Sziasztok Lányok!
Az Orsolyáknak én is boldog névnapot kívánok. Nálunk Ursula, névnap van ma.
Most jöttünk meg az állatkórházból. Apa, Anya és Kriszti. Daniella oviban van.
Reggel a konyhaablakunknak repült egy feketerigó, nagyot csattant, és a tujafák alatt szédelgett. Van néhány macska a környéken, ezért nem akartam ott hagyni és belsö sérülése is lehet.
Engedte magát megfogni, apa vigyázott rá a szobában amig én Krisztit öltöztettem, természetesen elengedte, a madár a tv elött üldögélt, ismét minden ellenkezés nélkül megfogtam. Irány az állatkórház.
Mondták, hogy meg kell várnunk amíg megvizsgálják, mert ha nincs baja akkor vissza kell vinnünk, mert a feketerigókat ugyanott kell elengedni, ahol megfogták.
Szerencsére nem lett baja. Hazahoztuk, még itt van mellettem egy dobozban, de már mocorog, kezd magához térni. Hamarosan elengedem.
Kíváncsi!
Elolvastam a pontokba szedett leveledet újból. De én már nem magyarázkodok tovább, csak magamat
ismételném. Sajnálom, ami a hugoddal történt. Írnál róla bövebben?
Orsoly!
Én magyarul csak ezt a topikot ismerem. Svédül is van a szülöknek egy otthonlap, több otthonlap, de én csak egyhez tartom magam, de jóval több témával kapcsolatban.
Fel tudnám sorolni, de több oldal lenne. Csak néhányat az érzékenyebb témákból:
Szülök, akik elvesztették gyereküket,
Súlyosan beteg gyerekek,
Súlyosan beteg szülök,
Abortusz,
Spontás Vetélés után,
Teherbeesésre várva,
Fogyatékos gyerekek,
Szülés,
Szülök börtönben,
Terhes, spontán vetélés után
stb Szóval rengeteg között lehet válogatni.
269 különbözö téma van. Itt a cím megnézhetitek. Csak azért, hogy ne kételkedjetek.
http://www.foraldrar.com/snack Bal oldalon fekete vastagbetüvel vannak megadva a fö témák és azokra rákattintva lehet kinyitni ami érdekel. Aztán rákattintani azok közül is valamelyikre és kinyílik az oldal ahol üzenni lehet.
Ott van pl a súlyosan beteg gyerekek. Akik ott írnak, mindenkinek van egy tragédiája. Pl én is követtem egy kisfiú sorsát, együtt izgultunk érte, ott a topikban ( itt nem így hívják), de meghalt néhány hónapja. Az anyuka szinte minden nap informált minket az állapotáról, olyan volt, mintha itt lett volna mellettem és itt halt volna meg. És ö csak egy a sok közül. Sorban halnak meg a gyerekek, mert ott csak halálosan beteg gyerekekröl van szó.
Az internet közelebb hozza a körülöttünk lévö világot. Ezt csak azért írtam, mert írtad, hogy az anyukák nem osztják meg a szomorúságukat, nehogy feltépjék a sebeket. A friss koraszülöttek oldalán is szoktam olvasni. Nagyon sajnálom, hogy nem tudom átmásolni az írásokat, hogy mik foglalkoztatják öket, milyen gondok vannak a fejeikben és hogy vannak a kicsik. Talán akkor meggyözhetnélek benneteket.
Majd Krisztiröl a végén írok.
Panda!
Én nem állítottam, hogy itt MINDEN koraszülött egészséges lesz. De már nem akarom lassan nem tudom hányadikszor leírni, hogy milyen babák lesznek egészségesek. Valahol az üzenetekben megtalálod?
Hol dolgoztál konduktorként Svédo-ban? Erröl írj egy kicsit bövebben. Aztán majd válaszolok rá.
**************** szünet****************
Elengedtem a rigót, kiszállt a dobozból, fel az almafára. Jól van, öt rigó volt a közelben. Már biztos hiányolták. Boldog vagyok.
Picus!
Igen , kertes házunk van, de nem nagy kerttel. Fü, örökzöld bokrok, virágok és egy almafa van benne. A Kert nekünk éppen elég. Tudunk benne hancúrozni, rohangálni, a ***** ismét nekiszállt egy madár az ablaknak, huuuu, de megijedtem, kicsit leült a bokorra és ment tovább***** Szóval , hol is tartottam, ja igen, a kert. Elég. A fünyírás fél órába telik, elektromos fünyíróval, utána nem kell gereblyézni. Más gond nincs vele. Ja, tavasszal sövényt kell nyírni, mert a szomszédot az választja el, azt mi nyírjuk, mert ök idösek. Hogy az almafa milyen fajta azt nem tudom. Nem volt rajta, csak egyetlen egy zöld színü alma, mert az elözö tulaj nem metszette. Most meg azért nem lesz, mert lenyírtam.
