Szia Éva,
furcsa érzés fogott el, mikor olvastam soraidat, mert pont így voltam vele annak idején én is. A terhesség "terheihez" képest a szülés tunt óriási feladatnak, majd utána a gátseb, a fájó cici. Akkor azt hittem, ha ezek elmúlnak, már nem lesz igazi probléma. Hááát...
Ha megfelelo mértéku a heti súlygyarapodásuk, NE IZGULJ!! Ne törodj vele, hogy mivel "fenyeget" a védono, úgyis a gyerekek döntik el, hogy mikor esznek. Orjíto dolog, ha az egyik ordít, míg a másik eszik. Én a kiságy mellett ülve szoptatam, betettem abba az ágyba az éppen nem soron levot, és ha nagyon zajongott, picit simogattam, vagy mozgattam valamit elotte, már amennyire a szopi engedte. Elég hamar rátanultak a fél órás csúsztatott evésre. Remélem nálatok is így lesz. Gondolj arra, hogy még nagyon picik, és most kezdik az életüket ebben a világban. Nekik sem egyszeru. Egy pici sírást egyébként muszáj kibírni, a további életük is egy darabig arról fog szólni, hogy esetleg ki kell várniuk egymást. Az lenne a lényeg, hogy ne idegesítsd magad, mert azt rögtön megérzik, és még nyugösebbek lesznek. Nálunk elég sokat aludtal nappal, a probléma inkább az esti elalvással volt ( és maradt a mai napig!!). Szörnyen rosszul aludtak el, azt hittem, hogy éhesek, állandóan szoptattam. Nálunk 2 hónaposan aludtak eloször 10-6-ig éjszaka, ezt most 44 hónapos Stefi lányom még nem tette meg.
A mérleg szörnyu dolog, ugyanezt csináltam a lányokkal én is. " Miért nem evett 130-at, miért csak 100-at, pedig a könyv szerint annyit kellene. Közben pedig 30 dkg-ot híztak hetente, aludtak, és édesek voltak. Most Stefinél nincs mérlegünk, hetente elmegyek vele a tanácsadóba és leméretem. Minden rendben. Szóval ne izgasd megad ( könnyu azt mondani) , hane próbáld megállni a mérlgelést,. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de az elején már annyira éhesek, hogy folyton mocorognak, szinte lehetetlenség lemérni pontosan, utána meg teszem azt elaludt a cicin, de ha ráteszem a mérlegre, rögtön felébred, szóval ez a mérleg dolog elég bonyolult. Bízz a gyerekekben, jelezni fognak, ha éhesek.
Sétálni tudsz majd menni? Nekem jó volt, mert általában délután nyugösködtek, akkor pedig lementünk sétálni, és rögtön elaludtak, én pedig összeismerkedtem pár kismamával, így nem volt olyan unalmas róni a köröket a babakocsival.
Tudom milyen rossz gyorsan letenni az egyiket, hogy a másikat is ellásd. Sokáig úgy éreztem, hogy nincs idom a szeretetre, szeretgetésre, minden erom kimerül a gondozási feladatokkal. ( Lehet, hogy tudat alatt, ezért lett még egy gyerekünk? Hogy meg tudjam tapasztalni, hogy milyen egy gyerekkel? )
Ilyenkor mindig arra a nénire gondoltam, akivel az utcán találkoztam séta közben és megszzzólítoott, hogy neki is ikrei vannak, már38 évesek,, de o úgy érezte, hogy ot megverte az Isten azzal, hogy ikrei lettek. Naponta 30 pelenkát mosott úgy, hogy a kútról húzta a vizet, vágta a fát, hogy tüzet rakjon vízforraláshoz, mosáshoz, penészes lett a ház a párától, paszírozta szitán az ételt, petróleummal világítottak, fozték a szappant,stb. Fél órán keresztül keservesen panaszkodott, és ha még nem is értettem mindenben egyet vele, sokat köszönhetek ennek a néninek, habár errol neki fogalma sincs. Ha fáradt voltam ( vagyok), mindig rá gondoltam, hogy nekünk könnyebb bizonyos szempontból, és mennyivel többet tudunk a gyerekekre, és az örömökre figyelni. És akkor kicsit megváltozott az életünk, mert a mi problémáink kicsit összementek az akkoriakhoz képest, és ez segített nekem, hogy ha o ( és sorstársai ) megoldották, én is meg fogom tudni.
Szóval fel a fejjel Évi, minden rendben lesz, hidd el, szoptasd oket, amennyit csak tudod, ha pótolni kell pótold ( bár próbáld meg a csak szopit, az is SIKERÜLNI fog !!! Csak szoptass, amennyit csak kérnek és bírsz.), de ha nem ne legyen miatta rossz érzésed, mert az nem jó. Most legalább olyan fontos az, hogy Te jól érezd magad, mint hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Hidd el! Mennyire leszel hétfotol egyedül? Az esti fürdetésnél lesz valaki veled? Ebéded lesz?
Még egy fontos: Legalább egy alvás idot Te is aludj!
Ha kell több segítség, vagy csak bíztatás, írj az e-mail címemre, megírom a telefonszámomat, és bármikor felhívhatsz. Nekem volt egy lány, aki a szoptatásban nagyon sokat segített így, és telefonon tartotta bennem a lelket.
bodor.tunde.peter@matavnet.hu Remélem segítettem:
Szia,
Tünde