Új privát üzeneted érkezett!

Orsko, Nagykovacsiba.
Es milyen a nyari tuzhely?

Biobaba
biobaba
 
 


Én le nem cserélném az ősi Vesta :lol: gázsütőt, ami ezzel a lakással járt együtt :) Annyira szuper, szabályozni tudom a hőfokot is, és eddig minden csodajól sikerült benne. Az alját nem kapja oda, és szépen pirul felülről, és pizzát is jól lehet benne csinálni...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Hat osszessegeben nem kecsegtet sok joval ez a villany tuzhely:(

Biobaba
biobaba
 
 

 
 

Majd kibékültök valahogy :) Gondolom a hely maga sok mindennel kecsegtet :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter:) hat a hely az kecsegtet.
Jut eszembe, h jartunk Zugligetben, es felfedeztuk az 58-as villamos vegallomasat. Tok jo hely, ha esetleg meg nem jartatok arra. Es szoktak ott hagyomanyorzo programokat is rendezni allitolag.


Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba: De jó! Nagykovácsi gyönyörű! Mikor először jártam ott, elhatároztam, hogy oda szeretnék majd egyszer költözni, de a férjem szerint onnan a közlekedés reggelente borzalmas. Neked hogy fog a férjed dolgozni járni, vagy otthonról oldja meg?

Még a tűzhelyhez annyit: előtte tök hülyeségnek tartottam a vízforralót, de azóta már nekünk is van. A villanytűzhelyen valami iszonyatosan lassan forr fel a víz! :shock: Időnként vízforralóban felforralom, és a lábosban csak továbbmelegítem a vizet. :?

Előnye viszont, hogy miután lezárod, még tovább melegít, így előbb le lehet zárni, és otthagyni rajta kaját.

KépKép
livus
 
 


OFF
Livus, bicajjal:)


Biobaba
biobaba
 
 


gondolhattam volna :)

KépKép
livus
 
 


Ja, és kipróbáltam a múltkor belinkelt Orsi féle másfél órás dagasztás nélkülit. Át is tudtam hajtogatni, és a végeredmény is remek: ropogós, lukacsos, finom!

KépKép
livus
 
 


Sziasztok!

Biobaba, nálunk sincs gáz a lakásban, csak villany. Én jól megvagyok vele, a sütő szuper. A lap kicsit más, mit a gáz, de hamar belejöttem. Azért ha egyszer kijutunk a panelből (erre gyakorlatilag semmi esély, de hát ki tudja), akkor a gázt fogom választani, azt hiszem! :roll:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Ja, és a blog, amit a minap találtam, és ma egy fél szóval megemlítettem a varráson: http://dulmina.blogspot.com/

Szerintem tök jó! Nem csak receptek, hanem mindenféle jó ötletek környzettudatos-tudatos vásárló szemmel :wink:

Házi vegamix, sk. fűszersók, tök jó ajándékötletek...

És ez is nagyon tetszett:
http://dulmina.blogspot.com/search/label/bef%C5%91tt

Főzött már be így valaki?

KépKép
livus
 
 


Sziasztok!

Sparban megtalaltam a biolisztet (persze a biopolcon volt, nem a tobbivel :-). Ujra megcsinaltam a dagasztas nelkulit (amugy szaraz elesztovel), ez mar sokkal jobb lett, de meg mindig nem vagyok teljesen elegedett az eredmennyel, tovabb probalkozom :-)

Livus! A masfel orast is ki fogom probalni, ha ilyen jokat irsz rola. A dagasztas nelkuli (ugyis) tenyleg gyorsan fogy. Tegnap sutottem, ma reggelre mar alig maradt. Mondta is a ferjem, hogy na megint dutni kell valami kenyeret. Egyelore a zabpelyhes bagettek mosolyognak a sutoben, de ha lesz idom, akkor delutan a masfel oras is meglesz.

Nem emlekszem: a kuszkuszost ide tetted fel vagy a listara?

