Sziasztok!
Sem Szeverényi, sem Szabó doktort nem ismerem, sajnálom.
Kriszta, hogy vagytok?
Szerintem nagyon jókat mondtak megint a lányok: a pihenés, rendes evés-ivás nagyon sokat számít.
Van segítséged? Ne izgulj, az első néhány hetet túl kell élni,
semmi mással, mint magad és a babád, ne foglalkozz, nyugi, nem marad ez mindig így!
Én, ha neked lennék, akkor feltétlenül beszélnék szoptatási tanácsadóval. Pl. Dr. Sarlai Katalin az Istvánban rendel, gyermekgyógyász-neonatológus, nála időpontot lehet kérni: 455 5700 / 1644, szerintem az pl. mindenkinek (te, orvos) megnyugató lehet, ha ott megmutatod a babád. (A MÁV-ban is van elvben valaki, ha gondolod, megnézem, de a Kismama újság végén levő Kismama noteszben is megtalálod.) Gondolom sokan vannak ott is, de szerintem sírd be magad valami közeli időpontra. (Tényleg nem minden orvos és védőnő ért a szoptatáshoz, még gyerekgasztroenterológussal is találkoztam a napokban, akinek nem sok fogalma van róla
)
Azt gondolnám, hogy lehet, hogy átmenetileg pótlásra lenne szüksége Kristófnak, mert sem a kajamennyiség, sem a hízás nem megfelelő (most sajnos nagyon benne vagyok a témában, én Mirám nem hajlandó enni, pedig lenne mit). Ha (hozzávetőleg) ennyit eszik (hülye mérleg, én is utálom), akkor a kiszáradást elkerüli, de hízni tényleg nem fog.
Hogy a számok világosak legyenek: naponta, testúlykilogrammonként 100 ml (grammban is mehet a számolás, mindegy) kell ahhoz, hogy ne száradjon ki (kb. ezt eszi Kristóf most), 120 ml kell ahhoz, hogy ne fogyjon és 150 ml ahhoz, hogy hízzon is. (Ez alapján a pótlást is meg lehet határozni, hogy pluszban mennyivel kínáld meg, mindig egy picit többel, az átlagos adagnál, hátha éppen kajásabb. Lusta kicsit az a doki, ha nem mondta el...)
Ezért lehet, hogy tényleg kell egy kis pótlás, mert lehet, hogy kicsit el van erőtlenedve a baba és ezért nem eszik egyszerre sokat. (Nincs lefejt tej otthon? Vagy nem tudsz fejni két evés között? Ha nem, nem, a
tápszer sem tragédia, időnként kell és kész. Én mindenesetre azért arra törekednék, hogy megszabaduljak tőle.
Első körben, egy napig biztosan kipróbálnám, hogy nagyon gyakran mellretenném, mindkettőre, ahogy Erika is tanácsolta. Mondjuk két óránál többet nem hagynám evés nélkül. Ha beleszundít (ebbe bezzeg szívesen belealszanak), akkor úgy kezdeném etetni eleve, hogy csak egy pelus legyen a babán, te is légy ruha nélkül, úgy bújjatok össze az ágyban, együtt takarózzatok be. A bőröd érintése eléggé felébreszti, ébren tartja, segít a szopizásban.
Aztán ellenőrizném, hogy jól kap-e rá a baba: az egész bimbóudvar eltűnik-e az orrocskájánál. Ha nem, csak a bimbót kapja be, akkor pont elzárja a tej útját, ahogy összezárja a száját, tehát hiába van ott a tej, hiába erőlködik, nem folyik be a szájába. Mindig meg kell várni, hogy hatalmasra tátsa a száját (néha percekig kell sasolni, majd ráéreztek mind a ketten, ez is jobb lesz) és akkor nyomni a szájába a mellett.
Meg fontos, hogy a feje egy vonalban legyen a melleddel és a baba egész testét fordítsd magad felé, hogy ne kelljen tekergetnie a nyakát.
Ha kell pótlás és eleve fáradékonyabb Kristóf, kipróbálnám a Szoptanít nevű eszközt (supplementary nursing system, sns). Itt:
www.tiva-med.hu meg tudod mutatni férjednek, mit keressen. Brendonban pl. most 8 ezerért kapható. Nálunk pl. a védőnőknek van egy, amit kölcsönadnak, kérdezd meg te is. Esetleg javasold nekik, hogy ők beruházhatnának egybe, biztosan sokan tudnák használni.
Ez egy olyan tartály, amibe be lehet tölteni a pótlást (lefejt tej, tápszer), nyakba akasztod, kicsi csövét a mellbimbóhoz illeszted és így szopizás közben folyamatosan kapja mellé a kiegészítést is. Ez azért is jó, mert így mégis folyamatosan stimulálja a te melledet is a baba. (És nála jobb mellszívót még nem találtak fel.)
Macerás az eszköz, tudom, használtam én is és már megint itt van, de megéri, a szoptatás-etetés-mosogatás-fertőtlenítés-tápszergyártás folyamatnál (pláne tartósan) semmi sem macerásabb. (Ezt is tapasztalatból tudom, az első babánál mindezeket sajnos én sem tudtam.)
Látod, itt többen sokat beszélünk erről - nehéz így látatlanban, egyikünk sem képzett szakértő, szemben az iblcl-s nőkkel, de azért valamit már tudunk: hogy mennyivel egyszerűbb és jobb az élet csak szoptatva. Kitartást és nyugi, menni fog!
Ha ez vigasztal, én is taposom befelé a kaját a babámba, kb. ekkora a súlya és kb. ennyit eszik, csak idősebb öt hónappal. Úgyhogy irigykedek rád, hogy neked a kéthetes gyereked tart itt
Szép napot!
Tücsi