Új privát üzeneted érkezett!

Nekem is a dm-es sütőpapír vált be.
Ági, tojásos tésztát minden tudatosságot nélkülözve fehér lisztből, de legalább bio tojásból :wink: gyúrom. Ritkán csinálok, főleg csuszához, vagy különleges töltött tésztákhoz - alapvetően bolti tésztát veszek, mert spagettimániám van. Időm meg egyre kevesebb :) Érdekes, mert nekem a tojásos és nem tojásos tészta egész más tészta :lol: Szóval nagy a különbség, és hol ez ízlik jobban, hol az :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Köszi a tarhonyát. Tudom, Andi, hogy leírtad. Csak az a baj, hogy nekem, tojás nélkül, tk. lisztből így nem működik, pedig nagyon szeretjük a tarhonyát. Gondoltam, hátha jön valami új ötlet. ;)
Ezek szerint van legalább 2 jó sütőpapír az országban, mert én nem dmeset használok. Valami X van a nevében, nem emlékszem a márkájára. Majd megnézem. Nincs felvágva, folyamatos tekercs, akkorára vágom, amekkorára akarom. Soha, semmi nem ragad rá, isteni áldás!
Én is használok bolti tésztát is, nem győzöm magam csinálni mind. Időnként csinálok. Többet is eszünk tésztát, ha én gyúrom, nem lehet győzni... ;)

hordozo
 
 


Koszonom a sutopapir otleteket!
A viz temahoz meg egy adalek: Masaru Emoto: A víz üzenetei - már Mo-n is többféle kiadása van. Aki nem ismeri, csak annyi: pl. ha ráírod egy palack vízre a "szeretet" szót, egy idő múlva megváltozik a szerkezete...

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 

 
 

Tényleg, Anikó! Ezt mér nekem is mondta valaki! :)
Hát akkor pofon egyszerű! Ráírjuk a csaptelepre, hogy "szeretet", és kész! :lol:

KépKép
livus
 
 


Bocs, ezt a vizeset a környezettudatosba kellettvolna irni, de mar mind1, itt is jo...
Csinalt mar valaki tk. lisztbol vagy durumbol nokedlit? Kacerkodom a gondolattal :-) Vegulis nagy baj nem lehet belole.

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Tk. tönkölyből már csináltunk. Megettük. :)

KépKép
livus
 
 


Csinált már valaki olyat, hogy este bedagasztotta a kenyér vagy kalács tésztát és másnap reggel sütötte meg? Működhet ez? Annyira szeretnék időnként reggel friss kaláccsal, zsömlével kedveskedni a családnak, de arra semmi reményt nem látok, hogy kora hajnalban felkeljek ez miatt (pláne, hogy akkoriban szokta elaludni....)

Eszter, az aludtejes túrógombóchoz kisértetiesen hasonló receptet hallottam egy ismerősömtől. Neki gyerekkori emléke volt, a nagymamája sokszor csinált és rest derelyének hivta. A kész masszábó nem gombócokat csinált, hanem nagy galuskákat szaggatott meleg cukros tejfölbe.

o
orsko
 
 


Orsko :) a dagasztás nélküli kenyér pont így készül. S mivel nekem valami misztikus ellentétem van az élesztőkkel, én nappal is ilyen hosszan kelesztek, mert egy-két óra alatt nem kel meg nálunk semmi :shock:
indianyo
 
 


Orsko, az egyik kenyeres konyvben azt irjak, hha este bedagasztod, beteszed hutobe (kb 5 C), akkor reggelig megkel (kb. 12 ora). En parszor csinaltam igy regen, es tenyleg megkelt. Ja, meg annyi, h kicsit kevesebb eleszto kell, es meg kell formazni a kenyeret, ill. zacskoba kell tenni tallal egyutt a tesztat.