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Livus! Megtalaltam a kuszkuszost a listan. Van egy elfekvo csomag kuszkusz itthon, tok jo lesz belole :-)

Udv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Livus, ezt a kuszkuszost annyian emlegetik. Hol olvasható a recept?

o
orsko
 
 


Listán volt, de akkor idemásolom:

Összevágsz kicsi kockákra 15 deka aszalt s.barackot. 2,5 dl
tejet felforralsz egy félbevágott vaníliarúd társaságában. Belekeversz
5 deka porcukrot (eredetileg 10-et kellene, de szerintem bőven elég 5,
10-zel iszonyú émelyítő!), 1 tk. fahéjat, egy narancs lereszelt héját,
és ráöntöd a kockabarack és 15 deka kuszkusz keverékére. Letakarod,
hogy megszívja magát a kuszkusz. Közben 3 deci tejszínt habbá versz. Ha
kész a kuszkusz, kiveszed belőle a vaníliát, és összeforgatod a
tejszínnel. Kész.

ESZMÉLETLEN FINOM!!!

Ja, és a rózsavíz, persze! Tálaláskor minden adagot 1 tk-nyi
rózsavízzel meglocsolni (na így még nem kóstoltam).


Stahl recept.

KépKép
livus
 
 


Livus,
köszi :)

Biobaba,
a kerti tűzhely felemásan sikerült. A férjem arra gondolt, hogy jó nagy tűzteret csinál, hogy mindenféle megsemmisitenivaló beleférjen. Ettől viszont nagyon nehezen melegszik át a főzőlap és a sütő. De első próbálkozásnak azért nem tehetségtelen :) A szomszédok viszonyulása viszont érdekes. VAgyis nem érdekes, hanem negativ, kimondottan utálják, hogy tüzelünk. Az egyik, amúgy rendes szomszéd jött a tűzgyújtási rendelettel, vagy mibánattal. Fogok sütni nekik benne egy szép kenyeret azt hiszem.... Ezek után roppant kiváncsi vagyok, hogy mit fognak szólni a baromfiudvarhoz...
tényleg állattartásról van rendelet?

o
orsko
 
 


Orsko, igen, allattartasra oda kell figyelni, mert lehet, h nem lehet haszonallatot tartani. Onkkormanyzatnal kell utananezni. Sok helyen a netre is felteszik az effele rendeleteiket.

Fozolap is van rajta? Az tok jo. Honnan vette a mintat a ferjed? En is szeretnek majd egyet, de nem hiszem, h el tudok menni a Skanzen tanfolyamara.

Biobaba
biobaba
 
 


egy kérdés
csinálta valaki ezt a dagasztás nélküli kenyeret tönköly teljes kiőrlésűből????
csak az van itthon és beindultunk rá a férjemmel nagyon :)

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Marica: most sült ki megint egy 1,5 órás dagasztás nélküli. :) Én most először fele-fele arányban tk.tönköly- és fehérlisztet használtam. Még nem vágtuk meg, de kívülről ugyanolyan bíztató, mint eddig :) majd beszámolok :wink:

KépKép
livus
 
 


Hááát... :roll:
Sajna belül nem lett lukacsos... Íze finom, állaga is jó, csak MÁS, mint a fehér DN kenyéré :(

Férjem rögtön mondta, hogy ez nem olyan jó, inkább ne tk.t süssek... :?

KépKép
livus
 
 


Marica,
én csináltam tönkölyből, fele-fele arányban a fehérliszttel, ahogy Livus is. Még decemberben csináltam (sikeresen meg is égettem a jénaival a kezemet :? ), de sajnos a férjem nem szereti a teljes kiőrlésűt, ezért nagyon ritkán szoktam, azóta nem is. Úgy emlékszem, hogy szép lyukacsos lett így is, és nagyon fincsi volt. Én a 12 órás kelesztésűt csináltam, nem a gyorsított változatot (arról most hallottam itt először, de holnap kipróbálom :wink: ).
zsizsa
 
 


sziasztok
már rég akartam jönni lelkendezni a dagasztás nélküli kenyérről, de látom már téma egy ideje

én eddig sima tönkölyből csináltam, meg graham és rozsliszt keverékéből.
mindkettő szuper lett

szerintem a 12 órás verzióval érdemes kisérletezni a nehezebb liszteknél.
én 12 óra után átkeverem és kelesztem még 2 órát.
savitri
 
 


