Lányok ezt találtam, amíg nem kapok gyógyszert, addig inni fogom ezt a teát, hátha segít
Kecskeruta (latin: galega officinalis, angol: goat’s rue)
A jelenlegi ismerek szerint a PCOS betegek jelentős részében a PCOS lehetséges kiváltója az inzulin rezisztencia. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a PCOS betegek jelentős részénél javulást lehet elérni a korábban kizárólag cukorbetegeknél használt metformin gyógyszerrel, mely gyógyszer a szervezet inzulin érzékenységét növeli.
A kecskeruta fűből készített teát a 2-es típusú cukorbetegségben eredményesen alkalmazzák a vércukorszint csökkentésére, emellett a gyógynövény antibakteriális hatása is ismert. A gyógynövény cukorbetegekre kifejtett hatásával kapcsolatban számos kutatást végeztek, mely szerint hatásossága bizonyított.
A kecskeruta fű kutatások szerint galegin nevű kémiai anyagot tartalmaz, ennek az anyagnak köszönhető a gyógynövénynek a cukorbetegség kezelésében tapasztalt különleges képessége. A galegin kémiailag nagyon hasonlít egy másik, a cukorbetegség kezelésére laboratóriumban kifejlesztett anyagra, a guanidine-re, mely többféle gyógyszer, például a metformin alapanyaga is. Lényeges különbség azonban a kecskerutában megtalálható anyag és a laboratóriumban kifejlesztett készítmény között, hogy a gyógynövénynek gyakorlatilag nincs mellékhatása, míg a guanidin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer szedése számos kellemetlen mellékhatással rendelkezik.
A gyógynövény hatásmechanizmusa pontosan nem ismert, de tudományos kísérletek azt támasztják alá, hogy a szervezet sejtjeinek inzulin érzékenységét növeli, és ezáltal képes a vércukorszintet csökkenteni.
A kecskeruta fűnek a PCOS-re gyakorolt hatásával összefüggésben kutatások ezidáig nem történtek (eddig kizárólag cukorbetegséggel összefüggésben vizsgálták a gyógynövényt), azonban feltételezhető, hogy azon PCOS betegek csoportjánál, akiknél a metformin gyógyszer hatékonynak bizonyul, a kecskeruta fű szintén hatékony gyógynövény lehet az inzulin érzékenység fokozásán keresztül.
Javasolt alkalmazása:
A gyógynövény alkalmazása azon PCOS betegeknél javasolt, akiknél a betegséget vélhetően inzulin rezisztencia okozza, mivel ezeknél a betegeknél várható, hogy az inzulin érzékenység fokozása a PCOS tünetek enyhülését eredményezi.
Ellenjavallat:
A gyógynövénynek ismert mellékhatása nincs, fogyasztása biztonságos. A népi gyógyászatban a növényt szoptatás alatt a tejtermelés fokozására is ajánlják.
Napi adagja:
A gyógynövényt leforrázva a belõle készített tea kihűlés után fogyasztandó, napi 2-4 csészével, lehetőleg egyenletesen elosztva, étkezés előtt.
Beszerezhetõ:
Gyógynövény boltokban, bio-boltokban nem filteres gyógytea formájában megtalálható.
* 1 mg standardizált kivonat kb. 10-szeres hatóanyagot tartalmaz, mint az 1 mg szárított gyümölcs. A standardizált kivonatot tartalmazó termék hatóanyag tartalma egységes, szemben a nem standardizált, szárított gyümölcsöt tartalmazó készítménnyel.
Hozzászólás
a kecskeruta hatása
mivel nem volt esélyem orvoshoz jutni (mert nem látszom PCO-snak, és az IR kifejezést meg nem értik, honnan veszem)ráadásul még szoptatok, kínomban elkezdtem inni a kecskerutát, az itt olvasottak hatására.
4 hónapig napi 4 csészét.
Rendszeres lett a vérzésem, peteérésem lett, és ma pedig csináltam egy terhességi tesztet és pozitív lett.
Most csak azt nem tudom, ihatom-e a terhesség alatt, vagy inkább gyorsan álljak le vele. Nem tudom mit tegyek. Örülök is meg félek is.
Ha bárki segíteni tud, kérem írjon.
Azt látom hogy a hasonló hatású metformin szedhető a terhesség alatt, de sehol sincs semmi adat arra, hogy a kecskeruta iható-e tovább. Mivel nagyon jó hatása van rám, ezért innám, de nem tudom a babára hogyan hathat.