2001.01.16 19:29
Szerző: Anonymous
Szia Annamari!
Lehet, hogy tényleg csak kicsit lustább a babád, de azért leírom a mi tapasztalatainkat,, hátha segít.
Az én egyik kislányom (most öt hónaposak az ikreim) hypoton (gyenge izomtónusú) ez szinte véletlenül derült ki: 6 hetes korukban a körzeti orvos elküldte őket a neurológiára UH-ra, mert az átlaghoz képest sokkal gyorsabban nőtt a fejük, az UH-n minden rendben volt, de a neurológus kiszúrta, hogy Julka általánosan hypoton. Javasolta, hogy fektessük be kivizsgálásra. Persze jól megijedtem, meg teljesen kivoltam a gondolattól is, hogy éjszakára ott kell, hagyni és nappal is alig láthatom, úgyhogy nekiálltam utánajárni, hogy lehetne mindezt ambulánsan elintézni. A részleteket most nem írom le, ha érdekel akkor magánban elmesélem. Számunkra ami látható volt, hogy nem emelte a fejét hasonfekvésben 2 hónapos korában (igaz, hogy mivel utálta a hasonfekvést nem is volt úgy sokat), meg mindig nagyon nyugodt baba volt.. Végül visszamentünk arra a neurológiára, ahol születtek, és ott nem is látták olyan vészesnek, meg csak felsőtestinek, és nem általánosnak. (Egyébként tényleg nagyon változó volt, hogy mikor hogyan „teljesített” a baba.)
Kapott 3 hét haladékot és tornát, meg masszíroztuk is, és próbáltam minél többször hasra fektetni, mégha csak pár percig tűrte is.. Nem tudom, hogy ennek volt-e köszönhető, de sokkal mozgékonyabb lett, és másfél hét múlva ki tudta emelni a fejét. Lehet, hogy minden menne magától is, de azért inkább érdemes foglalkozni vele, ha már így kiderült.
Sokféle alapítvány van, amelyik picibabák fejlesztésével foglalkozik(általában kell fizetni). Mi a Gézengúzhoz járunk, ők tartanak bébiúszást is (mi még kicsik vagyunk, nekünk csak kádúszás programunk van.) Én nagyon szeretem, mert kedves, bababarát hely(mégha fárasztó is a két gyerek tornásztatása).
Tényleg lehet, hogy az égvilágon semmi baj a babáddal, de ha aggódsz vidd el őt, hogy megnyugodhass, a torna pedig nagyon jó, igazából egészséges gyerekekkel is lehetne nyugodtan csinálni.
Van náluk gyerekneurológus is, azt hiszem ő vizsgálja először a babát, de ha felhívod őket elmondják. Általában a vizsgálatra nem tudnak azonnal időpontot adni, úgyhogy hívd fel őket minél hamarabb. Azt hiszem kell egy beutaló a körzetitől.
És még egy. Azt hiszem elég jól kiszúrnak minden pici eltérést is, úgyhogy ne ijedj meg, ha érdemesnek látják, hogy oda járjatok. Abszolút laikusként az a magánvéleményem, hogy legalább a gyerekek 30%-nál lehetne találni „tornáztatni valót”, aminek nagy része valószínűleg magától korrigálódik - persze lehet, hogy tévedek (Nekem a másik kislányt is mindenütt vizsgálták automatikusan, és sehol semmit nem találtak, de itt most vele is tornázunk.) A lényeg, hogy ezek a gyakorlatok jót tesznek nem csak a mozgásuknak, de az idegrendszernek általában, a szülőnek kicsit fárasztó, de a babák is szeretik a nagy részét(amikor már megtanultam rendesen a gyakorlatokat és nem bénázok).
A Gézengúz Alapítvány telefonszáma:243-85-95
Ne aggódj, és ha további kérdésed van szívesen válaszolok. Ha van időd írd meg a fejleményeket.
Sára