Sziasztok!
Idetévedtem én is (néha mellékattintok
), s lám, pont egy vitába? beszélgetésbe? panaszáradatba? botlottam.
Csilla!
Mindenekelőtt hadd gratuláljak a kislányodhoz, és ahhoz, hogy ilyen szépen fejlődik. Meglásd, hamar behozza majd a kortársait! Bár sajnos a szeme világát nem biztos, hogy valaha is visszanyerheti.
Mennyire valós minden, amit leírtál! Mindannyian átéltünk hasonló élményeket. Valóban udvariatlan, nyegle, nyers és kioktató a kórházi személyzet, valóban elromlanak a gépek, a kórházi szobákban nem mindenhol van rooming-in. A kórházakban a tekintélyelv uralkodik, az orvosok pedig nem mindig adnak kielégítő felvilágosítást. Aztán ott a hálapénz szisztéma a maga összes gondjával, a kevés és türlmetlen vagy éppen lusta ápolószemélyzet, sorolhatnám. Igen, valós problémákat feszegetsz.
És mégsem mondasz igazat. (Az igazat mondd, ne csak a valódit! - emlékszel?) Amit leírtál ugyanis, annak alapján valami sötét középkori intézmény jelenik meg a szemem előtt, az is valahol a Balkán legeldugottabb pontján, ahol legyek lepik el az iszonyatos váladékukban fetrengő, saját nyálukban fuldokló újszülötteket, ahol mindennapos esemény a halál, s ahol mindezeken kacarászva, slágereket hallgatva és szappanoperákat bámulva lép át a kórházi személyzet. Szemben a tiszta, világos, barátságos, már-már a mennyországra hajazó svéd viszonyokkal, ahol hírből sem ismerik a halált. Szerintem még az öregséget se.
Mert az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kórházi személyzet valóban iszonyatosan keveset keres, és tudod, ameddig mindezt a saját szakállára teszi valaki, addig lehet hűséges a szakmájához, de amikor már gyerekeket kellene eltartania a nyomorúságos fizetéséből, napi vitákat folytatni a férjével, hogy minek megy még be dolgozni ezért az apróért egyáltalán, akkor nem olyan rózsás az élet. Biztosan nem veti fel a pénz a svéd ápolónőket sem, de azért tapasztalatból tudom (én sem lakom most sajnos odahaza), hogy az említett összegből már ki lehet jönni, sőt, még félre is lehet tenni, ha valaki okosan költ. Oldd már ezt meg légyszives, akár Magyarországon, ahol mások ugye a kiadások, az egészségügyben nővérként megszerezhető cirka 70 ezer forint nettóból! De ehhez már külön beteget is kell vállalni, munkaidőn kívül.
A gyakan elromló gépeket pedig nem ritkán a procc nyugati kórházak sózzák rá a gyanútlan keletre 10-15 évi használat után, vagy a gyártó cégek adják oda "ajándékba", adókönnyítési célból azokat a műszereket, amelyeknek a fejlesztése kissé félrecsúszott.
Rooming-int mostmár szinte mindenhol igénybe lehet venni, egész biztos vagyok abban, hogy a II. számúban is volt. Csak bizonyos kismamák egyáltalán nem szeretnék, hogy velük legyen a bébi egész nap és egész éjjel, mert félnek, hogy nem tudnak velük mit kezdeni, ha sírnak, vagy mert sok látogató jön hozzájuk, és tudod, nem szokás beengedni a kórtermekbe őket, a babákat meg nem lehet kivinni: értelemszerűen ilyenkor is az őrzőben vannak.
A tekintélyelv tapasztalataim szerint oldódóban van már, hála a talán svéd mintára elterjedt "letegezünk mindenkit" stílusnak,
, az orvosok pedig sokszor vagy azért nem tudnak elegendő infot adni, mert túlhajszoltak, vagy mert a sok buta jogszabály miatt megzavarodnak, hogy mikor kinek a személyiségi jogait sértik meg. Vagy egyszerűen nem beszélgetős típusok, mint a te doktornőd is volt.
