2008.02.05 16:32
Szerző: danusia
Sziasztok!
Én január 18-án szültem a Klinikán.
Amit vinni kellett a babának, az a pelenka és popsi törlő. Minden anyuka kap már az első napon ajándékcsomagot, amiben van termékminta. Én az abban lévő Sudocrem- popsikrémet használtam és elégedett voltam vele. Fürdetőt nem kértek.
Általában Johnsons-szal fürdetik a babákat, (ők szponzorálják a kórházakat), ami viszont allergiás reakciót válthat ki. Már az első kislányom bőre sem bírta a Johnsonst. A mi szobánkban mindenki kérte, hogy a babákat csak tiszta vízzel fürdessék le.
A köldökápoláshoz adnak alkoholt és hintőport. Érdemes pár darab textil pelust is bevinni, mert csak egy-kettőt adnak. Az én babám bukós volt és nem nézték jó szemmel, hogy állandóan kérek tiszta textil pelust, így hozattam be.
Fájdalomcsillapítót adnak, de volt rá példa, hogy kifogytak. Szülés után még aznap kell vizeletet produkálni, székletet pedig a harmadik napig, enélkül nem engednek haza. A széklettel gondjaim voltak, kérni akartam glicerines kúpot. Nem tudtak adni, elfogyott. Hozatnom kellett be.
A szülőszobák tényleg szépek és jól felszereltek.
Alternatív lehetőségek a vajúdásra azonban nem nagyon vannak. Van egy db labda. Van zuhanyzó, hogy enyhítse a fájdalmakat. Nekem nem használt.
Hagyományosan fekve lehet szülni, illetve ezt talán a szülésznővel és az orvossal érdemes előre tisztázni.
A gyerekágyas szobákról nincs jó véleményem. Tükrözi az egészségügy mostani állapotát.
Öt ágyasak, amivel nincs is semmi gond. Szerencsére nagyon aranyos anyukák közé kerültem. Azonban a wc és a zuhanyzó, borzasztó állapotban volt. A takarítás annyit jelent, hogy a takarítónő valami büdös ronggyal felmossa kétszer a szobát, majd a fürdőszobát-wc-t. A wc deszkát valamilyen, szintén büdös ronggyal letörli. Ráülni kész életveszély. Főleg esetleg friss gátsebbel. Javaslom, hogy vigyetek magatokkal a gyógyszertárban kapható papír wc ülőkét. A zuhanyfülke oldala hiányzik, a zuhanycsőből oldalról ömlik ki a víz, képtelenség úgy letusolni, hogy ne ússzon utána az egész fürdőszoba. Csúszik minden, vigyázni kell, nehogy eless vagy spárgázz. A zuhanytálca rohad… Mindenki csak gumipapucsban zuhanyozzon! Szobatársnőm olyan lábgombát szedett össze, hogy hetekig kellett kezelni.
A gyerekágyas személyzet, egy-két kivételtől eltekintve – már elnézést, de – bunkó. Nem szólnak neked, ha látogatód érkezik. Válasz a látogatónak: csörgesse meg a kismama mobilját és hívja ki saját maga. Nem mondanak el semmit sem, egyáltalán nem készségesek.
Amire figyeljetek. Ha valaki akarja, már az első éjjel is vele lehet a babája, nem kötelező beadni első éjszaka. Ha valaki pihenni akar a szülést követő éjszaka, annak célszerű beadni.
Nekem nem sikerült aludnom, mert fel voltam dobódva, és mindig volt, hogy valamelyik baba sírt, vagy anyuka fejt, vagy jöttek frissen szült kismamik stb. És ez teljesen rendjén is volt, ezen nem is lehet kiakadni.
Az első babások kérdezzék meg nyugodtan a szobában lévő, többször szült anyukákat, hogy hogyan kell ellátni a picit, mert a nővérek nem igazán közlékenyek. Egyszer történt olyan, hogy kérés nélkül jöttek egy anyukához, és körül ugrálták, mindent elmondtak neki. Persze kiderült, hogy a lány egy a kórházban dolgozó doktornő rokona.
Ezt sem mondták el: a szobában található egy mérleg. Ha már van tejetek, és a baba is szopizik, minden etetés előtt mérjétek le a babát, utána etessetek, majd ismét mérjétek le a súlyát. A mérleg előtt van egy füzet, ahová mindig jegyezzétek fel mennyit evett a pici. Ez később azért fontos, hogy a baba megegye a kellő mennyiségű tejet a PKU teszthez. Egyik szobatársnőmnek nem hitték el, hogy van teje, és hogy a kisfia eszik rendesen, és komoly szekatúrának tették ki őket. A végén mintegy szégyenszemre a gyerekorvos elé citálták, hogy ott szoptassa a picit.
Egyáltalán nem világosítanak fel, hogy a picin milyen vizsgálatokat végeztek el. Majd megtudod a zárójelentésből. Ha megtudod.
Még valami. Az anyakönyvvezetés, amiről szintén elfelejtenek tájékoztatni.
Mielőtt hazamennétek, lent az alagsorban, a Betegfelvételi Irodában kell intézni az anyakönyvvezetést, be kell adni a személyiteket, a lakcímkártyátokat, az apasági nyilatkozatot (ha nem vagytok házasok), a házassági anyakönyvi kivonatot. A felvételi irodán kitöltenek valami nyomtatványt, amit alá kell írni, a kórház pedig elpostázza a VIII. kerületi Önkormányzatnak az Anyakönyvvezetőhöz. Csak ezután tudtok menni az anyakönyvvezetőhöz, hogy ott kiállítsák a születési anyakönyvi kivonatot.
Összességében: alig vártam, hogy szabaduljak a kórházból. Szerencsém volt, mert kislányom nem sárgult be és 4 nap után eljöhettünk.
A babát abban a ruhában viszitek haza, amiben akarjátok. Nektek kell átöltöztetni.
Mindezeket nem elrettentésül írtam le, csak elmondtam a tapasztalataimat.
Valaki kérdezte az ultrahangos képet. Valóban nem adnak, még pénzért sem. Egy darab képem sem volt a babámról. Elmentem 4D Uh-ra, hogy legyen valami emlékem a várandósságomról.
Paragi doki, bár nagyon fiatal, de jó választás. Kisfalvi dokiról csak jót hallottam a barátnőmtől. Dr. Melczer Zsoltot pedig egyenesen imádom, ő az én dokim.
Ha van még kérdésetek, szívesen válaszolok, hátha tudok segíteni.
Mindenkinek könnyű szülést, sok boldogságot és jó babázást kívánok!
D.