2008.02.14 12:39
Szerző: racy
Sziasztok!
Most jutottam net-közelbe. Visszatérve még a sztorihoz, igen, fel akartam volna jelenteni Újvárit - ha másért nem, azért, hogy ne veszélyeztesse többet anyák és gyerekek életét -, de tekintve, hogy én is, a lányom is "tartós darab"-nak bizonyultunk, és egészségesen kerültünk ki a sztoriból, nem sok esélyem lett volna. Egészségügyi pert akkor nyerhetsz - esetleg -, ha minimum maradandó károsodást szenvedsz...A veszélyeztetés tényét pedig jóformán csak a benti egészségügyis kollégák tudták volna bizonyítani - na, itt meg ismerős a "szolidaritás"...
Ami eszköz a kezünkben van, az azt hiszem, egyrészt az, hogy nagyon keményen kiállunk magunkért és a jogainkért, nem nyuszi módjára viselkedünk az egészségügyi intézményekben, hanem, mint aki jogos szolgáltatást vár; a másik, hogy tájékoztatjuk egymást, amiről csak lehet (erre nagyon jó ez a fórum).
Eda2 kérdezte, mit szólt mindehhez a férjem...sajnos nem sokat, mivel akkor még - külföldi révén - nem beszélt magyarul, így Újvárival gyakorlatilag nem tudtak kommunikálni (az egészségügyisek meg általában - tisztelet a kivételnek - nem beszélnek európai nyelveket, na jó, ez legyen még a legkisebb baj velük). Igazából a férjem nem is értette, mi történik: egyrészt nem igazodott ki a magyar "kórházi labirintus"-ban, másrészt, a vajúdóban alig tudott velem lenni, folyton kiküldték (alább leírom, miért). Utólag abban egyet értettünk, hogyha a kislányunkkal bármi baj történt volna, akkor - durván hangzik, de - azt Újvári sem úszta volna meg ép bőrrel...(nekem akkor már úgyis minden mindegy lett volna).
Jul24! A szülőszoba-vajúdó információt kiegészítve: sajnos, nem csak akkor kötsz ki a vajúdóban, ha a szülőszobák telítettek - az én esetemben pl. tök üresek voltak -, de akkor is, ha reprezentatív (és betegcsalogató) célokra, éppen mutogatni akarják őket aznap...A vajúdóban egyszerűbb nekik, ha fektetik a kismamákat, másra itt nagyon nincs is hely. Egy hozzátartozó elvileg bent lehetne, de a gyakorlatban állandóan kiküldözgetik őket, merthogy folyton hoznak, visznek, vizsgálnak stb. valakit.
Ha viszont tényleg bekerülsz az egyágyas szülőszobába - esetleg a pároddal/aki Veled lesz, beszéld meg, hogy körömszakadtáig harcoljon ezért, és ne hagyjon a vajúdóban -, akkor tényleg sokkal kellemesebb élményeid lesznek.
Ha gátvédelemmel akarsz szülni, mindenképpen legyen saját szülésznőd. Ellenkező esetben a klinikán gyakorlatilag első szülésnél mindig vágnak, ha kell, ha nem.
Sok doki szereti is, ha a páciens szülésznőt választ, ezzel ugyanis rengeteg munkát és felelősséget leveszel a vállukról. A szülésznőt fogod hívni kétséges esetekben, őt riasztod először szüléskor (esetleg éjszaka), és ő lesz melletted a szülés alatt, esetleg segít abban is, hogy mihamarabb bejuss a szülőszobába. Persze a honoráriumot én mindenképpen eszerint osztanám meg, azaz azt a fix összeget, amit a szülésre szánsz, felosztod az orvos és a szülésznő között, közreműködésük szerint, és nem feltétlenül az orvos kapja a többet...különösen akkor, ha az összes működése abból állott, hogy - hasznossága bizonyítékaként - gátat metszett. Nálunk fejlettebb országokban, sok nő szülés közben nem is találkozik orvossal.
Súlyosan etikátlannak tartom azt is, ha az orvos a kórházi eszközök és személyek felhasználásával levezetett, a munkahelyén, általában munkaidőben végzett munkájáért fix összeget kér - vagy, ahogy nálunk is majdnem történt, követel és kicsikar különböző módokon - a páciensektől.
A hálapénz lényege szerintem, hogy én határozom meg az összegét ahhoz képest, hogy mennyire vagyok hálás; illetve, hogy ténylegesen mennyi pluszmunkát végzett miattam az, akinek azt adom.
További részletinfo-kat azért nem írok, mert a jelenlegi terhességemmel nem a klinikára járokbár a hozzászólásaitokból azt veszem ki, hogy a helyzet lényegében változatlan.
Racy