Rahel:
Az éjszaka? Hú... Szóval, én kb. 14 hónaposan adtam rá először nappalra a bugyipelust, ami bejött.
Az éjszakai bilizést pedig technikailag így csináltuk:
Éjszakára is bugyipelust adtunk rá, mert ........ kb. 17 hósan elkezdtem kb. 22h felé a már mélyen alvó gyerekemet, akit előzőleg a fürdés után IS megbiliztettünk, rátenni a bilire. (Na, most köveztek meg
)Többnyire sikerrel, és mindössze félálomnyira ébredt meg. Simán visszaaludt, de Ő egyébként is nagyon jól alvó. Csináltam ezt kb. egy szűk hétig.
Majd, elkezdett már magától megébredni, kb. 22h óra felé, ill. reggelente is rendszeresen rákéredzkedett. Rátettük, és mindig csurgatott bele. Tettük ezt csendben, határozottan, a játékokba nem belemenve, a sötétben (másik szobából engedtünk be fényt). Az öltözék: Hát, nem a rugdalózó.
Mi csak bugyipelust, harisnyát, bodyt, pulcsit adunk rá, de a Tiéd még olyan kicsi, hogy csak bajlódnál a bugyipelussal, hiszen nem tud állni. A mi eredményünk, hogy előfordul, hogy száraz marad, de ált. csak kevés megy a pelusba.
Hogy mit tanácsolok? Szerintem, mint ahogy Györgyinek már írtam, az éjszakai biliztetést csak akkor kezdd el, ha képes vagy mindenegyes alkalommal felkellni, ahányszor a kicsi megébred, és van erőd, és kitartásod mindig rátenni a bilire....bár ha egyébként is megébred éjjelente vagy háromszor, akkor mi a veszíteni valód?
Neked még szerintem éjszakára maradjon a normál pelus, de ne rugival, hanem kisnadrággal+zoknival, hogy könnyebben öltöztethesd. És neked kell egy kis szűrt fény, hogy láss, nekem már elég, ha érzem, mert nagyobb, és félálomban is megáll.
Ha nagyobb lenne azt mondanám, hogy akkor érdemes elkezdeni az éjszakai bilizést, ha már sikeresebb a nappali, és ahányszor "bilire" hív, és már kb. 1,5 éves. Itt is azt mondom, hogy ne zavarjuk össze őket: mi az, hogy egyszer rátesszük, ha kéri, máskor nem. Inkább mindig tegyük rá, ha már elértük, hogy kéri. Hát, hogy lesz így szobatiszta, ha nem vagyunk következetesek?
Egyébként - és most is vállalom a megkövezést - én nem áltatom magam azzal, hogy ennek az EC-nek nem az a célja, hogy minél hamarabb szobatiszta legyen a gyermekünk. Szerintem, kimondva, de ált. kimondatlanul, igenis mindannyian arra utazunk. Hát, mi másért csináljuk??? Nekem pl. egyrészt jön a második baba, és nem akarom majd amellett még a nagyobbat is pelusozni, sőt, másrészt, szerintem, már egy ekkora gyermeknek nem tejcsi illatú a kakija. (Most a teljesen egészségesekről beszélek.)
Györgyi:
Elhiszem ezt a korszakosdit, de ez normális szerintem. Főleg most, hogy már nyílik a kis értelme, és feszegetni kezdi a határokat. Az, hogy összezavarja-e, hogy egyszer b.p-t adsz rá, máskor semmit, ezt tartom, sajna, tapasztalatból, mert még az én nagyobbacskámat is összezavarja. Megjegyzem, én sem tudom, hogy mit csináljak, mert máj. 1-én hosszabb kocsiútra megyünk, és nem tudom, hogy az útra adjak-e rá b.p-t vagy sem.
De valszeg inkább sok-sok váltórucit viszek.
Viszont azt a 14 hós szobatisztaságot én fenntartással hinném el. Az biztos, hogy Anyáinknak még főzniük kellett a pelusainkat, így tényleg hamarabb kezdték ezt az akkori EC-t. És igenis lehet, hogy hamarabb szobatiszták lettünk, mint most. Deeee.... de egy 14 hós baba még nem tudatosan cselekszik. A szobatisztaság mai értelemben pedig a tudatosságot is magába foglalja. Viszont, én hiszem, hogy a Pavlovi reflex (fenék érinti a bilit=pisi) minden korban működik. Lehet, hogy abban az értelemben valóban "szobatiszta" volt.
Rahel:
Egyébként a Spock könyv szerint kb. 3-4 évesen kezdik el bírtokolni a kakijukat/pisijüket, úgyhogy tutira jól van "bekötve" a nagyobbik fiacskád.
Húúú, nagyon hosszú lett. BOCSI!!!!!!!!!
Üdv,
Kata