Lafi!
A terhesség alatti fogínygyulladás eléggé jellemző a megváltozott hormonális háttér miatt.
A lényeg az, h. sajnos nagyobb baj, mint a lukak!
Nagyon figyelj rá oda, mert ha eldurvul, elveszítheted a teljesen ép fogaidat is, mivel a fogat tartó szöveteket támadja meg a folyamat!
Ráadásul az ínysorvadás miatt esztétikailag is csúnya!
Tudom, h. ez most hidegzuhany, de inkább szólok, akkor legalább tudod, mivel állsz szemben!
Szóval: gondolom vérzett fogmosásnál. Most fáj ezerrel.
A dokid leszedte a fogköveket. Írt Kliont (azt majd szedd mindenképpen, de inni tényleg ne igyál, mert nagyon rosszul leszel tőle!).
Ez eddig oké!
Amit te tehetsz:
- Mosd ezerrel! És nagyon-nagyon alaposan! Lehetőleg a fogak oldalánál nem vízszintesen sikálva, hanem a fogkefét a nyele körül elfordítva seprő mozdulatokkal, az ínytől a fog felé seperve. Valahogy úgy, mintha egy fésű fogai közül akarnál kiseperni dolgokat a fogkefével. Mintha egy régész lennél, aki egy ódon ékszert próbál megtisztítani óvatosan, de alaposan. Tudom, h. időd van a legkevesebb, de most muszáj legalább 5 percet a fogmosásra szánnod reggelenként és esténként!
- Ha nagyon fáj és emiatt nehézségekbe ütközik a fogmosás, vegyél Tantum Verdét! Fertőtlenít is és a fájdalmat is csillapítja. Van folyadék és pasztilla is. Mindkettő jó. Nézd meg árban melyikkel jössz ki jobban!
- Célszerű lenne a fogmosást követően fogselymet is használni, mert az a fogközökből is kihozza a bacikkal telített lepedéket, ami a gyulladás miatt sokkal gyorsabban keletkezik. Nagyon fontos, h. jó hosszú fogselymet használj, h. minden fogközbe tiszta résszel menj be, ne tuszkold az előző fogköz bacijait a következőbe!
- Az esti fogmosás után pedig öblögess feles hígítású (!) Corsodyl szájöblítővel! Rettenetes az íze, nem fogod érezni a kaják ízét napokig, de elég széles spektrumban öli a fogínygyulladást okozó bacikat! Azt is megteheted időnként, h. öblögetés helyett a fogkefére nyomott Corsodyl géllel bedörzsölöd az ínyedet a fognyakaknál és utána nem öblítesz csak kiköpködöd a felesleget.
- Cserszömörcés szájvíz és hasonló gyógynövényes dolgok nem igazán hatásosak sajnos! A homeopátiás szerek pedig ütköznek a Corsodyl mentoltartalmával, de inkább a Corsodylt használd, mint a homeobogyókat!
- Ha lement a gyulladás és már nem fáj annyira, mindenképpen keresd fel a dokidat mégegyszer fogkőleszedés céljából, mert most gondolom vérzett rendesen, így tuti, h. maradtak íny alatt fogkő darabok, amik fenntartják a gyulladást. De legközelebb egy már gyulladásmentesebb közegben, vérzés nélkül, jó látási viszonyok közt ő is könnyebben befejezi, amit most elkezdett. És akkor már neked sem fog ennyire fájni. Ezt a lépést ne hagyd ki, mert a bennmaradt kicsi fogkődarabokra sokkal gyorsabban rakódik az újabb réteg! Célszerű 3-4 havonta elmenni szájhigiéniai kezelésre mindaddig, amíg a dokid azt nem mondja, h. megállt a folyamat.
Kitartás!
Tudom, h. gyerek mellett rettenetesen nehéz, de muszáj!
Fogyáson ne izgulj! Hónapokig stagnálhat! De le fog menni, ne félj! Pláne, h. mostmár végre jó az idő, nekiindulhatsz nagyokat sétálni a deddel! Margitsziget állítólag tökéletes, de bejáthatod fővárosunk összes parkját!
A ded hatalmasakat fog aludni a kocsiban, a tápit bárhol megmelegítik neked, ahol mikró van, de viheted termoszban is. Ha tömegközlekedéssel mégy, még a súlyemelés is megvan, mint torna!
Ne izgulj, jókat mondtál!
A csajjal már a konkrét anyagi dolgokat néztük át (1 órán keresztül
), és akkor derült ki, h. egész egyszerűen nem éri meg visszamenni, mert hiába lenne magasabb a fizum, csak a TGYÁS-on dobna valamennyit, a GYED nem változna, azért az 5.5 hónapért pedig nem vagyok hajlandó lemondani a gyerekem legédesebb éveiről!
Persze a heti két nap muszáj, de ....hogy is mondjam....
nem szabad, h. nyoma legyen, különben magammal szúrok ki!
Mostmár csak a munkahely-lakóhely távolság gond, mert apa már rettenetesen nehezen bírja az ingázást és azt, h. alig látja a kisfiát, meg rettenetesen fáradt is. De ezt egyszerűen nem tudom megoldani, mert ott végképp nem tudnám kire bízni a gyereket, ha vmi gebasz van.
Meg onnan ide járni terhesgondozára (már, ha netán összejönne), 70 kilométer, más megye, de Áfonya tapasztalatai óta biztosan tudom, h. nem akarom az ottani szülészetre a lábamat sem betenni, az tuti!
Ha meg netán rásegítésre lesz szükség a teherbeeséshez, akkor aztán tényleg bajban leszünk, ha onnan kell ide járni!
De nagyon nehéz apának!
Kavics!
Ez a pociméret-babaméret összehasonlítgatás akkora marhaság! Akkor nekem egy 8 kilós gyereket kelett volna szülnöm, mert a 6. hónap végétől mindenki azt kérdezte, mikor szülök?!
Te egy magas karcsú csaj vagy. Persze, h. nem kifelé domborodsz annyira, ha egyszer van helye függőlegesen kuckózni!
De azért mostmár tuti nem tagadhatod le!