Biobaba
biobaba
 
 


Én is szoktam így néha: este dagasztom, hűtőben kelesztem, reggel folytatom. Ugyanolyan finom lesz, csak kevésbé élvezetes dolgozni a hideg tésztával. Én ugyanannyi élesztőt használok, és nem teszem zacsiba, csak 2 konyharuhával fedem, de ki is szokott száradni kicsit a teteje. Amit belegyúrok a tésztába és onnantól mind1. Szóval a zacsi jó ötlet.
Anikó! Én többször próbáltam és nagyon megbántam a nokedlit. Csak becsületből ettük meg! Mástól is hallottam, hogy gáz. Ha tudtok részleteket a bevált módszerről, szívesen fogadom.

hordozo
 
 


Ja! Sütőpapír alufix.

hordozo
 
 


Ági: nekem anyukám csinált egyszer évekkel ezelőtt tk. nokedlit, mikor diétáztam. Sajnos nem tudok már részleteket róla, de finom és ehető volt :roll:

KépKép
livus
 
 


1 kilos (tk) kenyerhez mennyi elesztot hasznaltok (akik hasznalnak)? Tesztelgetunk, de mindig szetreped a kenyer ugy a felenel (korbe). Engem nem zavar, de ferj maximalista :) (o a kenyeres-sutis nalunk).
Masik dolog: Kelesztes, dagasztas hanyszor?
(tudom, h errol irtatok mar korabban, de nincs idom visszakeresni :oops: )
saara
 
 


vettem ma hántolt búzát (burizs?). Legalábbis szerintem az - az eladó nem tudott segíteni :shock:

Köretnek hogy kell elkészíteni? Mint a rizst, vagy csak vízben főzni?
Be kell áztatni előtte?

KépKép
livus
 
 


Livus :) a burizs a hántolt árpa, rizs helyett alkalmazható, jó ropogós marad akkor is, ha megpuhult. én szeretem. Ugyanúgy készül, mint a rizs. Nem kell áztatni. Káposztaételekbe kifejezetten ezt használom.
indianyo
 
 


Livus, Agi: koszonom a nokedlis valaszokat. + Agi az alufixet is - ki fogom probalni!

Orsko: hutoben kelesztes tenyleg mukodik.
Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Indi: az egészen biztos, hogy amit én vettem, az búza. Látom is, meg ennyi rá is van írva: "búza". Szóval tuti nem árpa! Akkor abban tévedtem, hogy nem "burizs" a neve. Bár azt láttam a neten is, hogy nagy kavarás van azügyben, hogy a burizs az búza vagy árpa-e. De ez búza, az tuti. :)

Szóval a kérdésem továbbra is áll: hogy kell elkészíteni a hántolt búzát?

KépKép
livus
 
 


Livus: nem vagyok tudor, de sztem addig fozd, mig puha nem lesz. Nagy gáz, hogy ezt irom?

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Es Livus: utolag is nagyon koszonom Flora neveben is a szulinapi jokivansagot! Hat igen, en is ugy erzem, nagyon szalad az ido... Most mar azt mondom, milyen hamar eltelt ez az 1 ev - az elso 3 honapban nem is gondoltam volna :-)
Kivancsi vagyok Bobora is - elobb-utobb csak osszefutunk megint.

Udv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


öööööööööööööööööö :)

Sziasztok!

Már nagyon régen jártam erre...
De. Közben volt egy klassz szülinapunk, a kicsi drágánkkal, ki egyévesek sorába lépett.
A torta receptjével és photojával tartozom, többen kérdeztétek, hogyan készítettem, úgyhogy azóta is nyom a lelkiismeret. Most megpróbálom jóvá tenni.

Szóval, recipe, mely Szilvi (és Hamikus Zs.) alapreceptje után lett sütve, némi továbbfejlesztéssel:

Torta Egyéves Tündérnek

Hv.:
1 bögre tönköly liszt és 1 bögre rozsliszt
1/2 bögre olaj
1/2 bögre gyümölcscukor (a DM-eset használtam)
1 bögre víz

Jól elkevertem, állni hagytam 1 órát, majd belehintettem 1 t.k. sütőport, pici citromlével, és hopp be a sütőbe. Kb. 25-30 percig közepes melegben sütöttem.
Kihűlt. Összetörtem. Meglocsoltam meleg szójatejjel (rizs-, vagy zabtej is oké), és meggyúrtam. Elsimítottam nedves kanállal egy tortaformában. Megfőztem a pudingot szójatejben (vaníliásat, DM-est), gyümölcscukorral, és ráöntöttem. Kihűlt, díszítettem (mazsi, kandírozott narihéj,mandula).
Kép Kép
Nagyon jó lett, alig bírtuk abba hagyni, csak pislogtunk fél szemmel Elizára, aki mosolyogva tűrte, hogy tortáját benyeljük. Azért maradt másnapra is, és a vendégünk is repetázni óhajtott belőle...
Külön kuriózum, hogy a gyertya az esküvőnk gyertyás táncáról való.
márti_23
 
