Timesz, Fridus!
Megpróbálom leirni a gondolataimat, olvassátok el, talán találtok valami használhatót benne...
A könyvekben ugyebár az szerepel hogy az újszülött alvásigénye 16-20 h körül mozog. Magyarán majdnem egész nap alszik, kivéve a szopi -etetés időszakát. Nos ez azért már itt gyakran megdől és ez a baba inkább csak a könyvekben van a tapasztalat más. ( személyes )
Az igaz , hogy a baba alvásigénye újszülött korban a legnagyobb, aztán ahogy nő a baba az alvásgény úgy csökken , és kb. 1 éves korra alakul ki de még akkor sem stabilan.
Azért is nehéz tanácsot adni ebben a kérdésben.
A baba alvásigénye és eloszlása /nap minden gyermeknél egyénileg változik, a saját biologiai ritmusuktól függ.
Egy nagyobb csecsemőnek az alvási igánye kb 12-14 h,( ebből kb. 10 h éjszaka + a többi a nappali szundi ) tehát nálatok Timesz ez a mennyiség meg is van. Igaz napközben többször alszik kevesebbet és inkább délutántól kezdi meg a hosszabb alvást. A leirtak alapján én azt próbálnám meg , hogy a reggeli alvás-evés után megpróbálnám alvás nélkül kihúzni valahogy ebédig,a délelötti órákra tervezném a sétát, játszást és inkább ha már nagyon fáradt és félő hogy nem tud ettől enni, akkor előrébb hoznám az ebédet egy picivel, és utánna raknám le egyből, hogy aludjon egy nagyobbat. Esetleg a körülményeket lehetne alakitani olyan szempontból hogy talán jobban segitsen a nyugodtabb pihenésben ( pl: pici félhomály, csend , saját kis kuckó stb ) Akkor talán kipihentebben ébredne és jobban kihúzná délutánig-estig. Nektek nem is kellene sokat tolni, ( kb . 1 1/2 -max 2 h -át )ennyit talán kicsinyenként sikerülne is. Persze nem egyik napról a másikra.
De ez csak egy elképzelés, egy tipp részemről.
Az viszont biztos, hogy eleinte mindig a délelötti alvást próbáljuk meg kiváltani valami mással, mert a reggeltől - délig tartó idő jóval kevesebb mint déltől estig, ezért jóval könnyebben módositható-alakitható.
Fontos viszont, hogy a picit ne korlátozzuk az alvásában, ha nem megy a pici módositás sem akkor hagyjuk aludni ahogy neki jó, elöbb utóbb magától is be fog állni minden. Ők még nagyon kicsik. Ezek a napirendek inkább nekünk felnötteknek lényegesek, mert igy jobban tudjuk szervezni a saját elintézni valóinkat is, de inkább mindig elsősorban a gyermekünk igényeit tartsuk szemelött .
És egy találó mondat : a neten olvastam nemrég..
Az a napirend amire azt hiszed hogy kialakult ,és aztán másnapra borul az egész. ( lehet hogy nem szó szerinti, de a lényeg benne van )
Fridus remélem te is találsz valami használhatót a soraimban, és fel a fejjel, nem vagy egyedül.. nekem még a mai napig sem alszik nyugton végig egy éjszakát a kicsi pedig lassan 5 éves.
Hajnal tájékán átkiabál én vissza"kiabálok " hogy minden OK aludj nyugodtan és ennyi. Valahogy ez szükséges neki a nyugodt, pihentető alvásához.
Kutyfül: örülök neked
Az anyatejes babák széklete nagyon változó. Ez a változás jelentkezhet mind az állagában mind a szinében.
Az anyatejes széklet krémes, sárga, de az is elfogadható ha kicsit habosabb, nyálkásabb esetleg picit darabosabb. Szine is változhat a sárgától a zöldig bezárólag .
Ha a babád jól fejlődik, nyugodt, jókedvű , a széklete nem véres stb. akkor nem látok aggodalomra okot. Ez belefér a normálisba.
Ettől függetlenül én ilyenkor mindig azt tanácsolom, hogy ha ez a tünet esetleg napokig fent áll, vagy más tünettel is társul, illetve a baba közérzetén negativ tüneteket észlelsz, inkább mutasd meg őt orvosnak. Tudod inkább többször hiába, mint egyszer késön.
Puszi