Krisztiröl
A shuntját három hónaposan kapta. Ez egész életében benne lesz, mert ha nem lenne rá már szüksége akkor egy müszerrel ami kb akkora mint egy jéghokikorong le lehet állítani. Azzal állítják be, hogy mekkora nyomásra reagáljon a szelep, hogy mikor engedje át az agyvizet.A shunttal egy normális életet lehet élni, nem betegség.
Minden mütétnél felléphetnek komplikációk, inkább benthagyják, kisebb az esély, hogy fertözést kap. Ez a mai tapasztalat, de évek múltán lehet, hogy másra jönnek rá.
Kriszti amikor megkapta a shuntját, akkor az akkori legmodernebbet kapta. Elötte néhány hónapja még más volt. Ezt onnan tudom, mert van egy levelezötársam, fél évvel idösebb a lánya, 34. hétre született (császározták), de csak azért mert a baba már a hasában agyvérzést kapott, és megnött a feje.
Kivették, hogy minnél kevesebbet károsodjon az agya, Ö rögtön shuntot kapott, a régebbi fajtát. Gondolom Kriszti mütéte óta még jobbak és újabbak vannak.
Kriszti 13 hónapos (-3). De le van még így is maradva. A mozgásában még nem vettek észre semmit. Egy magyar konduktornál is volt, itt. Ezért érdekel Panda svédo-i élménye. Hogy ö hol dolgozott. A mi konduktorunkkal ezerszer jobban meg voltam elégedve, mint a svéd gyógytornásszal. Ö is jó, de a magyar magasan felette állt.
Hogy az agy melyik része károsodott, erre nem tudtak itt válaszolni, mert nincs hasonlítási alapjuk. A klinika nem továbbította a feji uh képeket, csak leírták, hogy mindkét agyfélben volt vérzés, szóval itt csak találgatni tudnak.
A felszívódás alapján, az idegsebész azt mondta, hogy a vérzés valószínüleg csak az üregekben volt, agyállományt nem érintett. Vagy ha mégis, akkor nagyon jól felszívódott.
Nem tudnak semmi biztosat mondani, arról sem amiröl általában lehetne, mert rosszul lettek informálva. Majd a jövö eldönti.
Visszatérve a mozgására, ha lassan is de halad elöre. Furcsa egy teljesen egészséges gyerek után, hogy minden lassabban megy.
Egyébként, egy nagyon aranyos gyerek. Jókedvü. Kiegyensúlyozott. DE tényleg nagyon sokat foglalkozok vele, most már Daniella is besegít, játszik vele, dögönyözi.
Kriszti fejlödését orvosok, ápolók hada kíséri figyelemmel. Most próbálom összeszedni öket.
*A szemész professzornövel félévente találkozunk, *aztán van egy síma szemész is mellette, *látásfejlesztö pedagógus, ö is vizsgálja kb négyhavonta, hogy mennyit fejlödött,
*speciális pedagógus, vele havonta találkozunk, ö is a fejlödését figyeli, játék közben teszteli, hogy milyen szinten van az értelme, eddig még meg voltak vele elégedve,
*a koraszülött orvosa, hozzá félévente megyünk, ö is átnézi.
*Van egy gyógytornász, aki szintén havonta találkozik velünk,
*van egy pszichológus, aki készenlétben áll, ha szükségünk lenne rá,
*aztán van még egy orvos, aki sérült gyerekekre specializálódott, vele is félévente találkozunk.
*van egy nö, kurator, nem tudom mi magyarul, ö abban segít, hogy a szülök helyett járjon utána dolgoknak, utiköltség intézés, betegállomány intézés stb szóval olyasmik amik a gyerek körül kapcsolatosak, naprakész információja van, szóval segít gondolkodni.
Ezt kapja Kriszti a svédektöl. Aztán én felvettem a kapcsolatot a Mo-ról itt lévö konduktorokkal is. Több szem többet lát alapon.
Szóval ezen a téren elégedett vagyok. Ennél többet nem tudok tenni.
De most már megyek vele játszani, mert mamázik.
Este még benézek.
Sziasztok!
Csilla