Sziasztok!
Azt hiszem, hogy fogalmam sincs, hogy hogyan érzéstelenítettek
ennyire nem értek hozzá.
Mondjuk kapcsiból azt mondanám, hogy biztos Timi tudja, mert ő az értő.
Kíváncsiságból most már megnéztem a zárójelentésemet, de azon sincs rajta, hogy mit használtak (csak az, hogy veszélyeztetett terhes voltam túlzott súlygyarapodás - 55-ről 65 - miatt
, á legyen most már inkább
).
Szóval, annyi biztos ezek szerint, hogy nem altattak, nem volt fejfájás, és reggel már felkelhettem...
Kriszta - Sára ötlete tök jó, próbáld ki esetleg.
Fájdalom, hát, ha esetleg a kis faggyú mirigy (megnéztem, Montgomery mirigy a becsületes neve, és enyhén fertőtlenítő és védő váladékot termel) van begyulladva neked is, akkor ott nincs is seb és csak lassan növekszik olyan méretűre, hogy feltűnjön. De mivel nyomásra érzékeny, esetleg érdemes letesztelni a kicsit nagyobb, gyanúsabb példányokat.
Viszont, azt írod, hogy "belejön", tehát, ha jól értem, akkor idővel enyhül a fájdalom, akkor ez lehet tejleadó reflex is. A Szoptatás c. könyv (ajánlottam már
) ezt írja:
"A tejképződés és a kisbaba szopása figyelemre méltóan össefügg egymással. Amellbimbót, a bimbóudvart és a mellszövetet érő érintés az idegpályák az anyai agyhoz vezetik és előidézik a tejtermelést kiváltó prolaktin és a tejleadásért felelős oxytocin hormon kiválasztását. A vérpályákon át e két szoptatási hormon a mellmirigyekbe jut.
A prolaktin működésbe hozza a tejhólyagocskák tejtermelő sejtjeit, és közben kissé álmossá teszi az anyát*. A prolaktint anyasági hormonnak is szokták hívni, mert gondoskodási és védelmező érzéseket kelt. Növeli az anya kudarctűrő képességét és oldottabbá teszi őt.
Körülbelül egy perccel a szoptatás megkezdése után szervezete oxytocint választ ki, mely kiváltja a tejleadó reflexet. Egy-egy szoptatás közben több ilyen tejleadó reflex is jelentkezhet. Eközben a tejhólyagocskák körüli finom izomszálok összehúzódnak, és a tejjáratokba juttatják a tejet. A tejleadó reflex a fent leírt kiürítésen túlmenően biztosítja, hogy a tejjáratokba a és tejöblökbe tej jusson, sőt, néha magától is tej csorog a mellből.
Egyes anyák nem veszik észre a tejleadó reflexet, mások bizsergést vagy rövid fájdalmat éreznek. A tejleadó reflex bizonyos mértékig irányítható vagy begyakorolható, például, ha kisbabájára gondol, a baba illatát érezve, megpillantva őt vagy folyó tejre gondolva.
A tejleadó reflex kiváltásán kívül az oxitocinnak további fontos szerepe is van: a szülés alatt gondoskodik a méhizomzat összehúzódásáról és a szülé sután döntően befolyásolja a méh gyors visszafejlődését. Az első időkben az anya szoptatás közben erős méhösszehúzódásokat érez.
A kisbaba szopása, a tejtermelődés és ezen hormonok hatása együttműködik annak érdekében, hogy kisbabáját szoptatni tudja.
A szoptatás ideje alatt teste folyamatosan - éjjel, nappal - tejet termel. Ha a kisbaba éppen nem szopik, a tej összegyűlik a tejhólyagocskákban, tejcsatornákban és tejöblökben. A tárolókapacitás mindenester nem korlátlan és igen különböző. Az egyes etetések között a mell csak minimálisan nagyobbodik meg. Ez azt jelenti, hogy az anyatej jelentős része csak szoptatás közben termelődik.
Kereslet-kínálat
A kisbaba a szopással szabályozza a hormonok kiválasztását és ezáltal a tej termelődést. Ha gyakran mellre teszik, emelkedik a prolaktinszint és ezáltal a tejtermelődés is fokozódik. Ez a finoman hangolt szabályrendszer befolyásolja, hogy a tejtermelődés a kereslet-kínálat elve alapján működjön minél gyakrabban és intenzívebbenszopik a kisbaba, annál több tej termelődik és fordítva! Ez egyformán vonatkozik a napi mennyiségre és a teljes szoptatási időszakra is."
Nyugi, nem gépelem be az egész könyvet, befejeztem
* nyilván azért, hogy ne lépj meg olyan könnyen
Na befejeztem, további jó hétvégét mindenkinek!
Tücsi