Sziasztok!
Én úgy tudom, hogy a bölcsőhalál, a 2. szülött, és fiú gyermeket vesztélyztetheti leginkább. Nekem van egy másodszülött fiam, és ne tudjátok meg mit izgultam, bár nem voltunk rizikó faktorosok.
Én úgy tudom, hogy rizikófaktor:
- koraszülés;
- családban már előfordult;
- Édesanya a terhesség alatt, illetve szoptatás alatt dohányzik;
- terhesség alatti problémák.
Most hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezek már mind elhangzottak. Nekem anno azt mondták, hogy a túlfűtött szoba, cigarettafüst, nagy rizikót jelent a kisbaba számára.
Viszont itt valahol, valamelyik hozzászólásban olvastam a hasonfekvésről. Végül is ezért kezdtem el írni. Mert egyáltalán nem bizonyított, hogy a hason fektetett babákat éri ez a szörnyű tragédia. Nekem mind3 csemetém picikorától, sőt a lányom már a Kórházban a roominingben is hason feküdt, csak úgy tudtak nyugodtan aludni. Hálistennek mindhárom él.
A hasonfekvés a gernicnek nagyon jót tesz (Ortopédus orvos javasolta, még akkor amikor én kislány voltam.) Arról nem is beszélve, hogy a hasfájós csecsemőknek is nagyon jó pozicíó a hasonfekvés. Természetesen, akinek fenntartásai vannak a hasonfekvéssel kapcsolatban, és meg van róla győződve, hogy a bölcsőhalálba közrejátszhat a hasonfekvő pozíció, AKKOR NE altassa így pici babáját.
Egyébként megjegyzem, hogy a nagyfiam, 3 hónap múlva 11 éves lesz, a középsőm 8,5 éves, kislányom 25 hónapos, és a mai napig megnézem mindegyiket, hogy mozog-e a mellkasuk, amikor alszanak
, pedig őket már egyáltalán nem veszélyezteti ez a szörnyűség.
Zsuzsa