Sziasztok!
Köszi szépen, hogy ilyen sokat írtatok.
Válaszolok sorban, jó?
1. Evés: eszem rendesen, sőt, mióta Szonjának 5-ször adok egy nap, azóta én is gyakrabban uzsonnázom, tízóraizom. Meg ahogy jön a hideg idő, egyre inkább jön elő a "ehetnékem van" hangulatom. Viszont, Menta, amióta küldted nekem az a cikket a tejről, azóta szinte nem is iszom, csak néha-néha egy bögrével, meg ami főzelékbe belekerül, valahogy elment tőle a kedvem. Leálltam a bolti gyümölcsjoghurtokkal és a felvágottakkal is, viszont szinte minden nap eszem sajtot, és most már tényleg csak egy héten egyszer készítek húst. Viszont gyakrabban eszünk zöldséget. De édességet nem eszem kevesebbet, szerelmes férjuram újabban megint ellát vele, pedig kértem, hogy neeee.
Szóval lehet, hogy a tej, meg a hús csökkentés ekkora változást idézzen elő?
2. Igaz, hogy mostanában eléggé ideges vagyok, aggódom, töröm a fejem. Tényleg ennyire érzékenyen reagálna rá? Viszont ez az éjjel felébredős állapot sokkal régebbóta tart, minthogy én a mostani hangulatomba kerültem volna.
3. Fogzás: na, ez kész vicc.
3-4 hónapos kora óta hallgatom ezt, hogy biztos jön a foga. Az első két foga 8,5-9 hónapos korában tört át. Azóta kétszer voltunk a doktornéninél, először alulra jósolt hamarosan még további négyet, legközelebb felülre is, a lányom most egy éves, és még mindig két foga van alul.
Én nem látom az ínyén, akárhogy figyelem, hogy meg lenne duzzadva, vagy át akarna ott törni a fog. Az orvos javaslatára chamomilla c30-at kap. Eleinte kapta néhány napig naponta 3x, utána néhány nap múlva még egyszer napi hármat, azóta minden héten egyszer este. Azt mondta, azért az sem lenne jó, ha minden este adnám. Most vagy a chamomilla nem használ, vagy nem a foga jön. Viszont ha nem vagyok benne biztos, hogy a foga jön, és ezek nem időszakosan gyakori ébredések, hanem mindennaposak, akkor nem tömhetem őt minden nap valami gyógyszerrel, fájdalomcsillapítóval. Amikor az az első két foga átjött, akkoriban sem zajlottak másként az éjszakák, utána sem lett jobb, csak akkor néhány napig nap közben nyűgösebb volt.
4. Száraz levegő: nyáron is ugyanilyen gyakran ébredt, amikor nem volt fűtés. Egyébként pedig mindig van a szobájában ruha teregetve.
5. Tanulás: már az előző félévben sem tudtam szopi közben tanulni. Egyrészt görcsöt kapott a kezem, ha egyáltalán meg tudtam fogni fél kézzel azokat a bazinagy könyveket. Másrészt Szonja nem tolerálta a lapozás hangját. Most meg már olyan nagy, ha ölbe véve szoptatom, muszáj két kézzel fognom őt. Este pedig mellébújok az ágyba, hogy minél kevesebbet kelljen mozgatni őt, nehogy felébredjen, ha eljövök mellőle.