Környezettudatos topicban kérték: joghurtkészítés házilag. A nyers tejet felforralom. Hagyom lehűlni fincsi melegre. Olyan meleg kell, amilyenben az élesztőt szoktuk futtatni, magyarul ami a mikroorganizmusok szaporodásának ideális. (Meleg, de a kezed tartósan jól érezné magát benne.) Rakok bele egy kis biojoghurtot: fél literbe 1ek. az adag. Ez elkeverem benne, lefedem és gondoskodom róla, hogy a következő 6-12 órában langyosan maradjon. Nekem ehhez van egy főzőkosaram, ami azt jelenti, hogy gyapjúba csomagolom. 6 óra múlva kész a joghurt – tej árban, csomagolóanyag nélkül, frissen. Nekem van egy 1literes, széles szájú, fedeles kerámiaedényem, ez a joghurtos csupor. Nem esszük üresre, hagyunk benne két evőkanállal. Még mosogatni se kell. Csak megy bele a meleg tejecske, és újra kiesszük... Az a tapasztalatom, hogy egy darabig így működik, és egyszer csak (kb. 1 hónap), megszúrósodik a joghurt. Azt még meg szoktuk enni, de a következő már kifejezetten rossz lenne. Ekkor jön el az ideje, hogy megint vegyünk egy doboz joghurtot. (A dobozt elrakom fagyasztani benne.) Úgy gondolom, hogy ekkorra elszaporodnak benne a levegőből a tejsavanyító bacik.

hordozo
 
 


fúúú ez a joghurt nagyon jól hangzik meg is fogom csinálni. holnap jön a tej, és mostanában alig iszunk, csak sajtot csinálok belőle. de a joghurt az kell a müzlimhez (függő vagyok-müzlifüggő) illetve az élesztőmentes kenyerünkhöz is.

a teljes kiörlésű kenyér most kerül be a sütőbe, majd beszámolok.
de nem lett olyan híg mint ahogy írtátok és lálttam a kisfilmen.... na kiderül

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Joghurt tema:)
Tegnap a piacon ismet feltuntek az unyiak. Bovult a repertoarjuk a kremjoghurttal. Megkerdeztuk, h h keszul. Attila azt mondta, h nagyon egyszeru, h ahogy regen is csinaltak, le kell csopogtetni a mar nem tudom mit a joghurtrol. Az eredmeny egy iszonyat tomeny krem, ami nagyon nagyon finom:) Nekem ebben az volt az erdekes, h ezek szerint eredetileg a joghurt az nem folyos volt, hanem nagyon kremes. De ebbol fakad az is, h nem tudom elkepzelni, mit lehet lecsopogtetni a joghurtrol. Lehet, h jovo heten ujra megkerdem:) V tudja valaki?

Biobaba
biobaba
 
 


Ági, köszönöm szépen!!! :D
És ha nem nyers tejből készítem, hanem boltiból, akkor is fel kell forralni, vagy akkor elég melegíteni?

Krémes joghurt: a bolti joghurtokról van mit leönteni, olyan savó szerű folyadék van néha a tetején. Lehet, hogy a házin is van ilyen, és akkor azt kell (lehet) leönteni? :roll:

Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


[quote="biobaba"]D írta:biobabae ebbol fakad az is, h nem tudom elkepzelni, mit lehet lecsopogtetni a joghurtrol. Lehet, h jovo heten ujra megkerdem:) V tudja valaki?

Biobaba

Próbáld ki. pl. a görög tzazikihez kell így lecsöpögtetni a joghurtot. Egy tiszta pelekában fél napra fel kell lógatni. Víz, savó csöpög ki belőle és utána sűrű krémes.

nekem házi joghurt bolti tejjel - még bioval sem - sikerült

Marica75 :)
A tk. 12 órás nem lesz olyan folyós, mintha normál lisztből készült volna, hisz minden tk kenyér lényegesen több vizet igényel.
De ettől még a recept azzal is tökéletesen működik.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


nagyon finom lett!!!!!!! csak tönköly teljes kiőrlésű volt.
most eszem, isteni.
mondjuk biztos a fehér még lazább, de mi élesztőmenteshez vagyunk szokva, így klassz!

köszi a segítségeket!

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Agi, h is van a fozokosar felepitese/hasznalata? Regen talaltam egy tok jo leirast a neten, de most sehol nincs:( Most mar lesz neki helyem, es csinalnek.

