Muzsu, nagyon drukkolok neked, hogy végre kikeveredj, az arcüreg gyulladás nagyon fájdalmas. Ne járkálj ki a szélbe, ha megteheted!
És végül köszönöm a drukkolást, együttérzést szív-ügyben.
Hát, próbálok szépen sorban menni a kérdéseken.
Miránál úgy fedezték fel, hogy amikor haza akartunk jönni a kórházból, felfedezte a gyerekorvos, hogy szívzöreje van. Rögtön megröntgenezték, hogy nincs-e nagy baj, úgy látták, hogy nincs, másnapra szereztek időpontot a Tűzoltó utcai gyerekklinikára, Szabolcs Judithoz, szívultrahangra (Alziza is oda jár Zalcsival).
Ott kiderült, hogy volt egy tűszúrásnyi lyuk a pitvari sövényen, ez mostanra begyógyult (mondjuk az utolsó három alkalommal nem is nézték, tehát lehet, hogy kicsit hamarabb). Meg elég nagy, 3,5 mm-es a kamrai sövényen.
Ez azt jelenti, hogy folyamatosan keveredik a tüdőből érkező oxigéndús vér a használttal, ami megy a tüdőbe, tehát a szervezet oxigénellátásának a hatékonysága nem jó. Azaz extra terhet ró a szívre. A bal szívfele meg is van nagyobbodva.
Azt kell figyelni, hogy a pulzus nem megy-e 150-160 (!) fölé, légzésszám 50/perc fölé, nem kékül-e a szája, nem kapkod-e a levegő után (rekeszizma nem húzódik-e be nagyon).
Miránál nagyon hangos a zörej: nem is dobog a szíve, hanem surrog, ha a kezünket a mellkasára tesszük, akkor is érezni.
Azt mondják tényleg, hogy minél hangosabb, annál jobb, mert annál kisebb a lyuk, de úgy tudom, többféle eredetű zörej van (pl. még tyúkmell is okozhat ilyet), úgyhogy Lilló ne kezdj el aggódni, biztos tudják az orvosok, mit beszélnek (jobb híján kénytelenek vagyunk ebben bízni).
Miránál vérnyomáscsökkentőt (naponta háromszor) és vízhajtót (ismét kétnaponta) kell adni, hogy a szív munkáját megkönnyítsük.
Most azt mérték, hogy a lyuk 4,5 mm lett, most mértek először növekedést, de egyrészt azt mondta az orvos, hogy mivel nem szabályos a lyuk, lehet, hogy most más részen találta el a méréskor. Ez utóbbi azért is lehetséges, mert eddig Mira mindig őrületes patáliát rendezett, most viszont végigaludta az egészet, tehát így, ilyen alaposan, nyugiban még sosem tudták vizsgálni.
Másrészt az átfolyó vér mennyisége csökkent, tehát ez is inkább arra utal, hogy jobb a helyzet.
Csak a doki nénink szerint feltehetőleg túl hamar vették el tőle a vízhajtó egy részét, most csak korrigálta magát a kardiológus.
Hát nem tudom, Timi, értem, hogy nem érted, amit írtam, mert én sem teljesen értem (dokink sem). Hat hét múlva megyünk kontrollra, nagyon kíváncsi leszek. Sajátságos a kardiológus stílusa, időnként teljesen pokróc, időnként nagyon kedves, de nagyon keveset mond, amit néha elég szerencsétlenül fogalmaz meg, tehát nehéz eligazodni rajta. Sok idő persze nincs kérdezősködésre, úgyhogy a doki nénink szokott még továbbképzést tartani, de hát ő sem kardiológus.
Azért is utálom ezt a szeles időt, mert egyértelműen megviseli Mirát, jobban dobog a szíve, jobban kapkod a levegő után.
Egyébként, ez a típusú dolog még a jobbik fajta, mozoghat, amennyit bír, amit nem bír, úgysem csinálja. Na ennek következtében neki mindig 130 fölötti a pulzusa, szerintem, mert olyan, mint a sajtkukac. Továbbá rikoltozik, kurjongat, röhörészik - remélem, ez tényleg mind arra utal, hogy azért nagyon nagy gond nincs. Orvos is erre hajlik, mindkettő.
Timi, nem tudom, hogy milyen ponton és milyen alapon döntenek műtét mellett. Nem hajlandók egyenesen beszélni (bárki megtud valamit orvos ismerőstől, rokontól, feltétlenül szóljon
). Amit általánosságban mondanak: ha túl sok vér áramlik át, nem kielégítő a légzése, ha nem megfelelő a súlygyarapodása (na, a témában kész szakértő lettem), akkor meg kell műteni.
Csinálják már katéteresen is, de ha rossz helyen van a lyuk, akkor bizony felvágják, motorra teszik a szívét, tüdejét a műtét idejére és fokozatosan szedik le róla (és zárják be, brrr).
Ami engem nyomaszt, az persze a műtét (főleg a motoros, hallottam babáról, aki agyvérzést kapott, míg a motoron volt) és ez az állandó bizonytalanság. Én fogyok, ha gondjaim vannak - már megint kezdek minden létező határ alá fogyni, kezdek már magam miatt is félni a kórháztól.
Ja, és azért is cifra a történet, mert a kölkök 50%-os valószínűséggel porphyriát örököltek (Dr. House nézők előnyben
), ami befolyásolja, hogy milyen gyogyót szedhetnek, és különösen altatásnál okoz nehézséget.
Na, megtartottam lyukügyi kiselőadásomat/siránkozásomat.
Brik, ha viszed Álmost, legyen nálad cumi és tea és bármi játék, amit esetleg szeret, hogy a lehetőségekhez mérten nyugiban legyen. Mirát zavarta a pucérság és csak a mellkasa kell szabadon, tehát most már mindig rékli szabású kombit adok rá, tehát karja, válla maradhat ruhában és egy nacit ráadok (egyébként mindig rugit hord).
Szerintem nálatok már hűlt helye lesz a liknak, ha ilyen gyönyörűen gömbölyödik az a baba
Hová mentek ultrahangra?
Na megyek, felébredt, délutáni alvásközbeni tejcsikör (ha ezt a gasztrós látná
)
T.