Máshol kértétek, ide írom:
Gyümölcsös potyogtatott (alaprecept – gyors, nagyon finom):
2-3 tojás
12ek. olaj
4dl tejföl (vagy saját joghurt, mert az olyan zsíros nálunk, mint a bolti tejföl
)
2dl cukor
8dl tk liszt (lehet persze szitált vagy fehér is, csak nekem ez a legegyszerűbb)
1 púpos tk. szódabikarbóna -> Ezeket összekeverem.
gyümölcs (ilyenkor pl. fagyasztott meggy) -> Rápotyogtatom, sütőpapíros tepsiben, 4esen 15-20 percet sül.
Kenyér fűszerkeverék:
1mk. ánizs
2ek. őrölt kömény
1ek. őrölt édeskömény
1ek. őrölt koriander
Ebből annyit szoktam minimum rakni a kenyérbe, amennyi sót.
Pizza:
2dkg élesztő
0,5dl tej(savó)
kis cukor
kis liszt -> megfuttatom
2,2dl tej(savó)
35dkg liszt (lehet tk.)
2 tojás (ha tk. tönkölylisztet használok, elhagyom)
só -> élesztővel kidagasztom
1ek olaj -> beledagasztom, röviden kelesztem;
2 pizzasütőt kivajazok alaposan (!) a tésztát belenyomkodom. Fehér liszttel régen úgy csináltam, hogy gyengén megsütöttem és utána raktam rá a rávalót. Tk-ből úgy szoktam, hogy nyersen rakom a rávalót, együtt sütöm 4esen, mint a kenyeret.
A paradicsomos alapot így szoktam:
20dkg olivabogyó apróra vágva
28dkg paradicsompüré
oregánó
bors
bazsalikom
rozmaring
6ek. olivaolaj -> összekeverem; ez két pizzára való, mint ahogy a tésztamennyiség is.
Eddig nem írtam ezt le, mert úgy láttam, ti sokkal profibbak vagytok nálam pizzában, de Esztercica rákérdezett, gondoltam közkinccsé teszem. Mi nagyon szeretjük.