.

Köszi Marcsi
marcsi

szia Ancsa
Én nem írtam alányomnak nevet úgyhogy most pótolom

Bettina 1998.12.27. 3350g 53cm, most 94cm és 15 kg. Budapesten lakunk.
gabi1 (gabi1)

Sziasztok!
Újból itt! Olyan ez a babanet, mint a drog...
Csongi ma egyszeruen nem semmi volt!!! Pár napja már kurjangat a falvédonek, de ma lenn a játszótéren nagy hanggal kiabált a falevélnek kb. fél óráig. Közben a babakocsi kilengésébol ítélve éppen felszállni készült...Mindenki az én kisfiam csodájára járt. Én olyan büszke voltam.Kép Errol jut eszembe, játék ügyben, én is úgy csinálom, hogy anyukám egy régi színes ruhaövére kötök fel pl. csörgot! Imádja, mert meg tudja fogni, csörög, az övbe belekapaszkodik. A másik ami nálunk most a favorit, ahogy fújja a szél a falevelet! Na attól meg tud orülni.
A szopi még mindig nagy intenzitással megy, de úgy érzem javuló a tendencia. Remélem sikerül!
Iboly, nem ismerem akit kérdeztél. Miért érdekel?
Jó éjt
Évi
Évi (Évi)

Szia Ancsa!

Köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól esnek!

Tényleg nem valószínu, hogy Tamás éhes lenne éjjel. Szomjas esetleg, ha meleg van, száraz a levego. Bele lehet magyarázni a dologba a fogzást, esetenként az éppen aktuális betegséget, oltást, de az a valószínubb, hogy egyszeruen csak jól esik neki éjjel is odabújni hozzád egy kis megnyugtató szopira. (Én legalábbis, egy ideig próbálkoztam ilyen belemagyarázásokkal.)
Nem ismerem az alvási szokásaitokat, de ha megoldható, jó ha a baba minél közelebb van hozzád, akkor te is jobban tudsz pihenni és o sem ébred fel teljesen. Nálunk az együttalvás vált be, gyakorlatilag félálomban szoptatok.

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok Lányok!

Iboly!Én is nagyon örülök annak, hogy idetaláltál és a kérdéseinkre profi választ tudsz adniKép Te vagy az egyetlen aki a szoptatásért úgy állsz ki, hogy a stílusodat el tudom viselni és a tanácsaidtól nem nyílik ki a bicska a zsebemben Kép Remélem érted mit akarok írniKépKérdésem:Panka minden szopit úgy fejez be, hogy amikor leveszem cicir&#337;l /mert már csak fájón rágja a bimbót /büfiztetni akarom, megfeszíti magát és vörös fejjel üvölt ameddig el nem terelem valamivel a figyelmét. Ezt ma elmondtam a véd&#337;n&#337;nek és arra jutottunk, hogy mivel a nagyim, anyukám és én is tejcukor érzékenyek vagyunk, lehet, hogy &#337; is örökölte. Mivel a súlynövekedése is lelassúlt /6 dkg hetente/és gyakran 3 órás hasfájós üvöltést levág Kép és sokat durrogtat és naponta van széklete ami híg és emésztetlen. Tudsz te err&#337;l esetleg valamit, hogy ha tejcukor érzékeny akkor ez miben nyilvánulhat meg és, hogy akkor tápszert kell majd kapnia ha kiderül????KépKépKép F&#337;zök neki köményes teát és azt ma már kiskanálból kapta meg, hát fele mellé ment de leszünk még ügyibbek isKépKöszi!

Ancsa! Úgy néz ki a következ&#337; szurit is egyszerre kapják a lurkók. Mi is jöv&#337; kedden megyünk, már nem is izgulokKép

MSE! Ma pocifájósak voltunkKép de holnap megpróbállak hívni. Panka is csak 5650 g, nem egy súlyóriás, de én mondtam a véd&#337;n&#337;nek, hogy csak akkor adok pépet 6 hó el&#337;tt ha esetleg kiderül, hogy tejcukorérzékeny. Hol van az megírva, hogy minden gyereknek nagy súlyúnak kell lennie? És mintha a múltkor azt mondtad volna, hogy Anett hosszában n&#337; inkább. Akkor nem is hízhat annyit. Próbáltad már gyakrabban szopiztatni?

