Kedves Érdeklődők!
Nem akartam én lenni az első, aki beszámol a tapasztalatairól, ezért csak most írok:
2000. május 12-én szültem a HIETE-n. Választott orvosom volt, de szülésznőm nem. Orvosom, Prof.Dr Gáti István volt, akinek a magánrendelésére jártam, amúgy csak ultrahangra és CTG-re mentem a kórházba. Már valamennyire ismertem az itteni nőgyógyászatot, mert Anyukámat itt operálták, itt szült két unokatestvérem összesen négy babát stb. ugyanennél az orvosnál. Orvosommal maximálisan elégedett voltam, sőt, a szülés után kicsit családtaggá is avanzsált a lelkemben.
A kórháznak saját tanfolyama - úgy tudom - , hogy nincs, de ajánlanak máshol. A szülőszobát és a kórtermeket nekünk azért megmutatta az orvosunk és a főmadam.
Az én orvosom nem nagyon rajongott a szülésznőválasztás ötletéért, de lehetett volna. Azt mondta, hogy már megjárta néhányszor, hogy egy anyuka - valamilyen égi jeltől vezérelve - választott egy szülésznőt, aztán nem lett jó vége. Nem tudott jól együttműködni az anyukával. Így mi nem választottunk, csak reménykedtünk, hogy az ügyeletes szülésznő szimpatikus lesz. Sajnos nem így lett. A főmadám (Ica néni) nagyon szimpatikus volt. Mindenben liberális gondolkodásúnak tűnt. Olvastam is róla a Kismamában, hogy nagyon jó százalékkal tudja a gátvédelmet alkalmazni. Ezt a szobatársam is igazolhatta, akihez le is jött a szülés után pár órával, hogy megkérdezze, hogy van, megnézze a babáját, szóljon két jó szót. Az én szülésznőm egészen addig nem érdeklődött felőlünk, míg az utolsó napon meg nem kerestem a (sajnos kötelezőnek érzett hálapénzzel). Után rögtön lejött, és végignézte, hogy hogyan öltöztetik fel a gyerekünket a hazamenetel előtt. Akkor már bűbájosra vette a figurát. Amúgy a szüléskor eleinte nagyon rideg volt, inkább pontos, precíz, de nem lelkizős. Pl. jót mulatott, hogy rajtam volt a fehérnemű, amikor felértem a szülőszobára az átöltözés után...tényleg vicces és kigúnyolni való, meg hát értettem is én akkor a viccet...
Később kicsit kedvesebb lett, de ezek után már nem nagyon tudott belopózni a szívünkbe.
Papás szülés volt, de a férjemet elküldték két órára, hogy addig menjen be a munkahelyére (hajnalban kezdett csordogálni a magzatvíz), és mondja meg,hogy aznap nem megy dolgozni. Addig engem előkészítettek (nem kötelező ugyan, de nem kérdezték, hogy akarom-e). Mikor a párom megérkezett pontosan az előirányzott időre, akkor jó hangosan közölték vele, hogy elmehetne halálnak, mert olyan pontos volt. Kicsit morbid elszólás a szülőszobán...
Nincs külön vajúdó, hanem a szülőágyon lehet vajúdni. Félig székké alakíthatóak az ágyak, de ezen kívül csak a papára lehet támaszkodni, nincs labda, kád stb. A papának zöld műtősruhát kell húznia, meg zacskót a cipőjére, de vigyázat(!) kezet nem kell mosni, csak önszántából!?
A szülőágyak fallal el vannak választva, de elöl csak függöny van, ajtó nincs. Inkább szülőkabinnak hívnám őket, mert éppen csak elfér benne az ágy, a CTG és az infúziós állvány.
A CTG nem járkálós, így közben feküdni kell. Ráadásul én idővel kértem EDA-t is (epidurális vagy másnéven gerincközeli érzéstelenítés), így nekem végig feküdnöm kellett. Sőt a baba megszületése után is néhány órát!
Szerencsére a mi kisfiúnk hamar megszületett, így nem kellett sokáig fekve vajúdni. A szülés után még két órán keresztül ott kellett maradnunk megfigyelésen, de ekkor már a babával és a papával hármasban hagytak minket. Amúgy a szülés után rögtön megszoptathattam, a kezembe adták még magzatmázasan, a papa elvághatta (volna) a köldökzsinórt, fotózni és videózni is lehetett. Sőt, megkérdezték, hogy mikortól akar a férjem fényképezni (mi csak a szülés után szerettünk volna). Készült is egy sztárfotó, a szülésznő ekkor nagyon kedves volt, mert jó magasra feltartotta a babát, hogy jól látszódjon.
Szóval a megfigyelés két óráját hármasban töltöttük, és minthogy más baba akkor nem akart megszületni és egyedül voltunk, hát magunkra hagytak, leoltották a villanyokat, és megengedték, hogy rádiótelefonon felhívjuk a családot.
A megfigyelés után egy nagyon kedves műtősfiú vitt le minket az osztályra (elsőre vagány, nemtörődöm srácnak tűnt, de rendkívül kedves és udvarias volt).
