Ágci!
Almás-diós lepény Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt, 25 dkg sütőmargarin, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só
Töltelékhez:
1 kg alma, 10 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 10-15 dkg kristálycukor, 1 csapott teáskanál fahéj (kapható almás rétes füszerkeverék, azzal is nagyon jó)
Tetejére:
1 tojás.
Lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést csinálok, ahová beleteszem a tejfölt, tojást, cukrot, sütőport, sót, és az apróra vágott margarint.
Jól összegyúrom (nálam robotgép teszi
). A tésztát azonnal fel lehet használni, de 1-2 napig eláll, vagy a mélyhűtőben hónapokig.
Két részre osztom, a nagyobbikkal kibélelek egy sütőtepsit, ráteszem a dió-zsemlemorzsa keveréket, a lereszelt almát, majd a fahéjjal kristálycukorral megszórom. A tetejére rányújtom a tészta másik felét, a tojással megkenem, megszúrkállom villával. 10 percig előmelegitett forró sütőben, 15 percig közepes lángon, 20 percig takaréklángon sütöm.
Van egy olyan almásom, ami nem alul-felül tészta, de nagyon egyszerü, és eddig mindenkinél nagy siker volt:
Almás linzertorta Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1 zacskó vaniliás cukor
Töltelékhez:
1 kg alma, 3-4 ev. porcukor, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 ev. rum, fél citrom leve, 1 mk. fahéj.
A tésztához valókat összegyúrom (robotgép
), majd egy kerek tortaformát kibélelek vele, ugy hogy pereme is legyen (nem szoktam sokat szórakozni, egyszerüen a robotgépböl a formába kanalazom a tésztát és lisztes (persze tiszta
) kézzel eltapicskolom nagyjából egyenletesen benne). Elömelegitett sütöben félig (halvány rózsaszinre) sütöm. Kiveszem, és most jön a legmunkásabb rész: az almát meghámozom, kicsumázom, szeletekre vágom és körben, több sorban kirakom vele a tésztát. A többi hozzávalót összekeverem (lekvár, olvasztott vaj, rum, citromlé, fahéj) és egyenletesen az almára locsolom. Mehet vissza a sütöbe, ahol készre sütöm. (170 fok a légkeverésesben, kb. 30 perc)
Kicsit leves lesz, viszont emiatt egyáltalán nem száraz. Másnap is jó. (Ez az egyik favorit sütim, mert mindig van hozzá otthon minden, nagyon hamar megvan (a tésztát a gép keveri, csak a gyümölcs hámozása és szeletelése egy kiscit munkásabb), kombinálható (pl. dióval és mandulával a gyümölcs alatt, de próbáltam körtével alma helyett (éppen egy csomó gyorsan felhasználandó körtét kaptunk), ugy is nagyon finom lett).
És egy kérdés, hátha tud válaszolni valaki
:
Csináltam még a korábbi receptekböl zsemlét, de most valahogy nem lett jó. A megadott arányokkal a kenyérsütögépben dagasztattam (igaz, elöre programozottan, de nem tejjel, hanem vizzel, tehát nem volt romlandó benne), megkelt, viszont a sütöben nem jött fel, hanem szétlapult (az ize nem lett rossz, csak hát..). Mit ronthattam el?
Azt hiszem, túl lágy lett a tésza, viszont akkor korábban, amikor robotgéppel csináltam és én kelesztettem, miért nem? Igaz a receptben az áll, hogy lehet fele viz, fele tej, vagy teljesen tej, és én a múltkor tényleg tejjel csináltam, de a folyadék mennyisége nem változott igy sem. Vagy ha csak vizzel csinálom, akkor abból kevesebb kell?
Beszti