Sziasztok !
Hason fektetés , altatás :
Ez megint egy elég nagy témakör , ami sok vitát váltott ki az én ismerőseim körében is.
Általában a fektetés-altatás első és szerintem nagyon fontos szempontja, hogy a gyerek ( elsősorban az újszülött és a kis csecsemő ) mindig kemény , stabil és egyenes felületen feküdjön, függetlenül attól hogy hason , vagy háton fekszik. A geringcnek ez a legjobb. Természetesen a bébi hordozók is jók, de a hosszabb alvás alatt jobb ha a gyerek viszintesen fekszik.
Azon mindig vita van , hogy hason, vagy inkább oldalt- háton aludjon a gyerek, és leirom a saját véleményemet és azt amit én tapasztaltam.
Én az újszülött kortól kezdeném a vélemény nyilvánitásom ( szakmai ártalom
)
Mi a kórházban előszeretettel fektettük a babákat hasra, ennek több oka is volt . Pl: ha bukott nem nyelte vissza , hanem kifelé folyt. Igy amig odaértünk, nem törrtént baj. Ez most elég furcsán hangzik, de amikor egyedül voltunk 20-30 gyerekkel is, nem tudtunk mindenhol ott lenni. Ahogy hallotttuk a bukás hangját, rohanás !!
Másik oka volt a hason fektetésnek, hogy a reflexeinek köszönhetően mindig irritálták magukat a kezükkel, igy gyakran felébredtek , mig hason a kezecskéik a matracon voltak és nyugodtabban aludtak.
Harmadik ok pedig az újszülött kori kötött csipő , ami elég gyakori a piciknél. Hason fekve a csipőizületek olyan helyzetben vannak , amely nagyon jót tesz a csipő fejlődésének.
Utolsó pedig , hogy hason könnyebben mentek a pukik , a kaki igy a hasfájásnál is segitett.
Tehát ebből látszik , hogy én hason fektetés párti vagyok, de lehet hogy azért mert ezt szoktam meg.
A hason fekvésnek egyébként nagyon sok jó hatása van, hiszen erősiti a nyak és a hátizmokat is , a csipőre pedig kimondottan jó.
Sokan vannak viszont, akik a pici korban való hasonfektetést, hasonaltatást veszélyesnek tartják. Itt most leginkább a bölcsöhalálra gondolok.
Igen, van veszélye , mint minden másnak is.
A hason altatásnak vannak bizonyos feltételei , amit be kell tartani.
1. mindig kemény, stabil, egyenes felületen aludjon a gyerek
2. ne használjunk olyan takarót, ruházatot amely a fejére csúszhat, rátekeredhet stb.
3. ne legyen túl meleg a szobában és ne öltöztessük túl, mert a túlmelegedés veszélyes
4. a baba ne legyen felügyelet nélkül hagyva.
A bölcsőhalálnak nem tudjuk, ( még a szakemberek sem ) mi az oka, inkább ezt úgy fogalmazták meg, hogy nincs , vagy nem lehet meghatározni egy olyan okot amely kizáróan és önmagában okozója lehet egy ilyen szörnyűségnek, hanem több apró tényező szerencsétlen egybeesése miatt következik be. ( túlmelegedés, nagyon bealvás,korszülés, nem megfelelő -puha fekheky,anya dohányzása, szociális körülmények, gondozás hiányossága, tragédia a családban. ) És talán azért több ilyen eset a hason altatott gyerekeknél, mert eleve több gyerek alszik hason mint háton. Szeretik ezt a pózt.
A gyermekek az első 3 hónapban a leg veszélyeztettebbek, 6 hótól csökken ez a kockázat , de 1 évig előfordulhat.
Tehát a hasonfektetés -altatás nem bebizonyitott okozója ennek a dolognak. Azt is észrevették , hogy azok a gyerekek akik az anyukájukkal együtt, de legalább egy légtérben alszanak nem annyira veszélyeztetettek, mert az anyai közelséget érezve gyakrabban megébrednek és igy nem jutnak el a nagyon mély alvásba.
A légzésfigyelők alkalmazása segitséget jelenthet, mert jelez ha a baba nem vesz levegőt, de az nagyon fontos, hogy azt is tudjuk hogy mit kell olyankor tenni ha a gyerek nem lélegzik.
Lehet veszélye ha a gyerek nem tudja még biztonságal átforditani a fejét esetleg féluton elfárad .
Tehát fontos hogy ha a gyerek hason van, mindig figyeljük, nem hagyjuk egyedül.
Én hason altattam a gyerekeimet, ezen szempontok fontos betartásával. Nekem / nekünk bevált. Kicsi korban én tettem úgy őket, amikor meg már maguktól is tudtak forgolódni, akkor úgy is úgy feküdtek ahogy nekik kényelmes volt.
Akiknek esetleg félelmei adódnak a hason altatással, inkább napközben altassák igy a babájukat, amikor tudnak rájuk kellően figyelni. Éjszaka pedig inkább oldalt, megtámasztva altassanak, semiképp sem hanyatt !!!
Fültisztitás : A fül tisztitás pici korban leginkább csak úgy történik, hogy a fürdetésnél az újjunkkal megmossuk sima vizzel, majd a fürdés után szárazra töröljük.
Ha szükséges a textilpelenka összecsavart csücskével, a törülközövel ki tudjuk itatni a vizet.
A termelődő fülzsirt nem kell mindennap eltávolitani, hiszen az védelmet nyújt a fülnek. Ha szükséges , akkor csak a látható, külső részen lévő fülzsirt távolitsuk el, vagy az emlitett textil pelenkával, vagy a kimondottan az újszülött- csecsemőknek kialakitott fülpiszkálóval ( amin egy" gombóc" van igy nem lehet mélyre dugni. ) A gyerek fülébe nem szabad mélyebbre belenyúlni.Egyébként a fülnek a természetes tisztulása a fülzsir, ha állandóan eltávolitjuk, akkor a mirigyek egyre többet fognak termelni.
A pálcikára csavart vatta , vagy vékony fülpiszka balesetveszélyes !!!!!!!! Ez semmiképpen sem ajánlott !!!!!
levegőztetés : szerencsénkre már jön nemsokára a jó idő, igy könnyebb lesz a levegőztetés . A mostani időjárásnál figyelni kell a babát a levegőztetés alatt. Ha a feltételek biztositva vannak ( baba rétegesen van öltöztetve, alatta meleg takaró , ahogy te is irtad nem fúj be a szél,.. stb ) akkor nyugodtan kint lehet.
Egyébként mi anyák úgyis mindig figyeljük a csemetéket, ha hüvösebb van azért , ha meg meleg lesz akkor azért
minden évszaknak megvannak a jó és rossz oldalai is.
puszi