Múlt héten Panka szája elé raktam egy fél meggyet és szopogatta, fintorgott is rendesen, olyan ari volt, de nem volt megsért&#337;dve amikor elvettem t&#337;le. És Ibolynak igaza van, mert tényleg kinézi a számból a falatot, de ha gyufásdobozt tennék bele azt is kinéznéKépSzerintem neki maga a m&#369;velet tetszik, hogy mit is csinálhat anya. Nem??

Örülök, hogy a nyaralókra szép id&#337; lett. Én is mennék már........

Összebújásról csak annyit, hogy mi este már 9-re lerakjuk a gyereket, de &#337;szintén én akkor már olyan fáradtnak érzem magam, így aztán a hétvégére redukálódik a dolog amikor Panka szépen csicsikál. KépKép

Barátn&#337;mr&#337;l meg annyit, hogy felajánlottam a kiséretemet az " eseményre" mert a fickója nem is lesz otthon a jöv&#337; héten, külföldre megy dolgozni. Ja és megígérte a barátn&#337;mnek, hogy 3 év múlva már jöhet a gyerek, akkor nem lesz már kifogása ellene...R..t, sze....t, s...ci /bocs, /
Mindegy &#337;k tudják, err&#337;l ennyit.

Átaludt és nyugis éjszakát mindenkinek.

Ja, én is benne vagyok a bemutatkozásbanKép

Üdv:Pankamama
PM

Sziasztok!

Húha, szép kis termés egy nap alatt. Mi lesz velem, ha nem leszek 4 napig. Pedig nem leszek, mert holnap délután utazom le a Balcsira és csak vasárnap este jövök. Szóval írjatok szorgalmasan addig is. Most nincs id&#337;m sajna írni pedig tudnék mit. Csak annyi: Mse szoptass amennyit csak tudsz és pihenj rengeteget. Még ne adj pótlást csak szoptass, ha kell egész nap.

Msot csókoltatok mindenkit, hiányozni fogtok. Vasárnap, de legkés&#337;bb hétf&#337;n írok egy litániát magamról. Addig is, aki gondolja írhat.

Anikó
Gerianikó

Pankamama!

Utánanézek és jelentkezem. Addig is kitartás!!!

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok lányzók,

remélem mindenki jól van a babájával együtt!
Az hiszem, néányan félreértették ami írtam, a "cicibekapással" kapcsolatos kezdeti nehézségek mára már a múlté. Úgy t&#369;nik, a "tejszaporításos program" is sikerrel jár, mert pl. tegnap egyik evésnél lemértem Pötyikét, hát 200 gr-t evett! Most már ne maggódom, csak oylan furcsa, hogy puha a cicim, és mégis tele van....

Tejkiütéseink sajnos nem múlnak, próbáltam a popsokrémet is, meg ne mettem egy hétig tejtermékeket, de ez sem használt. Nincs más ötleteK? Már három hete ragyás szegénykém....

Egyébként Pötyi egyre nyitottabb, már rengeteget vigyorog rám, ha beszélgetek vele. Egyel&#337;re még csak nekem ,meg néha az apjának csinálja, ami nagy büszkeséggel tölt el.

GEri, a férjemnek cross motorja van, Honda azt hiszem crx (?). na mindegy, szóval olyan,ami terepre a legalkamasabb. EGyébként nem olyan rossz a helyzet, csak vona, hogy néha úgy rámjön...
Én mindig nagyon aktív voltam, kicsit furcsa most, hogy egész nap a gyerekkel vagyok (ne értsetek félre, élvezem!)és alig mozdulok ki itthonról .Még nem szoktam meg.

Iboly, köszi a tanácsokat. a kórházban (a dél-pestiben szültem) voltak kitéve LLL anyagok, már akkor is sokat segítettek.
HAncúrról annyit, hogy szerintem én vagyok a legrosszabb helyzetben: abszolúte semmi!!! De már a terhesség harmadik hónapjától kezdve...... Kép
LAssan kezdem megszokni..... pedig nem rajtam múlik, mindig azt hallom: " majd ha olyan leszel mint régen( értsd: terhesség el&#337;tt.) És mi van, ha sosem leszek már olyan?! Pedig egyébként minden oké.