 


Márti, milyen olajat használtál? Vajjal is lehet helyettesíteni?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Marti, koszi! kulon orulok minden tej- tojasmentes receptnek, tudod. ha egyszeru is, meg jobb.
nem emlekeztem irsz-e ide, pont akartam szolni, h nyugodtan! :P

Eliza edes!
saara
 
 


Sziasztok :)

Ezster, sima napraforgóolajat. Igen, én is készítettem már olvasztott vajjal is.

Sarah, nekem is eszembe jutott tegnap este, az 5. recept után, hogy ide kéne :) Köszi a bókot :)

Elfelejtettem, hogy a tésztát fahéjjal és őrölt gyömbérrel ízesítettem!
márti_23
 
 


T-t mentes vacsora

(Improvizatív módra)

Krumpli
Hámozd meg a 8-10 db. krumplit és vágd közepes hasábokra. Megfelelően vastag (pl. dupla falú) edényben hevíts 1 dl olajat, tedd beel a krumplit és fedd le. Az alsó réteg rózsaszínre sül, ekkor összeforgatom, és ezt megismétlem, míg naygjából átsül legalább afele. Szórok rá:
- őrölt köményt
- pici fekete borsot
- 3 gerezd aprított fokhagymát

Jól összekeverem, és félig felöntöm vízzel. Hagyom főni. Miután kissé megpuhult a krumpli, megszórom sóval, majd petrezselyemzölddel, piros paprikával, és icipici tárkonnyal. Készre főzöm és tálalom. (Nem baj, ha összetörik benne pár db., krémes lesz tőle.)

Remekül illik hozzá a tej-tojás-sajtmentes csőben sült brokkoli:

- 4 szál sárgarépát az előzőleg felforralt vízbe dobok, csak úgy. Majd ha félig megfőtt, 1 szépséges fej brokkolit is, a fás szára nélkül.
- Ha megfőtt, leszűröm.
- Amíg fő, addig készítek egy mártuskát: kb. 6-8 kanál lisztbe szórok egy kis kurkumát, öntök bele egy kis pohár sört, 1-2 kanál keményítőt és jól összekavarom. Ízesítem bazsalikommal, fehér borssal, sóval, majd felengedem vízzel, hogy mártásszerű legyen.
- Egy lapos edénybe olajat teszek, bele rakom a brokkolit, (ami közben megfőtt, leszűrtem és leöblítettem hideg vízzel, így élénk lett a színe), meg a karikázott répát. Egyenletesen ráöntöm a mártást, és betolom a sütőbe, ahol grillezem, és ha félig megsült, megforgatom, szép középbarnára grillezem és kész.
márti_23
 
 


Marti!
Gratula a tortahoz, Eliza nagyon édes!

Indi!
Emlitetted a dagasztas nelkuli kenyeret. Csinaltal is mar? Nagyon dicserik. Mukodik tk. liszttel is vagy csak feherrel?

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 



KépKép
livus
 
 


Hú de rég nem voltam itt...

Én néha este bedagasztom a kenyeret, beleteszem a szakajtómba, gondosan bebugyolálom a konyharuhával, és otthagyom az asztalon. Reggel sütjük ki a gyerekekkel:) Nyami. És Indihez csatlakoznék: sokszor 4-5 órát is kel a kenyerem, attól füg, mikor sikerül dagasztani és megsütni. Miért baj, ha túl sokat kel a kenyér? Nekem nagyon szépek és finomak szoktak lenni. (Csak mindig kiszárad a teteje a szakajtóban...)

klári /puma
pumama
 
 


Nekem laposabb lesz a kenyér, ha többet kelt annál, mint a mit ideálisnak tartok. (Kovászos verziónál ez először 2-4 óra, másodszor ½-1 óra, élesztősnél először 1/2-1 óra, másodszor 5-10 perc.) Gábor szerint ez nem baj, én nem szeretem, ha lapos, de csak a látvány múlik rajta.

hordozo
 
 


Most sül az első dagasztás nélküli kenyerem! :)
Csak éhen halok, mire kész lesz...

