2001.09.02 23:51
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
A györi megyei kórházban szültem, harmadszor is. itt ugyan nem igazán lehet választani, vagy itt szülsz, amikor eljön az idö;, vagy elmész egy másik városba.Ami ugye elég macerás, ha pl. gyorsan jön a gyerek, egyedül vagy otthon, és alszik melletted még két pici.
Az orvosomat 13 éve ismerem, és megbízom benne. A kórház megyei, és minden problémás kismama is itt szül nyugatdunántúl ezen szegletében, plusz a Kaáli intézetisek is. A szülészeten van apás szülö;szoba, 2, és egy több "rekeszes" közös szülö szoba. Az elsö két gyermek apai fogadtatás mellett jött világra. A másodiknál többszörös köldökzsinór csavarodás miatti órás "liftezés"miatt igen fájdalmasra sikeredett a szülés. A gátam is nehezen gyógyult.Harmadszorra sajnos messze volt a párom, így testvérem kísért el szülni. A kiírt napon éjfélkor elfolyt a magzatvizem, (az elsö kettönél burkot repesztettek), és jöttek az ötperces fájások. A gyerekhez riasztottam barátnömet, a növérem pedig elvitt a kórházba. A szülészetre(3.emelet)felgyalogoltunk, mert fent ki volt akasztva a lift, az elzö kismama mentösei úgy felejtették.Az orvosom sajna nem volt benn, de nem aggódtam, mert megbeszéltük, hogy szólok, és behívják otthonról. 15 percet ígért. Egykor megvizsgált egy ismeretlen ügyeletes orvos, máig sem tudom a nevét(névkitüzöje sem volt). Megkérdezte hányadik szülés, és hogy milyen volt a magzatvíz, milyen idönként vannak fájásaim. Harmadik, Zöld, és négy perces,volt a válaszom. Erre megkaptam az oktatást : Tudhatná kismama, ha a harmadik gyereke, hogy ebböl még nem lesz szülés, és a magzatvíz pedig tiszta. A szülésznö nagyon rendes volt, az elökészítés után megnézte a fájások erösségét. A fájásaim már 3 percesek voltak, és a tü túl ugrált a papíron. Fél kettö volt. Nem voltak sokan, szerncsére. A WC a bejárat mellett van, ahol a várakozó rokonok néznek befelé, a szülö ágyak pedig jóval beljebb, egy másik folyosón. kettöre két perces fájásaim voltak, minden fájás között hánynom kellett, ezért a WC elött állva vajúdtam. Az állás sokat segített a tágulásban, nagy babát ígért az orvos,és normál úton szerttem volna szülni.Az ügyeletes orvos akkor vizsgált utoljára, mikor 3 ujjnyi volt a méhszáj.Ez 2-kor volt. Fél háromkor már egybefolyt minden. A szülésznö megmérte a fájásokat,és azt javasolta kérjek mihamarabb EDA-t, mert"nem fogom" kibírni. Hát ezt én is éreztem. Más volt mint az elözö gyerekeknél. Szokatlanul erös, és féltem.
Az orvosom csak nem jött. Háromkor nem bírtam tovább, felfeküdtem az ágyra, és majd eltörtem a növérem karját. Állandóan azt kérdezgettem, hol az orvosom, mért nics itt, miért nem kapok valamit ami enyhítené a kínjaimat, de nem volt konkrét válasz. A szülésznö azt mondogatta, nem tudja, és csak a saját orvosom utasítására adhatnak fájdalom csillapítót. Fél négykor ha arra jött szegény szülésznö,üvöltözve, könnyek között könyörögtem csináljon valamit, adjanak érézstelenítést, hívjon ide bármilyen orvost, nem érdekel hol az orvosom, csak segítsen mert meghalok.
Azt mondta :nincs altató orvos a kórházban,(különben sem adna, mert már késö)!!!!
Tíz perc múlva megláttam egy orvost, a melletem fekvö kismamához hívták. Ismertem, és kiabáltam neki, hogy segítsen. Odajött, és megnézte a fájásaimat mutató papírt, mikor megérkezett az orvosom. Amikor rám pillantott csak azt kérdezte, miért nem szóltak hamarabb.