Ma este megyek le Balcsira és egy hétig ott leszek terveim szerint. Majd megpróbálom behozni a lemaradást, addig is mindenkinek jó hétvégét és jó gyerekezést!

PM, mi lett a bn&#337;ddel?

Kriszta
Kriszta

Sziasztok!
Iboly!
Csatlakozom a többiek véleményéhez, tényleg szuper, hogy ennyit segítesz! Te viszont nem nagyon írsz magatokról semmit, nektek hogyan telnek napjaitok? Egyébként köszi a tanácsokat, nagyon sokat segítesz vele, én is fejtem mindig utánna ahogy Pankamama, de most már abbahagytam, különben is két mellböl szopik.
Pankamama!
Sajnálom a barátnödet, szerintem az a pasi totál uralkodhat felette, kár hogy hagyja.
Geri!
Sajnállak az ébredések miatt, remélem már megoldódott, azért le a kalappal, hogy ilyen türelmes vagy!
Az én férjem pedig bicikli versenyzö, hazajön a munkából, aztán irány az edzés. Hát most már a két gyerekkel nehezebb. Bár az esti locsolást megcsinálja helyettem, az legalább 1 óra. A kutya kaka szedést újra csinálhatom, mert a terhesség alatt felmentést kaptam róla...
Benne vagyok az "önéletrajzba"!

Évi!
Mindent bele a szopiba! Kérdezted, hogy az út milyen hosszú Soltára: 10 óra autóval, de éjszaka rövidebb, mert nappal sok a teherautó és azokat kell elözgetni. A komp 1 óra. Lehet vonattal is menni Splitig, aztán komp.
Lányok! Megyek, mert üvölt a baba, mindenkinek további szép napot és nyugodt éjszakát!

Puszi:
Evey
Evey

Szia Kriszta!
Teljesen át tudom élni a „hancúrnélküliségedet”. Náluk is a terhesség 3 hónapjától kezdõdött a szex nélkülözése. Elõször azért mert a méhnyak folyamatosan rövidült, és egy elõzõ vetélés miatt nagyon féltettük ezt a babucit. (Hozzáteszem azért, hogy ez igazából csak az én nélkülözésem volt, a férjemet sokszor megszeretgettem) Szóval akkor muszáj volt, volt is értelme, de a szülés óta – mikor már ugye lehet, nincs semmi akadály – csupán 1-szer!!! voltunk együtt úgy igazán… Kép
Lehet, hogy ennyire kijöttünk a gyakorlatból? Ha találsz valami megoldást írd meg hátha én is hasznát veszem Kép!

Megérkezett a babahordó kendõ, egész nap gyakoroltam rajta, nagyon jónak tûnik, remélem hosszú útnál is beválik!
Geri! Akkor írjuk a személyes életutakat? Én is kíváncsi vagyok mindazokra akik szívesen elmondják!

Sziasztok!
Szép napot Nektek!
Jázminmama
jázminmama (j&aacu

Dia!
Mi az a bébitaxi?
Jázminmama
jázminmama (j&aacu

Jázminmama!

Olyan kis lábbal hajtható kisautó, alacsony felépítésü, van háttámlája, amibe megkapaszkodva pompásan lehet lépegetni is. Van rajta duda, meg minden, szóval full extrás.

Borinak nagyon bejött, amíg nem ülhet bicajra, addig is tök jó, hogy tud valamit önállóan mozogni, mozgatni.