KépKép
livus
 
 


Livus!
Koszonom! Igy is kiprobalom, ugyanis tegnap en is megsutottem eletem elso dagasztas nelkuli kenyeret (az eredeti recept szerint), nagyon fincsi lett, de azert szerintem kicsit kell valtoztatni rajta. En kb. 13 orat kelesztettem, de asszem maskor tobbet fogom.

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Kipróbáltam az este dagasztást, de nem tudom miért a hűtőbe nem mertem betenni a tésztát... Kitettem a hideg előszobába a bejárati ajtó mellé, és teljesen jó lett :)

Akartam már irni régebben, hogy volt egy kis időszak, amikor nem sikerültek a kenyerek, megdöglöttek a kefirgombák és a tej nem magaludt, hanem megbüdösödött. Utólag jöttem rá, hogy a bárányhimlő már itthon volt akkor, csak még nem tudtuk... hihetetlen, de minden élő rendszert kicsinált a varicella...

o
orsko
 
 


Orsko! Megborzongok ettől az infótól, nagyon sokat ad nekem! Köszönöm!

hordozo
 
 


Orsko: ez durva! :shock: :shock:

KépKép
livus
 
 


Na persze ha a tudományos énemet előveszem, kétkednem kell, mert nincs bizonyitékom, de mindenesetre gyanúúúúúús.

o
orsko
 
 


Na persze ha a tudományos énemet előveszem, kétkednem kell, mert nincs bizonyitékom, de mindenesetre gyanúúúúúús.

o
orsko
 
 


Ja, és ilyen lett tagnap a dagasztás nélküli :)

Kép Kép

KépKép
livus
 
 


Livi :) ennyire szép nekem sose lett még, pont ugyanúgy csináltad, ahogy Eszter? nekem annyira folyós marad mindig, hgoy muszáj hozzá lesztet tenni még, mert nem tudom áthajtogatni. Hiába, no vannak tehetséges szakácsok és lelkes felhasználók :wink:
indianyo
 
 


Livus! Ez tényleg nagyon szép, nekem se lett ilyen jó. Leírod a pontos hozzávalókat, meg kelesztési idő meg sütés stb.
Előre is köszi!

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Ó, köszönöm a bókokat! :)
Mindent pontosan így csináltam:

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007 ... r-ezt.html

Az "áthajtogatom" szót nem tudtam értelmezni: reggelre is csak egy híg, ragacsos massza volt a tészta. Átkutyultam-gyúrtam benn a tálban és folytattam mindent a leírás szerint.

Hopp! Most találtam egy videót, amin rejta van az áthajtogatás (is):
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2 ... lustaknak/

Hát erre alkalmatlan lett volna az én masszám is :roll:

A videót amúgy ezen a blogon találtam belinkelve, ez egy másfél órás recept:

http://vkorsi.blogspot.com/2007/12/dnk-15.html

KépKép
livus
 
 


Livus! Köszönöm!

A videot en is lattam (szinten errol a blogrol jutottam oda), es hajtogattam is, ahogyan a videon lattam, megse lett ilyen jo (vagy talán épp azért?). Ugy tunik, jobb a technikad - vagy a sutod ;-) Az en sutomon semmi jelzes, ugyhogy erzesre melegitem, azt se tudom, tud-e egyaltalan 250 fokot (ezer eves gazsuto, a legnagyobbra veszem; de fedo nelkul mar erosen figyelni kell, mert konnyen megég a kenyér - meg amúgy minden...) Én rendes élesztőt tettem bele, mert csak az volt itthon, valahol azt olvastam, azzal is működik (csak egész kicsit tettem, kb. mogyorónyit). Legközelebb száraz élesztővel csinálom, és BL 80-as lisztből (úgy olvastam, a liszt sem mindegy, én bio finomlisztből csináltam, ami a DM-ben kapható), és szigorúan a leírás szerint :-)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Aniko, lehet venni sutohomerot:) Ezt a temat en is igy oldottam meg a sutovel.