Innét kezdődtek a kevésbé jó élmények a kórházzal kapcsolatban. Az osztályon dolgozó nővérkék (zöme talán már éppen elérte a húszéves korhatárt) nagyon jól elszórakoztatták magukat. A betegekkel megengedhetetlen hangnemben beszéltek, mintegy zavaró körülménynek tekintve őket. A csecsemősök sem álltak helyzetük magaslatán, kivéve egy nagyon fiatal, nagyon kedves nővért, akinek sajnos nem tudom a nevét.
Szóval a nővérgárda kritikán alulinak bizonyult. A csecsemősök visitozva letoltak, hogy ne rakjam olyan közel a gyerekhez a véres hálóinget, amit vittem a szennyesgyüjtőbe, mert veszélyes. Igazuk van, de ezután rögtön mentem tiszta ágyneműt kérni a nővérektől, mert ugye az is véres, és mégiscsak az ágyban ott van velem egész nap a gyerekem, ott szoptatom, alszik stb. Erre viszont az volt a válasz, hogy az nincs! Végül - amikor nagyon határozottan kértem, és elmeséltem a csecsemősök iménti aggodalmát - akkor nem mertek nem adni, kerítettek egy szakadt huzatot, hogy azt terítsem a lepedőre rá.
A nővéreknek valószínűleg sem idejük, sem pedig kedvük nem volt ahhoz, hogy megtanítsák az anyukákat szoptatni, fejni, pelenkázni, fürdetni. A rooming ines szobákban volt kiskád, de csak a por állt bennük. A babákat a csecsemőosztályon fürdették, ajtó mögött, hogy még csak ne is lássuk.
A látogatási rendről semmilyen tájékoztatót nem függesztettek ki, csak a kapuban, ahová ugye a frissen szült anyuka nem igen bír lekecmeregni. A másik amiről nincs kint tájékoztató, hogy mi a kórház rendje. Csak harmadik napra kezdtük kapisgálni, hogy hánykor milyen vizit van, ami ugye nem mellékes, mert ilyenkor az ember nem tud csak úgy kiugrani a zuhany alól vagy máshonnét, hogy beszélni tudjon például a gyerekorvossal. Ezek nem kerülnének sok pénzbe, csak némi gondoskodásba. Egy-két papírdarabba.
Ami pénzbe kerül, és sajnos más kórházakban sincs nagyon másként, az az ételek milyensége és mennyisége. Hihetetlen, hogy egy frissen szült kismamának, akinek be kéne induljon a teje, reggelire és vacsorára két szelet előreszeletelt barnakenyér jut és egy minivaj. Reggelire talán még két szelet valamilyen felvágott. Ebédre egy tál üres leves és egy főzelés valamilyen feltéttel, de nem különösebben ehető és bizalomkeltő változatban. Talán arra számít a kórház, hogy majd hoznak a látogatók. Igen,de van akihez messziről jönnének, és nem tudnak hozni, vagy nem minden nap.
A mellgyulladás elkerüléséért sem tesz semmit a személyzet. Ha panaszkodtam, hogy feszül a mellem, és két sziklának érzem, akkor azt mondták, hogy fejjem le a géppel (van a kórháznak, de azt hittem, letépi a melleimet), de nem mutatták meg, hogy hogyan működik, mennyire fejjem, mit kell tenni, ha még jobban fáj stb. Mindent egymástól és a könyvekből kellett megtanulnunk, de erre fel is hívták a figyelmemet, hogy ma már sok oktatókönyv van, olvassam el!
Összegzésül annyit még leírok, hogy nem ilyen sötét élményként maradtám ám meg bennem a szülés, sőt. Csak le akartam írni a valóságot, hogy mindenki fel tudjon készülni. Én másodszor is oda fogok menni szülni az orvosom miatt, mert nekem sokkal fontosabb az orvosba vetett bizalom, mint a külső körülmények, meghát második babával már nem olyan elárvult az ember.
Remélem, azóta valamelyest javultak a körülmények, legalább a nővérek hozzáállása.
Még egy furcsaságot elfelejtettem leírni, hogy a látogatási rendet nagyon szigorúan betartatják, és a lejárta után csak a kertben lehet beszélgetni a hozzátartozókkal. Erről a szép lila öltönybe bújtatott biztonsági őrök rendkívül arrogánsan gondoskodnak.
A látogatók amúgy is csak a folyosóra jöhetnek be, a szobákba nem, a babákat sem lehet kitolni a folyosóra a kiskocsikban, hahem a látogatási idő alatt elviszik őket az osztályra, és az ablakon át mutogatják őket kérésre.
A szobák közül a legtöbb rooming in jellegű, de sajnos van még olyan is, ami nem, de azok 5-8 fősek, és nincs bennük zuhanyzó vagy WC. A rooming ines szobák 2-3 ágyasak, tartozik hozzájuk külön zuhanyzó és külön WC, de az állapotuk borzalmas. De legalább van!
Most ennyi jut eszembe, de szívesen válaszolok az érdeklődőknek.
A többi orvosról viszonylag keveset tudok, de van egy rendkívül szimpatikus Török vezetéknevű orvos (a Kismama újságban szokott nyilatkozni, tanácsokat adni), róla jókat hallottam.
Szisztok, Dorka