Viru! Bocs, de megint nem teljesen értelek. Mi Neked a különbség a terpesztett és a békás láb között? Nekem a békás lábtartás = terpesztett és behajlított láb = ortopédiailag helyes lábtartás. 12 hetes gyereknek nagyon fontos, hogy ortopédiailag helyesen álljon a lába (meg mindene). Ajánlom
a lábtartásról szóló részt a honlapomról.
Safrany! Nekem valahogy természetes, hogy megvan, milyen fajta tevékenységeket szeret egy baba hordozás közben, milyeneket kevésbé, és milyeneket nem tűr egyáltalán. Ritkának tartom pl. azt, ha egy hordozott baba tűri, hogy leülj vele és úgy legyél. Persze, szeretik a mozgást és az izgalmas tevékenységeket. Az, hogy ez mennyire kritikus, függ a baba temperamentumától, aktuális állapotától (álmosság, fogzás, stb.), még talán attól is, hogy mennyit van hordozva. Egy szó szerint állandóan hordozott babának talán mindegyebb, hogy mi történik körülötte hordozás közben, mint akit ritkábban hordoznak. Persze a temperamentumból adódó különbségek valószínűleg nagyobbak ennél. A fiam egyébként újszülött korától úgy 3 éves koráig végletekig kiborult attól, ha én nem tudtam egészen pontosan, mit is akarok csinálni.
Szóval láttam már ilyet.
Minden baba szereti a hordozást. A különbség abban van, hogy mennyire kényesek a részletekre és hogy az anyukájuk mennyire komálja a hordozást. A kutya itt szokott elásva lenni. Én szenvedélyes hordozó vagyok, és TUDOM, hogy a babámnak hordozva lenni jó. Ha valami nyűgje van, addig variálok, amíg ki nem hozom, hogy hogyan jó neki hordozva lenni. A másik véglet, ha valaki, meglehetősen bizonytalankodva kipróbálja a hordozást, erre a baba sír (érzi a bizonytalanságot), ezt az anya visszajelzésnek veszi („Az én babám nem szereti a hordozást.”) és lemond a hordozásról. Nem ritka eset! A kettő között széles a skála. Ezért törekszem arra, hogy addig beszélgessek az anyukákkal, amíg tényleg kiderül, hogy mit hogy is csinálnak, és szívük mélyén mire is vágynak. Ha sikerül, tisztán látjuk az irányt, amerre a család menni szeretne, és általában tudok segíteni információval az előrelépéshez.