Biobaba
biobaba
 
 



elnézést, így ismeretlenül :oops: a blog hozzám tartozik, és ma nézegettem ki honnan jutott oda és akkor hozta fel a babanetet.

én 99%ban spar bioliszttel sütök, tehát szerintem nem feltétel, hogy bl-80as legyen.
friss élesztővel is természeten működik, csak én ált. annyit sütök, hogy szárítottból egyszerűbb feltankolni - ált. Oetkert használok.

a 12órás kelesztésűt én úgy tudom hajtogatni, hogy előtte nagyon vastagon belisztezem a deszkát és arra borítom ki a masszát.

jó sütögetést mindenkinek!

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Köszönjük, Orsi a személyes jótanácsokat kenyérügyben:)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Orsi! Dejó hogy itt vagy! :) Mennyit ajánlasz a friss élesztőből? Saját őrlésű teljes lisztből szeretném megpróbálni a receptedet egyébként. Meglátjuk...

hordozo
 
 


[quote="hordozo"]O írta:hordozorsi! Dejó hogy itt vagy! :) Mennyit ajánlasz a friss élesztőből? Saját őrlésű teljes lisztből szeretném megpróbálni a receptedet egyébként. Meglátjuk...

a 1.5 óráshoz szerintem 10 gr kellene (tehát a hagyományos kenyérrecept szerinti fél kg liszt 15 gr élesztő, csak ebbe kevesebb a liszt). A 12 óráshoz frissből szerintem csak mutatóba kell, tehát 5 gr max.

de ezt a receptet én nem érzem annyira hozzávaló érzékenynek, tehát nagyjából ránézésre is össze lehet állítani.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Szia Orsi!
Koszi a hozzaszolast!
Spar bioliszt? Ezt még nem láttam. Itt a közelben van egy viszonylag nagy spar, de csak atlagos liszteket lattam, biot még nem.
Egyébként állagra nekem tetszett a tészta, mikor készítettem,a végeredmény mégsem tetszett annyira. Kísérletezek majd.

Biobaba! Köszi a sütőhőmérő ötletet! Hogy miket nem tudsz! :-) Nekem is eszembe jutott már, hogy biztos van valami ilyesmi szerkezet, de addig nem jutottam el, hogy utána is nézzek vagy vegyek egyet. Gondolom, háztartási boltban lehet kapni (vagy nem mindenütt?) Most meg már megszoktam így. Lustaság fél egészség ;-) Azért megnézem majd. Le is cserélhetnénk a sütőt, de amíg használható, addig minek egy új, és tkp. megszerettem :-)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Aniko, mar nem emlekszem pontosan, h hol vettem. Talan a Boszorkanykonyhaban a Mammutban.

Van valakinek tapasztalata elektromos tuzhellyel. Ahova remelhetoleg koltozunk, ott ez van, es rettegek attol a gondolattol, h esetleg ujra kell tanulnom fozni :oops:

Biobaba
biobaba
 
 


Anikó :)
sajátmárkás (Naturpur-azt hiszem) bio, van fehér, tönköly, tk. búza meg tk. rozs, legalábbis itt felénk az intersparban. és nem is vészesen drága, legalábbis a magyar másik gyártmányú bionál lényegesen olcsóbb.
de ha épp nincs, akkor sütök én akármilyen liszttel.

Biobaba :)
nekem Pesten anno gáz volt, most elektromos van. Szerintem ca. 1 hét alatt rájön az ember a trükkökre.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Én is Spar lisztet használok ;)

Biobaba: nekünk is csak villany jöhettett szóba a lakásban... :(
Sütőt szeretem, légkeveréses.
Főzőlapot utálom, gyűlölöm (na jó, talán, már nem annyira), dehát ez van. Mint írtam, nem volt választás: a lakásokba nincs bevezetve a gáz :(

KépKép
livus
 
 


Biobaba,
ti is költöztök? hová
Elektromossal hasonló a tapasztalat, mint Livusnak. A főzőlap nem az igazi, de meg lehet szokni, a sütő szerintem jobb, mint a gáz, pedig a mienk nem is légkeverős. Amúgy én elég jól elfőzögetek egy kétlapos főzőlappal és egy egyszerű sütővel. De már kész a nyári tűzhelyem a kertben :)))))
orsko
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?