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba! A joghurtot én is szoktam csepegtetni pelenkában. A tejsavó meg ki belőle. Én krémsajtként ízeseítem és tesszük kenyérre. Lehet aludtejből is. Főzőkosár: egy kosár/doboz/akármi (nekem gyékényszakajtó) ki van bélelve gyapjúval. Minél több gyapjú, annál jobb, csak férjen bele az étel is... Én pamut anyaggal védem a gyapjút, hogy ha valami kicsöpög, könnyű legyen mosni. Felülről is becsomagolom és teteje is van a kosárnak. Mi homályos a használatáról konkrétan?

hordozo
 
 


Hat, h fozni, h lehet vele. Abban a cikkben, amit egyszer talaltam, le volt irva, h mit mennyi ideig kell elofozni, es utana tenni a kosarba. Pl krumpli 2 perc elofozes. Erre az egyre emlekszem.
A gyapju az a sima nemezelo gyapju?

Biobaba
biobaba
 
 


Gyapjú sima nemezelő nálam, de bármi jó, ami gyapjú, csak hőszigeteljen. Krumpli passz, sosem használtam. Egyszerűen nagyon lassan hűl, ami a kosárban van. Aminek elég ez a hő, az lejátszódik benne. Én gabonát szoktam így főzni: egy darabig főzöm, aztán megy a kosárba. Meg melegen tartok benne, amit kell: ételt az evésig, joghurtot az elkészülésig, lehet benne keleszteni, stb.

hordozo
 
 


Főzőkosarat én még sose próbáltam, de anélkül is csináltam már ilyet.
Pl. Tésztát többször is zártam már le újraforrás után, és a fedő alatt simán megfőtt a tűzhely melege nélkül is.
Múltkor a fürdetés szakította félbe a kelbimbófőzést. A víz még nem is forrt, csak majdnemforrt. Lezártam, elmentem fürdetni, és mire visszaértem, a kelbimbó készen volt :) (Kár, hogy nem volt elég só a vízben...)
Ezalapján azt gondolom, simán működhet a krumpli is.

KépKép
livus
 
 


Agi, nem kifejezetten a krumpli erdekelt volna, hanem ott egy csomo mindennek fel volt sorolva, h mennyi ideig kell elofozni, mind csak egy-ket perc volt, a max. 5, valami hus. Akkor majd probalkozom veluk.

Livus, a tesztakat en is igy szoktam:)

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok! A multkori ota 2x is sutottem 1.5 oras dagasztas nelkulit, es nagyon finomak lettek. Sokkal jobb, mint a 12 oras (de lehet, hogy azt nem csinaltam eleg jol). A ferjem epp most mondta, hogy csak egy baja van: keveset sutottem :-) Ugyhogy holnap dupla adagot csinalok.

Marica! Milyen eleszto nelkuli kenyeret szoktal csinalni? És hogyan csinálod a sajtot?

Tejbemami! Tapasztalatom szerint minden tejbol keszulo termek (joghurt, turo stb.) csak igazi tejbol keszitheto. A boltit tobbnyire mindenfelevel kezelik (szerintem igy sok elo dolgot kiolnek belole), homogenizaljak, ezzel a szerkezete teljesen megvaltozik, ezert pl. inkabb megbüdösödik minthogy aludtej legyen belőle stb.

Joghurt: én a meleg tejet (néha kicsit melegebb, mint amit Ági írt, hol ilyen, hol olyan, de mindig joghurt lesz) egyszerűen egy termoszba szoktam önteni (még régen kaptam egy termoszt, másra úgyse használom :-), bele 1-2 kanál biojoghurt (vagy Cserpes), lezárom, várok és kész. Valahol azt olvastam, hogy kis cukrot is kell bele tenni, én nem szoktam.

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


az élesztő nélküli kenyér nagyon egyszerű:
40dkg tönköly liszt
1 joghurt (125ml)
1 joghurtos pohárnyi víz
2tk só
1 tk szódabikarbóna
3 ek olaj

magvak és 45 perc 180 fokon. mi nagyon szeretjük, sokszor teszünk bele egy krumplit és sült hagymát fokhagymát. remek!
de persze sűrűbb sokkal.

a sajtot pedig:
házi tej én 3 literből szoktam
felforralom a tejet 3 ek sóval (én mindig lecsalok belőle, 2 is elég)
aztán amikor épp forr, adok hozzá vagy 3 ek ecetet, de újabban kb két citrom levét (ez citromtól függ)
az összekapja benne a sajtot, a savó szétválik. a sajtot kiszedem tetra pelusba kinyomom a savót, keverek hozzá fűszereket időnként aztán lenyomatom vmi nehezékkel a szűrőben. pár óra és kész. a savóból levest szoktam vagy főzeléket, csak vigyázni kell mert sós.
Mindenki imádja. én nagyapámtól tanultam, de a krisnások is így csinálják.

