Lányok, a növényi festés mottója: "A növényi festést csak elkezdeni lehet, befejezni nem. Alapos megismeréséhez egy emberöltő is kevés" - Nagy Mari- Vidák István: A gránátalma színe.
Egész röviden: növények gyűjtése, oldat készítés (forralás), gyapjú előkészítés, pácolás, festés. Lehet pl. dió levéllel kezdeni, azt még pácolni se kell, mert magas a cseranyag tartalma. Szóval: jó sok diólevelet kell szedni, felönteni vízzel, fél órát forralni. A gyapjút alaposan kimosni, hogy ne maradjon benne sok faggyú. Nedvesen kell a leszűrt, HIDEG festékoldatba tenni és nagyon lassan melegíteni, gyöngyözve forralni a kívánt szín eléréséig.
Szóval, sajnos az itteni keretek szűkösek ahhoz, hogy sokat meséljek róla. DE: szívesen megosztom Veletek a szakdolgozatomat, (persze a copyright szigorú betartásával
) . Akit érdekel a téma, az nyugodtan keressen meg privátban és akkor átküldöm a dolgozatot.
A vászontáskának pedig nincs különösebb titka: a kislányom grafit ceruzával felrajzolta a képet én pedig textilfestékkel (szitafesték) kifestettem, fixáltam.
Viru, növényi festékkel nem lehet ilyen szitafestéket előállítani, legalábbis én nem tudok róla, és a növényi festékek nem is lesznek ilyen rikítóak (szerencsére).
(Egyébként az "esték-ötletek" se rossz téma, csak azt inkább privátban )
Tejbemami