Puszi:

Dia
Dia

Hello Lányok!
Akkor most elmondok valamit: az elsö kisfiammal amikor terhes voltam, kívántam a szexet, szabadott is csinálni, nem volt gond. Viszont szülés után sokáig olyan nehéz volt újra belezökkeni, hogy el voltam keseredve, nagyon fájt és szerintem a férjem sem kívánt annyira, mert elég sokat felszedtem magamra. Bár ezt ö soha nem vallotta be, de onnan tudom, hogy lefogytam és varázsütésre sokszor megkívánt. Most a terhesség alatt is alig voltunk együtt, annyira nem kívántam. És még csak két hét múlva telik le a 6 hét...
Bár most nem vagyok kövér, de félek a fájdalomtól, mert elég sokáig fájt az elsö után.
Ne izguljatok minden meg fog oldódni! Hát ez történt velem.
Sziasztok:
Evey
Evey

Sziasztok!
Hol is kezdjem? Eloször is azt szeretném írni, hogy Iboly dicsérete mellett, szerintem Ildit is ugyanez a megilleti!!! Az írásokból ítélve a kettojük véleménye kb. 90 %-ban egyezik. Az a 10% eltérés pedig szerintem szükséges az egészséges vitához! Viszont segítokészségben mindeketten 100%-osak!KépKépKép
Erotika: Én próbáltam az ehhez kapcsolódó topicot "felfuttatni", de gondolom a téma intimitása miatt nem sikerült. Beszéljük meg akkor itt, végül is ez is az elso idokhöz tartozik. Az igazság az, hogy nálunk a férjem már a 2. héten kérdezgette, hogy vajon mikor tudnánk egy kicsit összebújni, mert már nagyon hiányzok neki. Én persze még a 6. héten is nehezen tudtam elképzelni, és hát féltem is tole nagyon. Nem is jött össze, sot, utána is halasztgattam, bár próbálkoztunk, de nekem nem volt túl jó a dolog. Foleg az elején fájt, és az már a továbbiakra is rányomta a pecsétet! Most 3 és fél hónap elteltével tudom azt mondani, hogy végre nekem is jó volt! Kép
Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!

Évi köszönöm, nagyon aranyos vagy.
Ami ezt a szegény vészes témát illeti. Hát a párom nekem is igényelte anno hamar, én meg szenvedtem. De lányok, garantálhatom, elmúlt a dolog, ma már semmi sem érzõdik belõle!!!!
Ildi

Szia Pankamama!

Jó lenne pontosan tudnom, hogy mire is voltatok allergiások. Valószínu, hogy a tehéntejben lévo tejcukorra, az nagyon-nagyon ritka (talán nem is létezik olyan), ha valaki az anyatejre allergiás.

A laktóz intolenrancia oka, ha a szervezet laktáz termelése lelassul. (Laktáz a neve annak az enzimnek, amely a laktózt, vagyis tejcukrot lebontja.) Ez egy nagyon lassú folyamat, a betegség fokozatosan, évek alatt alakul ki és nem okoz hirtelen hasmenést. A tünetei 4-5 éves kor elott nem jelennek meg.
Ezzel kapcsolatosan jó lenne kikérned dr. Sarlai Katalin véleményét. Ot az István kórház újszülött osztályán találod meg (délelott a biztos). O nem csak egyszeruen neonatologus foorvos, hanem A Szoptatásért Magyar Egyesület Vezetoje és, ami a legfontosabb: Laktációs Szaktanácsadó. O ad nekünk is tanácsot orvosi tudást igénylo kérdésekben. Amit o mond, szentírásnak veheted. Kép
Tel.: 216-0350/1644m vagy 455-5700/1644m

Biztos vagyok abban, hogy a ti esetetekben a tápszerre való áttérés teljesen felesleges. Különös tekintettel arra, hogy a családban többször is elofordult allergia, az anyatejes táplálást minél tovább (legalább 2 éves korig) fenn kell tartani, és nagyon fontos, hogy 6 hónapos kora elott ne kapjon Panka semmi mást, csak anyatejet. Ha utána sem igényel mást, akár egyéves koráig is élhet kizárólag anyatejen.

Jól tetted, hogy kiskanálból adtad a teát Pankának, lesztek ügyesebbek is, ne aggódj!

A súlygyarapodásról: teljesen igazad van, nem minden baba hízik egyformán, egyébként is vannak olyan periódusok, amikor a kicsiknek lassul vagy átmenetileg meg is áll a súlynövekedése. Ez önmagában még nem baj. Figyeld a pisis, kakis pelusok számát. Ha van 4-5 nedves pelusa naponta, akkor biztos, hogy a neki megfelelo mennyiségu tejcsit fogyasztja.