6. Én is úgy gondoltam, hogy jót tesz neki az éjjeli szopi, végül is nekem nem az a problémám, hogy nem alussza végig az éjszakát, ezt csak másoktól hallgatom. Ezért nem csináltam belőle soha problémát, mindig bementem hozzá, mindig megszoptattam. Úgy gondoltam, hogy egyrészt a kalóriatartalom, másrészt a nyugtató hatása miatt is szüksége van rá. Többnyire nem is ébred fel igazán, csak ha későn érek be hozzá, álmában sírdogál, hogy hol vagyok, és ha szopizik, akkor már vissza is alszik. Valami baja biztos, hogy van, rám van szüksége, mert hiába van mellette az apja, akkor az neki nem jó. És ha én vagyok ott, önmagában az sem elég, szopi kell. De én kezdem egyre inkább úgy látni, hogy ő egészen egyszrűen a szopi miatt ébred, illetve azért, hogy mellette legyek. Megfigyeltem, hogy ha az esti altatásnál elalszom vele együtt, akkor nem ébred ám fel ő sem, csak akkor, amikor jön az apja is aludni. Vajon, ha nem szopi közben, hanem utána aludna el, tehát ha arról szoktatnám csak le, hogy a mellemen aludjon el, akkor jobb lenne a helyzet?
Újszülöttként nem ébredt ilyen gyakran, sőt négy hónaposan átaludta az éjszakát. Aztán egyre gyakrabban kelt, fél évesen szétszedtük a kiságyát, és kitettük őt heverőre, hogy legyen elég helye, és hogy ne kelljen mindig ölbe venni és letenni szopizáskor, hanem csak mellé bújtam. Aztán már egyre hamarabb kihoztuk őt magunk közé, most végül szeptemberben már bevittük hozzá az ágyunkat, azóta együtt alszunk. Ennél többet nem tudok tenni annak érdekében, hogy minél többet vele legyek éjjel is. Nem fekhetem le minden este vele együtt, csak azért, mert a 24 órában akar engem fizikai közelségen tudni. (Nappal is állandóan mászik rám.) Mindig úgy megyek be hozzá, hogy nyugi Kata, valami baja van, szüksége van rád, a legjobb amit tehetsz, hogy bemész és megnyugtatod, megszoptatod. Egyszer vége lesz ennek, ki fogja nőni. De néha úgy érzem, hogy ahogy nől, nemhogy egyre ritkábban, de egyre gyakrabban ébred. Én meg egyre hamarabb ingerültté válok.
Lehet, hogy ez egy ördögi kör, én ideges vagyok, ő megérzi, emiatt gyakrabban ébred, ami engem idegeseít... Hogy lehet ebből kilépni?
Amitől igazán félek, az az, hogy leszoktatjuk az éjjeli szopiról, és utána is ugyanolyan gyakran fog ébredni. Van visszaút? Ha egy-két hónap alatt sem rendeződik a helyzet szopi nélkül, akkor visszaállhatunk az éjjeli szoptatásra? Azok alapján, amit én eddig hallottam, a legtöbb gyerek aludt a leszoktatás után. Melyik a gyakoribb? Habár ez nem számít, az én gyerekem folyamatosan az ellenkezőjét produkálja, mint a "babák többsége".
Ma délután végig ezen jártattam az agyam, hogy mi legyen, nagyon sok variációt végiggondoltam, még egy kis ideig elmélkedem rajtuk. Nincs értelme ezeket most itt leírnom, de egyvalami kérdés ezzel kapcsolatban: Mi a kevésbé rossz Szonjának: ha nappal - főleg hétvégén - gyakrabban és hosszabb időre hagyom másokra, akár úgy is, hogy nem csak elvonulok, hanem egyáltalán ott sem vagyok, tehát emiatt nappal maradnak ki szopik, vagy ha leállunk az éjszakázással (részben, vagy teljesen)?
Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam, tudom, hogy ti nem dönthettek helyettem, csak reménykedem, hogy hátha befut még olyan hozzászólás, ami megkönnyíti nekem a dolgot.
Pele, a fentiekből az szűröm le, hogy sikerült a vizsgád. Gratulálok!!!
És a kisfiúhoz is.
(A Mihály nálunk is rajta volt a listán, szép név gyerekkorban aranyos - Misu, Misi - felnőtt férfinak is jó.) Örülök, hogy írtad, hogy zajlott nálatok Áronnal a tanulás, azért kicsit jól esik a tudat, hogy más is volt hasonló helyzetben, és pontosan tudja, mi a problémám.
Sziasztok
Kalinta