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Csajok. :D
Ezt ki ne hagyjátok!

Én gomba vagyok :shock: , hihihi. És ti és ti????

http://www.olaszpiac.hu/olaszpiac.php?page=zoldseghoroszkop
márti_23
 
 


Marica köszönöm!
Én túrót szoktam így forralva (néha aludtejből, ha nem eléggé aludt meg, akkor szintén citrommal) csak só nélkül. Akkor már csak egy kis lépés ez a sajt (végülis gomolya, nem?)
Csináltam már néhanyszor sajtot, de nem lett belőle "nagyüzem". Kipróbálom így is.
Meg persze az élesztő nélküli kenyeret is. Múltkor Stahlnál láttam valami hasonlót.

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, mi a véleményetek erről a cikkről :
http://www.nlcafe.hu/eletmod/20080303/a ... yer_65106/

KépKép
livus
 
 


[quote]H írta:ol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ősember, akinek a rögeszméje volt, hogy életben akar maradni, így aztán, ha tehette, húst evett hússal, de ha nem, hát beérte bogyókkal, levelekkel, gyökerekkel is.


ami eszembe jutott:
ha evolucio: akkor az osember mindenevo volt, nem ragadozo, tehat nem ehetett hust hussal, es ha belenezunk a szankba, akkor sem ragadozo fogsort fogunk odabenn talalni

[quote]A írta: kijelölt útról letérni veszélyes: ez az evolúcióra is érvényes. Az ember fogyasztani kezdte a búzát, a rozst, az árpát és velük együtt a bennük rejlő ártalmas fehérjéket, mint a gliadinokat, a glutént és a glutenint. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban csak a főbűnöst emlegetem, ő a glutén.


erdekelne, h miota vannak az emberisegnek ezek a betegsegei, mert ha azota, miota gabonafeleket eszik, akkor mar par ezer eve kellene, h meglegyenek ezek a betegsegek. V lemaradtam valamirol?

Biobaba
biobaba
 
 


Nagyon röviden: nekem ez a cikk nagyon elszállt, a fele igaz lehet ugyan, de a másik fele...hogy csak egy megjegyzést fűzzek hozzá, az eszkimók nem éppen a hosszú átlagéletkorukról nevezetesek.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Biobaba, Sáfrány teljesen egyetértek.

Ez a - tudományoskodó, mégis bulvár stílusban írt - ijesztgetés több ponton is sántít.

Pl. egyes betegségeket biztos szénhidrát és gluténmegvonással lehet gyógyítani, nagyon sok más betegséget meg mással - pl. hús megvonással.

Az, hogy a csimpánzzal 98%-ban azonos a génállományunk, még nem jelenti azt, hogy közös ősünk volt. Úgy tudom, a legprimitívebb állattal is 95%-ban azonos a génállományunk.

Kíváncsi lennék, hogy ez a témában borzasztóan kompetens orvos - klinikai szakpszichológus - , vajon mit eszik. Valószínűleg csak húst - nyersen, ha már a ragadozásról beszélünk.

Nagyon mérges vagyok az efféle riadalomkeltőkre: elveszik a hitünket lassan már mindenben, még a mindennapi kenyérben is. Hiszen ha rájuk hallgatnánk, akkor lassan már nem ehetnénk semmit. Bűnösnek kiáltották már ki a húst, a zsírt, a cukrot, a sót, a tojást, a tejet, most a kenyeret, vajon mi lesz a következő?
Hinni már semmiben nem lehet; az egykori főbűnös, a tojás manapság már nem tűnik annyira veszélyesnek, a margarinról meg régen elhitették velünk, hogy nincs is annál egészségesebb..

Szerintem a szabály egyszerű: mindent lehet fogyasztani, amit az Isten táplálékul adott (tehát a természetes élelmiszereket), de mindent mértékkel.

Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Köszi, hogy elmondtátok a véleményetek! :)

KépKép
livus
 
 


Livus,

ez a leggázabb, amit valaha olvastam kajával kapcsolatban :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hogy találtad? És te hogy látod???
márti_23
 
 


Még vmi eszembe jutott a cikk kapcsán: a nagyszüleim a búzát szimplán úgy hívták: "élet" .

Ugyan miért is...

Csak az bosszant, hogy ezt olvassák ezermillióan, és esetleg lemondanak a kenyérről.
márti_23
 
 


Márti: megújult az NLC, és belenéztem, hogy milyen. Akkor találtam ezt a cikket.

Amúgy egyet értek veletek. Valóban már ott fura volt nekem is, hogy a szerző klinikai pszichológus. Aztán ez az ősember "húst evett hússal" szöveg :? Erről 3 dolog jutott eszembe:
1. Ha jól emlékszem, ötödikben azt tanultuk töriből, hogy ritkán volt olyan szerencséjük, hogy húst egyenek. Hiszen fegyvereik kezdetlegesek voltak, nem tudták tartósítani a húst (oké, jégkorszakban ez nem volt gond :lol: ) stb, stb.
2. A mese szerint ugyebár csak x idő után fedezték fel a tüzet, és kezdték megsütni a húst. Márpedig a nyers hús nem egy nagy élvezet: nem sok íze van, nehéz elrágni.... Ennél biztos, hogy ízletesebb gyümölcsöket, bogyókat találtak az asszonyok. Szerintem.
3. A csimpánzok, akikre a cikk is hivatkozik, szintén nem húst esznek hússal. Szerepel ugyan az étrendjükben hús is, de csak ritkán.


Ugyanakkor azzal a részével nem tudtam mit kezdeni, mikor azt ecseteli, hogy a gabonákban levő fehérjék milyen ártalmasak, és hogy hány ember nem bírja ezt. Mert ez igaz. De Biobaba ehhez fűzött megjegyzése elgondolkodtató.

KépKép
livus
 
 


Sziasztok! Én is nyitottam egy blogot receptekkel, esetleg oda is írhatnátok. (Erről-arról csak regisztráltaknak - egyszerű receptek). Köszi Benó

KépKép
benó
 
 


Sziasztok,
tejes kérdésem van nekem is. A panir sajtot lehet ecettel is csinálni? Citromlével tudom, úgy szokott is sikerülni, de citromot nem tartok otthon állandóan, ecetet viszont igen, és tudtommal itt a sav a lényeg. Ha lehet ecettel is, mennyi kell 1 l tejhez?
Joghurt: a múlt héten én is lecsöpögtettem, és nagyon jó krémes lett. Csak az volt a baj, hogy danon joghurtot tudtam csak venni, azzal készült a saját, és rettenetesen savanyú lett. Semmi ízesítés nem segített rajta.
Konzerv tejjel még nem próbáltam sem joghurtot, sem túrót sem semmit. Csak akkor gyártok ilyeneket, ha tudok venni cserpes félét.
Még egy: vajat csinál valaki?

orsi
orsko
 
 


Orsko :) a panír ott, ahonnan származik, ecettel készül. A citromlé már csak a nyugati reformizálás eredménye :wink: természetesen mindenféle ecettel készülhet, még a sima fehér ecettel is, ugyanis maga az alkohol a forraláskor elpárolog. Citromlével (vagy balzsamecettel, gyümölcsecettel, borecettel) azért finomabb maga a lé, a túró íze ugyanolyan.Sima ecettel is remek. A panírban nincs semmilyen ízesítés, se só, se cukor. A fennmaradó savó pedig tökéletes leves- tészta- vagy főzelékalap. Egy csepp se megy belőle kárba nálunk :)

Nekem joghurt még a tetrapackos tejjel is tökéletes lesz, a lényege a zsírtartalom és a megfelelő lassú hűlés. Sima tésztaszűrőben is le lehet csepegteteni és akkor hívjuk krémsajtnak. Lehet tejföllel dúsítani. Ennek savója se megy kárba - nálunk.
indianyo
 
 


Indi,
te hogyan csinálod a panirt egészen konkrétan? Mennyi és milyen ecetet teszel bele?
Én nem szeretem a savanyú savót, vagyis az aludttejét és a joghurtét, de a paniré nagyon finom édeskés.
A savanyú savónak nálunk a kutya szokott nagyon örülni :)
orsko
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?