Annyi bizonyos, hogy teleírhatnánk mi is oldalakat, hogy milyen sérelmek értek minket, s hogy mennyivel jobbnak képzeltük el a szülésünk körülményeit, pedig mi nem is kényszerültünk egy egész hónapig kórházi körülmények közé, mint te, csak néhány napig. De mégse tesszük. Legalábbis általában nem. Ennek sok oka van, a legfontosabb talán az, hogy bár valóban sok rossz élményünk is volt, mindenesetre történt ott velünk valami jó is: nevezetesen született egy (két) gyerekünk! Meg aztán, egy kis szerencsével jófej anyatársakkal is összejöhet az ember, akivel jól ki lehet tárgyalni a kórházi "szörnyűségeket". Te is írtad, hogy a szobatársaid mennyit segítettek, ezt is felírhatnád a pozitívumok közé!
Általában még a legcudarabb nővért-orvost is meg lehet lágyítani kitartó mosolygással, vagy egy kis elesettség érzetével, de mindenkinek felfut az agyába a gőz, ha a kismama követelődzik és kioktat - sajnos, mert azért szerintem egy kismamának mindent el kellene nézni, tekintettel az állapotára.
És igaz, könnyebben beszél az, akinek egészséges a babája, de gondolj arra is, hogy a te kislányodnál sokkal-sokkal betegebb gyerekek is vannak, és ha hiszed, ha nem, még Svédországban is! Nem tudom, ismered-e a vonatkozó statisztikákat, elismerem, hogy én nem, de annyit tudok azért, hogy Magyarországon az elmúlt 30 évben nagyon sokat javultak az ezirányú mutatók, és azt pedig kizártnak tartom, hogy bárhol a világon meg tudjanak menteni minden egyes újszülöttet!
Dzsilivel egyetértésben nagyon is megértelek, hogy fájó tüske a kislányod állapota és a körülmények, amelyek között megszületett. Mindenkinek a saját fájdalma a legfájdalmasabb, így van. És természetesen jogod van hozzá, hogy a legjobb ellátását kapd, mint ahogyan bárkinek itt e földön, akit anya szült! De a jogok és a lehetőségek nem esnek mindig egybe. Kerülhettél volna sokkal rosszabb körülmények közé is, ott is helyt kellett volna állnod - neked is! Ez nem csak kórházak és személyzet kérdése, hanem a te ügyed is! Hogy ne várd a luxus ellátást a luxusbiztosításodért, hanem küzdj meg a gyerekedért akkor és ott, ahol vagy! Tényleg nem kellett volna meghúzódnod, hanem követelni kellett volna a jogaidat és a gyerek jogait!
Annyi minden kavarog még bennem, de már így is túl sok voltam. De azt mindenképpen meg akarom még írni, hogy nekem nem volna képem ilyen becsmérlő levelet írni még egy olyan országba sem, amelyikbe csak úgy véletlenül csöppentem be, mert tartanék attól, hogy megbántom az ott lakókat. Hiszen nekik nincs más, és páciensként, de orvosként is ezekhez a viszonyokhoz kell alkalmazkodniuk, és ebből a legjobbat kihozniuk. És igyekszik mindenki.
Különösen nem tenném viszont meg a hazámmal, még akkor sem, ha csak valamikor volt a hazám, mára már másikat választottam. Felnőttkorodig itt nevelkedtél. Talán nem volt azért olyan rossz!?
Kislányodnak nagyon jó egészséget, mindkettőnek (kislány a másik is, ugye jól emlékszem?), és neked is, hozzátéve, hogy meg kellene már próbálnod túljutni életednek ezen a fájdalmas pontján, megnyugodván visszatekinteni, és észrevenni a jó pillanatokat is.
Kíváncsi
Ja, azt is feltétlenül meg akartam még írni, hogy itt Ausztriában nem ritkaság, hogy a folyosón is vannak ágyak, olyan zsúfoltak a szülészetek, és hogy a harmadik napon már hazaküldik a kismamákat, mert kell a hely az újonnan szülőknek! Szóval nem minden ország Svédország, még ha nincs is a Balkánon. És még annyit is elmondanék, hogy bár lenne mit javítani a magyar egészségügy háza táján, de azért nálunk ha bárki bemegy az utcáról, biztosított vagy nem, és akár ha nincs is irata, kap ellátást, nem úgy, mint egynémely országokban, ahol biztosítási kártya nélkül a portán sem jutsz túl. (Legfeljebb, ha alszik a portás
)