A tejszaporítással kapcsolatban a következoket tudom javasolni:

-Figyeld meg, hogy helyesen teszed-e mellre a kicsit. Pankának az oldalán kell feküdnie, egész testének a te testeddel szemben, úgy, hogy ne kelljen elfordítania a fejét a szopizáshoz. A hatékony szopás érdekében, nagyra kell nyitni a száját, majd utána gyorsan helyezd be a mellbimbódat a szájába úgy, hogy a nyelve a bimbó alatt legyen, ajkai a bimbóudvar széléhez közel, a bimbótól minél távolabb legyenek.

-Váltogatott mellbol szoptass, vagyis minden szopinál tedd a kicsit többször át a másik melledre.

-Szoptass gyakran és olyan hosszú ideig, ameddig Panka szeretné. Ha éjszaka is igényli, nyugodtan szoptasd meg.

-Ha lehet, ne használjatok cumit, cumisüveget, a kicsi minden szopásigényét a melleden elégítse ki.

-Csak anyatejet kapjon, kerüljetek mindenfajta hozzátáplálást. Ha úgy ítéled meg, hogy jót tesz Panka pocijának a köményes tea, akkor te idd meg (vagy Laktoherbet is ihatsz), az is átmegy a tejbe. Ha fáj a pocija, próbáld megszoptatni, tapasztalatok szerint a meleg tejcsi oldja a görcsöt. Próbáljátok ki a masszírozást, köldöktol indulva, félkör alakban, az óramutató járásával megegyezo irányban. Nálunk a "biciklizés" is bevállt.

-Az esetleges tejérzékenységre való hajlam miatt te is csak módjával fogyassz tejterméket (bár lehet, hogy most is allergiás vagy rá és nem is eszel, iszol ilyesmit?). Az anya által nagy mennyiségben fogyasztott tejtermék okozhat híg, akár zöld színu székletet, hasfájást.

-Egyél rendesen, fogyassz boségesen folyadékot és pihenj sokat.

Pankamama, remélem, tudtam valamennyit segíteni, légyszíves tájékoztass, mi van veletek, változik-e valami és arról is, mit mondott Sarlai Kati.

Sok puszi nektek:

Iboly
Iboly

Lányok, nagyon köszönöm, olyan aranyosak vagytok!!!
Ildi, tényleg jó, hogy ott vagy mindenhol és próbálsz segíteni, az ilyen egészséges vitákban pedig én is szívesen részt veszek.

Evey, mi már túl vagyunk az elso heteken, hónapokon, azért nem írtam magunkról, tartottam is tole, mit fogtok szólni, hogy mindenbe beledumálok.
De ha már kérdezted: 3 kisfiam van, Isti 10 éves elmúlt, szeptembertol gimnazista lesz, Andris 6 éves, o jövore megy iskolába, Gergo pedig 21 hónapos és mint írtam is, jó sokat szopizik.

Évi, csak azért kérdeztem G. Évát, mert mindig jó közös ismerosöket találni.
Hogy haladtok a szopival?

Kriszta, ugye milyen furcsa ez a puha cici dolog? Ismerek egy csecsemos novért, aki azért kezdte tápszerrel hozzátáplálni a kisfiát, mert azt hitte, nincs elég teje, ha már puha a melle...

Üdv
Iboly
Iboly

Iboly!
Én is szeretnék kérdezni egyet: 6 hónapos kor után a hozzátáplálást mivel lehet kezdeni? Bevallom töredelmesen én már adtam neki a múlt héten banánt, nagyon lelkesen szopogatta a kanálról, de szerintem a banán volt az oka a másnapi pocakfájásnak. Úgyhogy most ismét kizárólagos szopi van, most már tuti betartom a hat hónapot, lehet, hogy még többet is Kép. Tudom-tudom, hogy nem kellett volna még 5 hónaposan az a banán, de kíváncsi voltam mit szól hozzá és olyan csillogó szemmel ette… Kép
Szia!
Szép napot nektek!
Jázminmama
jázminmama (j&aacu

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?