Szia Maminti!
Azt tudnod kell a gyerektartás kiszámolásával kapcsolatban, hogy az esetek nagy részében, egy gyermek esetében általában a jövedelem 20 %-át ítéli meg a bíróság gyermektartásként. Viszont, ha a fizető fél nagyon-nagyon sokat keres, akkor nem kell automatikusan a jövedelme 20 %-át kifizetnie, hanem a bíróság határoz meg egy összeget, amennyi szükséges ahhoz, hogy a gyermek kiadásait fedezze. Például, ha az apa keres 1 millió forintot, akkor nem fizet gyerektartásként havonta 200.000 Ft.-ot, hanem meghatároznak neki egy minimum összeget, amennyi a gyermek ellátásához szükséges. Precedens értékű bírósági ítéletek szoktak megjelenni a Törvénytárban, és ott olvastam, hogy egy apa sokat keresett, és a jövedelme 20 %-át túlzónak találta gyerektartásként kifizetni, a bíróság pedig csak annyi összeget ítélt az anyának, amennyiböl el lehet tartani a gyermeket. Remélem, elég érthetöen írtam le, és mindezt csak azért, hogy tisztábban lássunk.
Ja, és arra az esetre, ha az anyának nincs elegendö jövedelme, találták ki az asszonytartás-intézményét. Csak nehogy ötleteket adjak.
Bonanza:
Lehet, hogy a pontos kiadás-kimutatás elmérgesíti a helyzetet, de az nem elég felháborító, hogy plussz pénzt követel töled az "ex" akkor, mikor te nem is tudod valójában, hogy az általad fizetett pénz ténylegesen, és teljes mértékben a lányod kiadásit fedezi? Szerintem teljes mértékben jogod van tudni arról, hogy miért fizetsz plussz pénzt, illetve, hogy valóban jogos-e a fizetés.
Sajna, te most mág világ életedben felperes maradsz, még akkor is, ha a tárgyalás már lezárult. Ez már csak ilyen ügyvéd-dolog, szerintem így szokás.
A háborúskodás egy darabig még meg fog maradni, hiszen elég frissek még a válás emlékei. Én 4 évvel ezelött váltam el, mára már azt mondhatom, hogy nyugi van, de a válás után legalább 1 évig ment a herce-hurca.
Gondolom, az "ex" nem tud valamiért megbocsátani, no meg nincs az a pénz, ami ilyenkor elegendö volna, most valószínüleg próbál minden bört lehúzni rólad. Én azt gondolom, ha hagyod magad, akkor ennek soha nem lesz vége. Valahol meg kell húzni a határt. Vegyél a lányodnak, amit gondolsz, de ne adj pénzt, hisz tényleg nem tudhatod, hogy valóban ö kapja-e.
Sziasztok: cscs