Sziasztok!
Terhesség alatt sajnos engem is utólért a cukorbetegség.
Nekem a reggeli értékem volt nagyon magas, így azt 15 grammban állapították meg, a többi a szokásos 180 grammosnak volt megfelelő.
Viszont a Sote I diétás nővére (ott szültem) azt mondta, hogy mindent bele kell számolni a menübe.A parikát, paradicsomot stb is. Itt-ott 5-6 gr. Ch nap végére 15-20-at is kitehet és az olyanoknál, mint nálam a reggeli, a legkisebb kilengés is megdobja a cukrot.
A előre csomagolt kenyereknél érdemes odafigyelni, hogy mi az összetevője. Két különböző kenyér azonos ch-val is produkálhat más eredményt mérésnél pusztán azért, mert némelyikben van cukor(!)
Azoknak akik nem szeretnek fözöcskézni tudom ajánlani az étel kiszállító cégeket. Némelyiknél egyes ételekre rá van irva a ch mennyiség.Amíg dolgoztam én a Foodexpressztől rendeltem.
A mért cukor eredmények alapján korrekt volt a feltüntetett ch mennyiség.És jóizű változatos ételeket ettem.(bár kicsit húzós áron)
Azthiszem hogy a NorbiFutárnál( így hívják?) és a Gastroyalnál is van ilyen.
Ami nagyon nagy segítség a főzésben:
www.kcal.hu
Itt összetevők szerint látod, hogy mennyi ch-ja lesz az elkészített ételednek.
Itt pedig diétás receptek vannak:
http://www.hazipatika.com/services/reci ... rec?cr2=16
Vizsgálatok szintjén a 6 pontos cukorvizsgálaton kívül semmi plussz vizsgálatra nem jártam. Én szigorúan tartottam a diétát, nem szorultam inzulinra és a cukoreredményeim megfelelőek voltak. És ezen kívül minden más vizsgálatom jó volt.
Mondjuk nem tudom ez más kórházba hogy van, de a Sotén a várandos ambulancián mielött a doki elé kerülnél mindenkinek nézik a vizeletét.Ami ugye egyből jelezné ha túl magas vagy alacsony a cukor a szervezetedben.
A kórházban elég sok cukros kismamával találkoztam és többségük akik betartották az orvos utasításait teljesen hagyományosan, hüvelyi úton szült.
Nálam is hagyták, hogy a dolgok a maguk rendjében történjenek és 15 órás vajúdás után szültem meg a kisfiamat, aki teljesen egészséges.
Akiket császároztak azoknál a cukor az egyik tényező volt az okok közül, önmagában ezért nem császároztak.Persze én azokról beszélek, akiknél diétával kordába tartható volt a cukruk, nem szorultak kórházi felügyeletre, nem voltak rossz eredményeik stb.
Szülés után viszont nagy volt a szórás: én már a szülés napján ugyanazt ehettem mint a többiek, volt olyan aki még 2 napig diétázott, olyan aki 2 hétig, olyan aki a 6 hetes kontrollal együtt a terheléses cukor vizsgálatot is megismételte.Gondolom ez nagyban doki és egyén függő.
Nekem is mondták, hogy 2. babánál valószínüleg ugyanez lesz és hogy hajlamosak vagyunk az időskori cukorbetegségre.
Viszont ismerek olyat, aki a 2. babánál nem lett cukros.
De olyat is aki az elsővel nem volt az, de a 2.-al igen.
A mesterséges édesítőkel azért vigyázzatok lányok!
A többségük terhesség alatt tilos.
Nekem a diétás nővér édesítésre a fruktózt(gyümölcscukor) és a szorbitot javasolta.Ebből max. 30 gr/nap, valamint a canderelt max. 10db/nap mennyiségben.
Reggelire ne igyatok tejet, mert a tejcukor hasonlóan működik a sima cukorhoz és hirtelen szívodik fel, amire reggel érzékenyebb a szervezet.Tej tízóraira javasolt.
Kávé édesítővel napi egy pohárral simán megengethető.
Ezeket szintén a nővér mondta.
A káros következmények:
http://www.babanet.hu/publ/cukor.htm
És egy jótanács: szülés után tartsatok mértéket, mert miután lehetett enni én is mindenfélét összeettem amit addig tilos volt és hipp-hopp felkaptam pár extra kilót.Szopi mellett pedig elég nehéz fogyózni.
Bocsánat ha sok voltam, de remélem segíthettem.
Mindenkinek örömteli babázást kívánok!