Visszajöttem, és becsülettel elolvastam, amit írtatok.
Bocs a csúszásért, remélem még emlékeztek, mire reagálok.
Zsizsa! Hol találtad ezt a Lana Solarat?
Szilvi! Nem értem, miért nem gond a csípőjének a bölcsőhordozás, ha sokat van ágyban. Vagy félreértelek? Ágyban meg bölcsőtartásban ugyanúgy van a baba lába, és ez a lábtartás nem támogatja az egészséges csípőfejlődést. Persze nem akarom, hogy parázz, vagy megváltoztasd a hordozással kapcsolatos választásodat, csak a félreértést gondoltam tisztázni.
Újszülött bepólyálós vidóhoz szeretném hozzáfűzni, hogy a vidón pólyában a baba lába egyenesen le van kötve. Ez nagyon árt a csípőnek. Tudom, hogy sok helyen ez a hagyományos, de tudományosan bizonyított, hogy nagyon árt. A pólya említett előnyei egyébként tökéletesen érvényesülnek, ha a baba ránk van kötve.
Maminti! Biztos, hogy nem jó már erre a célra a rugalmas. Szerintem mind a két háton hordozásnál, amin gondolkodsz, rakható jó magasságba a baba. Más különbségek jelentősebbek a két kötés között.
Ikra! Vállfájáshoz nincs elég jó ötletem. Amit az izmaidról írsz, hogy aszimmetrikusan kötöttek, azért elég meggyőző magyarázatnak tűnik. Nekem az a tapasztalatom, hogy a kendő nem „egy csomóban” és nem is „szétterítve”, hanem „ráncba szedve” a legkényelmesebb. Ami kinézetre ugyan hasonlít az „egy csomóban” verzióra, de másként áll a kendő és ez érezhető is.
Valahol volt, de bocs, már nem tudom ki írt valami olyasmit, hogy háton meg hason nem tud jól terpeszteni a baba, hogy ezt írtam én is, meg ez az ő tapasztalata is. Félreértést szagolok itt, mert háton meg hason pont hogy az ideálisnál _nagyobb_ a terpesz, tehát _jobban_ terpeszt a baba az idálisnál, ami csípőn hordozánál valósul meg. Ha háton van a baba, azt szoktam nézni, hogy a baba térde „beleáll” a szülő hátába, böki azt (ez nem jó), vagy szét van húzva oldalra. Ha nehéz terpeszbe húzni a lábacskákat, az a mozdulat vált be, ha térdeit belülről fogom a kezembe és úgy húzom szét.
Nagyon örülök, hogy felmerült ez a neves kérdés, már gondolkodtam rajta, hogy bedobom brainstormingra a témát, de még halasztottam. Már említettem régebben, hogy írunk egy könyvet a hordozásról, a hordozókendőről, és azt gondoltam, hogy abban elő kéne rukkolni egy olyan magyar kendőkötési „nevezéktannal”, ami szerethető, ezért el tud terjedni és egységessé tud válni. (Azt is tervezem, hogy a könyvben lesz egy táblázat a kötésekről, amiben benne lesz mindenféle elnevezés, az angolok is, hogy segítsen beazonosítani a kötéseket.) Most úgy áll a helyzet, hogy egy kötésre van kb. 2 magyar elnevezés, de leginkább egyiket sem használjuk, úgy veszem észre. Szerintem azért, mert a nevek hosszúak és nem is elég találóak. A jó név szerintem rövid és hangulatos, ezért ragadós a használata. Sokat gondolkodtam a témán, és azt hiszem tévút, ha úgy keresünk nevet, hogy megpróbáljuk körülírni, hogyan fut a kendő. Szerintem egy jó név pl. a tibeti. Azt használjuk is! Van 1-2 ötletem 1-2 kötés nevére, de egyik sem olyan, hogy ne lehetne felülmúlni. Elkezdtem már összeszedni a különböző neveket, de még csak félig-meddig vagyok meg vele. Most rajta vagyok, hogy legalább minden, a gyakorlatban bevált kötésről legyen fent jó kép a honlapomon. Azokhoz persze fogok írni nevet is, ez biztos segít az azonosításban. Addig is igyekszem összepárosítani az angol neveket az általam ismert magyar nevekkel, ha hozzájutok. Ha van kedvetek, Ti is agyaljatok új neveken! Engedjétek el a fantáziátokat!