danann :
A szemgyulladásoknak több oka is lehet. Az újszülötteknél elsősorban akkor fordul elő ha a szülőcsatornán áthaladva esetleg a méhen belül valamilyen fertőzést összeszed. Ez igen gyakori jelenség. ( irtad hogy már a kórházban is jelentkezett a tünet )
Általában mi a 3%.os bórvizet ajánlottuk a szem törlésére, ha nem javlult akkor a kamillát rövid ideig( mert az nagyon szárit , és valamikor pont emiatt csipásodik vissza a szem), és valamikor szükség volt valamilyen szepcsepp adására is, hogy a gyulladás elmúljon. (pl : neomycin, ).
Sajnos a másik gyakori okozója a szemgyulladásnak a könnycsatorna elzáródás, ami pici korban még nem igazán vehető észre , mivel a piciknek mint már korábban is irtam nagyon kevés könnyük termelődik, igy a tünetek csak késöbb válnak felismerhetővé.
a könnycatorna elzáródás tünetei :
- a baba belső szemzugában meggyűlik a könny, olyan mintha mindig könnybe lábadna a szeme
- a könny nem a szmzugból hanem az arcon folyik le
- a szem mindig csipás, váladékos , a kezelések után rövid ideig elmúlnak, majd viszatérnek a tünetek
- a szem , vagy a szem körüli bőr piros
Ezeket a tüneteket az orvos, védőnő is felismeri a vizsgálatok során és megteszi a szükséges intézkedéseket, tanácsot adnak.
Nálatok igy távlatból nem tudom megmondani van-e ilyenfajta probléma a háttérben , de ha a tünetek mindig visszatérnek lehet hogy jó lenne egy szemcsepp kezelés és én átállnék a bórvizre.
Kérd ki az orvosotok véleményét ezügyben.
Egyébként ha elvan záródva a könnycsatorna , az átmosás elött van azért még gyógyitási lehetőség, a könnycsatorna masszirozása. Ezt az orvos megmutatja- megtanitja neked és naponta 2x 3x érdemes végezni. Sokat segithet.
Nálunk mindig ezt ajánlották a doktorok a tüneti kezelés mellett.
Fontos még a szem kezelésénél, hogy mindig külön vattával kezeljük a szemeket , és mindig mindkét szemet kezeljük egyszerre, független attól hogy gyulladt -e vagy sem.
Általában a szem külső részétől befelé ( a csücsök ) irányába töröljük, figyelve arra ,hogy nehogy átmenjen a váladék a másik szembe.
bibar : Szerintem a szopott mennyiség (amit irtál ) tökéletes ebben a korban.
Bár minden babának más mennyiségű anyatejre van szüksége , ( súlyától, napszaktól, étvágytól függően )ezért mindig igényének megfelően szoptasd.
A tej összetétele állandóan változik napközben is, igy nem is ehet mindig ugyanannyit.
Valószinűleg az a + 30 gr csak komfort szopi volt, és a cici nyugtatta meg , esetleg még az a pici mennyiség hiányzott pont ahhoz hogy meglegyen a komfort érzete. A születést követően az első 6 -8 hét az összeszokásról szól, nem kell a mérleg után menni , inkább a baba igényei az elsődlegesek azt tarsd szem elött.
Aztán majd minden szépen beáll.