Sziasztok!
Bocsi az eltünésért, de egy csomó dolgom akadt hirtelenjében, mint a tűzoltás, amit el kell még intézni Dani érkezése elött
)
Igértem példát a szénhidrát számolásra, nah itt van három recept is
)
én szeretem a spenótot, most nézzük meg hogy is kell számolni
veszel egy mélyhűtött csomag spenotot: 450gr szénhidrátja 2gr/100gr vagyis. ez itt 9gr
mi is kell még hozzá?:
fokhagyma, kb egy fej 50gr, ennek 26/100 gr a szénhidrátja vagyis jelenleg 13gr
kb két kanál liszt a rántáshoz kb 14gr 72/100 a szánhidrátja vagyis jelenleg 11gr , kell még két deci tej 4/100 vagyis 8 gr szénhidrát
a többi folyadékot lehet zöldségleves kockával pótolni, és még fini is lesz tőle ennek 0 szénhidrátja
A szokásos módon elkészited (én lepíritom a lisztet , belerakom a fokhagymát, felöntöm tejjel meg egy kis zöldségleveslével, belerakom a fagyasztott spenotot, sózom, borsozom vagyis ízesítem és addig keverem amig felolvad a spenót, ha kell öntöm hozzá a többi levest, hogy megfelelő sűrűségű legyen.)
Így kapott mennyiség kb 40 gr szénhídrátot tartalmaz, ezt annyi felé osztod ahányra akarod, kb 4 tányérnyi jön ki belőle, így egy adag 10 gr.
Egy kis édesség:
sima puding por( nem cukrozott), 2 dl tej, 3 dl viz, kb 20 db canderel
a vizet és a tejet összeöntöd, felteszed melegedni, beleszórod a pudingport és folyamatosan kevered amikor már elég melegnek látszik akkor tedd bele az édesítőt, hogy kevesebbet vesszítsen az édesség tartalmából, addig főzöd amig besűrűsödik és kész a puding
)
az egész 40 gr szénhidrátot tartalmaz, ahány felé osztod annyi lesz egy adagé, előírás szerint ez 4 adag, tehát egy 10gr
)
Vagyis az igazi lényeg abban rejlik, hogy szinte ugyanúgy fözöl, mint máskor, csak végig gondolod, hogy egyes szénhidrátokat mivel tudod kiváltani, pl a spenótnál a tejet a zöldségleves kockával, a pudingnál meg vízzel.
Ugyan ezzel a módszerrel simán süthetsz palacsintát is, tej helyet használj szénsavas ásványvizet, és egy étkezésnél megehetsz két darabot is diétás lekvárral, vagy van a canderernek kakaópora ami diétás, szal azzal is.
Egyes ételek megszokott köreteit is kiválthatod, pl. a brassóit általában sültkrumplival esszük, hát igen, 100 gr krumpli 20 gr szénhidrát és az olajról ne feledkezzünk meg hogy az meg a kalóriát növeli. Próbáljátok ki, hogy a család kap sültkrumplit, ti meg a sajátotokat készítsétek el mexikói körettel. Föz meg egy kisebb adagot magadnak vegetás vizben, keverd össze két kiskanál tejföllel és némi majonézzel és ezzel fogyasztd el a brassóit, ha van kedved bele is keverheted a saliba a húsit, így fini fokhagymás húsi salit kapsz.
A húsoknál a könnyebb étkezésre figyelve amennyire tudjátok váltsátok ki a sertés és marha húsokat szárnyasokkal, én pl a brassóit vagy a gulyáslevest is már pulykamellből készítem.
Ennyi jutott mára eszembe, nyugodtan kérdezzetek, mert könnyebb úgy válaszolnom, hogy tudom mire vagytok még kiváncsiak
Szép éjszakát és csodálatos holnapot nektek!
Ági