Sziasztok!
Gratula a kisbabákhoz!
Egy könyvet nem érdemes elásni: Márta Guóth-Gumberger, Elizabeth Hormann: Szoptatás
annyi okosat írtak már a lányok, csak megerősíteni és kiegészíteni tudom (félkézzel már, mert közben csatlakozott - rám - a lányom is)
hagyd a mérleget és az órát másra (
) és etesd és babusgasd a babát, sem elhízni, sem elromlani nem fog, ha nincs krónikus betegség, nagyon pici súly, akkor hetente egyszer bőven elég mázsálni
ha van elég pisi-kaki, szép világos és nem sárga a pisi, nem cserepes a szája, nincs beesve a kutacsa, akkor van elég tej (ami kékes fehér, az a zsíros sárga az előtej)
másodikra jobban megy a szoptatás általában, hamarabb be is indul a tej
nálunk két császár volt (ezen nem múlik semmi), nagynál nem igény szerint szoptattam, részben tápszeres lett, de kétéves kora után hagyta abba a szopit; felnőtt így is, de a kicsivel az igény szerinti szoptatás sokkal egyszerűbb és olcsóbb is (és jobb is)
esetleg folytasd a magzatvédő vitamin szedését, az jó neked is babának is, egyél-igyál eleget de a túl sok folyadék is káros, a tej attól termelődik, hogy kiürül a mell (etetsz, esetleg fejsz), minden egyéb kisebb mértékben befolyásolja a mennyiséget
a tej összetétele folyamatosan változik baba igényével együtt
tápszert adnak a patikában, de kétélű fegyver, ahogy Peni írta, én most azért tartottam itthon egyet, hogy ha bármi katasztrófa van, legyen (én rosszul lennék, kórházba kerülnék - volt ilyen naggyal)
most kellett, mert a picim nem akart enni, de a tápszert még annyira sem hajlandó enni
de ha vmiért tápszer kell, akkor jobb orvossal hipoallergén (HA) tápszert feliratni, későbbi allergiák megelőzéséhez, ez utóbbi vényköteles, bár most fogják leszedni a támogatást a tápszerekről, tehát lehet, hogy lehet majd simán venni (egyébként ilyen picinek mindig rém nehéz tápszert venni, nem sokat tartanak a patikák)
és ez az idő nagyon megvisel mindenkit, én is abban reménykedek, hogy picimet legfőképp ez viselte meg, nem a krónikus betegsége durvult el
hányás: vsz csak nagy bukás volt, böfiztetni próbáld többet, nálunk is rém nehezen ment (mindkettővel, a nagy kifejezetten bukós volt), infacol kicsit segít, de a legtöbbet az idő segít
sírás lehet idegrendszer fejletlensége miatt, ha fürdetés beválik, csináld, esetleg próbáld ki: törcsi ágyra leterít, rá a baba, és a törcsi sarkát felemelve pörgesd lassan a babát, ha átért a törcsi másik végére, akkor vissza, oda-vissza néhányszor
na befejeztem, kitartás, pár hétig mindig nehéz a picikkel, de 1 hónap, 6 hét után jobb lesz