Kiderült, hogy a kedves ügyeletes orvos nem szólt, csak fél négykor. Öt percen át csak beszélt hozzám, és nyugtatott, hogy meg tudjon vizsgálni. Ekkor négy óra volt már. Mikor végzett, csak annyit mondott, tegye fel a lábát, tolófájás jön. Gátvédelemmel szerettem volna szülni. Az orvosom azt mondogatta, nagy a baba. A szülésznö pedig : Gátvédelem.Furcsa hangot halottam, és ránéztem a monitorra. A babám szívhangja hatvan se volt. Azonnal vágott az orvos, és két tolásra megszületett a kisfiam. Kék volt, nyakán kétszer szorosan a köldökzsinór. Azonnal elvitték "ellátni". Az elsö két gyermekemet azonnal megkaptam. De boldog voltam, mert túl voltunk rajta.4 kg, 53 cm, 38 cm fejkörfogat, 38 cm mellkas, rengeteg haj. Ilyen volt. A szülés után, míg az un. örzési idö volt, karomon tarthattam, megszoptathattam a pici babámat.Ebben is sokat segített a növérem, mert annyire kimerült voltam, hogy egy órán át remegtem. Az osztályra kerülés napján nem végeztek gátkezelést, mert "friss"votam. Másnap volt, azután következö két nap nem volt, mert vasárnap, és ünnepnap következett. Ez nekem nagyon furcsa volt. Ami mindent felül múlt, az a leírhatalan több éves fekete penész a fürdöben, és az irdatlan kosz a WC-kben. Az osztályon legalább20-25 kórterem van. 2-3 ágyasak. Ezekre jut a folyosó két végén található két közös vizesblokk. Ezek állnak egyenként 3 db WC-böl, 3 db tusolóból. Ottlétemlor teltház volt, meleg, és ünnepnapok. Napi 2 "takarítás"volt. Ünnep napon csak egy. A zsúfoltság mellett nem mindenki használta "rendeltetés szerüen" a WC-ket. Szobatársnöm elsö babás volt, és neki is én magyaráztam el, miért lenne fontos minden WC használat után a tusolóban a gátseb és környékének tisztántartása. Minden alkalommal. Ugye azt azért azt a szülésznök is elmondják, hogy nem szabad várni, visszartani, sokat kell inni stb. Hát ehez hozzá tartozna az is, hogy legyn hol, és mivel. Sajnos nem volt nálam fényképezögép, mert azt a koszt ami ott volt elmesélmni nem lehet. Elhiszem, hogy szegény az egészésügy, nem jut szobánként egy WC, de az atöbb éves fekete vastag penész, és vízkö nem csak a pénzen múlik.Szerencsére nem szedtünk össze semmit, és hazamentünk. Mivel ünnep volt, zárójelentést is csak késöbb kaptunk. el sem olvastam. A gyerekorvos olvsata elöször, három hét múlva : A magzatvíz mekóniumos, szívhang elégtelenség, köldökzsinór probléma. Arra volt kíváncsi, milyen antibiotikumot kapott a gyerek. Semmilyet. És úgylátszik nem én voltam a színvak, a víz tényleg nem volt tiszta.
Szerencsére már csak rossz emlék.Sohasem éreztem magam ennyire kiszolgáltatottnak, és megalázottnak, mint ebben a három órában. Késöbb halottam, hogy van betegjogi képviselö is a kórházban.A nögyógyászom elnézést kért, a kollégája miatt. Nem ez volt az elsö esete. Talán rossz pályát választott. A csecsmösök, a szülésznök,az orvosok többsége mind remek szakember, csak néha ök is bemehetnének a Mosdókba... Egyet megtanultam. Mindig ki kell harcolnom mindent, ami eleve jár.
A testvérem két gyereket szült, de ez az élmény teljesen kiütötte, azt mondta ezek után soha nem szülne.