2001.06.04 21:34
Szerző: Anonymous
Sziasztok,
Akkor sorjában:
magadnak:
-hálistennek adnak kórházi hálóinget (a vajúdás idejére nem tudom, hogy adnak-e de valószínûnek tartom), szülés után ha akarsz adnak, én nagyon örültem neki, mert ugyan ronda, és lóg rajtad mint tehénen az alsónadrág, viszont nem a sajátodat vérzed össze, a vért pedig igen nehéz kimosni
- szülés után /mûtét után adnak vmi papírvattát, de a többit magadnak kell megoldanod. Normál szülés után a lányok a Libero pelenkabetétre szavaznak, én császár után az Always-re (azt mondsják, a gátmetszés varrata beleakad ay Always lyukacskáiba, ezért nem jó)
vigyetek még melltartóbetétet, mellszívót (én második gyerkemnél tartok, de még mindig képtelen vagyok kézzel fejni), meg a szokásos kórházi dolgokat (törülközõ, szappan, wc papír, köntös, papucs - ebbõl jó ha visztek kettõt, egyet általánossgában meg egyet a zuhanyzóba, evõeszköz, pohár stb.).
- babának: napi öt db libero pelust adnak, ez elég szokott lenni, de jó ha van bent tartalék
kisinget adnak rájuk, ill. pólyát. Vihetsz nekik otthonról rugit, bodyt, zoknit, amit akarsz, és akkor meg kell kérni, hogy fürdetés után azt adják rájuk (csecsemõsök fürösztenek). Van popsikenõcs, alkohol köldökre, hintõpor, stb., de egyszer elfogyott a gyógyszertári popsikenõcs, és Johnsont adtak, azt pedig én nem szeretem, szóval ha gondoljátok, az is legyen tartalék. Adnak popsitörlõ kendõt is, de jó ha van.
Gyerekágyas osztály: én olyanban voltam, ahol 4 ágy volt, egy másik négyágyassal bvolt közös mosdónk-wc-nk zuhanyzónk. Van (ha jópmtudom ) kétáyas ill. egyágyas szoba is. Naponta hatezerszer felmosnak (ez végül is jó, csak ha épp szoptatsz és a takarítónéni nyitva hagyja az ajtót, kint meg grasszál fél kórház látogatója...). Minde szobában van hûtõ, és telefon, aminek jü megtudni a számát (mellék), mert azon hívhatnak a hozzátartozók (nekem nincs mobilom, ígyx ez jól jött). A látogatók a kórtermekbe nem mehetnek be (ill. gondolom az egyágyasba bemehetnek) a babák miatt. Minden kórterem rooming-in, a babák éjjel-nappal veled vannak. Ill. a császárosok egy nap "haladékot" kapnak (az elsõ éjjel a baba bent van a csecsemõsökkel), az embernek úgysincs ereje velük foglalkozni. Másnaptól nincs apelláta, a baba veled van. Normál szülésnél a baba rgötön a mama mellé kerül. Persze kivétel van, pl. ha a mama nagyon rosszul van, vagy ikerszülésnélk, ilyesminél, akkor ha kéred, elviszik. Egyébként bevásárlókocsiban melletted. De nem szólnak azért sem (más kórházban szólnak) ha a baba veled alszik az ágyban. A csecsemõsök rendesek, de nagyon elfoglaltak, míg bent voltam, volt egy anyuka, befelé fordult mellbimbója miatt nehezen tudott szoptatni, félórájkat ült mellette egy-egy csecsemõs, nagyon készségesek, csak épp kevesen vannak. (Na jó, nem mind kedves, én mûtét utûn mûsnap mentem volna a gyerekért, mire azt mondta az egyik: minek, tegnap már láttam.) De hálistennek õ volt a kivétel.
Ahogyírtam is csak a folyosón találkozhatsz a családdal, a babát egy percre ki lehet vinni megmutatni, azért nem szólnak, sde ha hosszabb ideig kiviszed, általában szólnak érte. Ha a kismama nem tud felkelni, akkor baj van, mert látogató nem mehet be (császár). Bár néha belopózkodnak..
A hozzátáplálást nem tudom (mármint tej vagy tápszer), de a babákat teáztatják, ill. minden reggelmjön a nõvér és hozza a babának a teásüveget. Én rögtön tovább is passzoltam az üveget annak aki itatta a babáját, úgy voltam/vagyok vele, nincs szüksége a babának rá. Szerencsére hamar lett tejem, nem kellett pótolni, nem halt éhen, nem száradt ki stb.
Beöntés, borotválás van, még császár esetén is! (Persze gondolomez sürgõs, életmentõ császár esetén elmarad, de tervezett császár esetében van).
Általában rengetegen vannak, volt kismama, aki szülés után még másfél napot volt a szülõszobán, mert nem volt szabad ágy!
Ezzel együtt azt hiszem a következõt is ott szülöm (csak nem annál a dokinál).
üdv
Zsóka
Ha bármi eszetekbe jut, kérdezzetek nyugodtan.