Bumi, Reni, Tapi!
Találtam nektek egy levelet! Jó hosszú, de az egészet bemásolom, mert nem akarok kiragadni belőle ezt-azt! Csak egy része érint titeket! Úgy is tudjátok melyik!
Tisztelt Doktor Úr !
Nagy érdeklodéssel olvasom a honlapot rengeteg információt merítettem már belole. A mi problémánk is elég összetett. 2003 tavasza óta próbálkozunk a férjemmel,sajnos eddig még sikertelenül.Én 26 éves vagyok,férjem 29 éves. Mivel az egészségügyben dolgozom,és elég türelmetlen is vagyok , már pár hónap sikertelenség után kivizsgálást szerettem volna. Eloször homéroztem, de rájöttem hogy nincs sok értelme.A ciklus során egyszer sem ment fel a homérsékletem 36.5 felé holott mikor utána elmentem ultrahangra kimutatta a tüszorepedést két egymást követo ciklusban bal utána jobb oldalon..Uh-on szervi eltérést nem találtak. Ezután történt egy vérvétel melynek eredménye 21.napon LH 5.2 FSH 4.6 se insulin 5.1 estr 65.6 Egy héttel késobb28.nap prolactin20.9 ng/ml prog.7.2 se ins 3.2 Az orvos szerint rendben van bár én az inzulin és prog szintet alacsonynak találtam.Ön szerint sincs jelentosége? Ezután újra pár hónap spontán próbálkozás következett, mivel mindenki azt mondta ne türelmetlenkedjek.2004 januárjában sikerült rávennem a férjemet egy andrológiai kivizsgálásra.Ennek eredménye nagyon elkeserített , mivel a doktor úr "kíméletesen " közölte , hogy nekünk így soha nem lesz gyermekünk,csak lombik módszerrel. Az eredmény 5 mill/ml Össz 30mill/6ml 80% mozog 70% élénk 70% norm szerkezetu.Kivizsgálást nem is javasolt. Ezek után már az én nogyógyászom sem javasolt több vizsgálatot ti. a Kaáli -ban úgyis megcsinálnak mindent.Pedig én szeretném tudni ezek után is hogy velem nincs e probléma , ugyanis menzesz elott 5-7 napig barnás pecsételésem van és ilyenkor a libidóm is csökken, ingerlékenyebb vagyok. A menzeszem egyébként mindíg eros görcsöléses vérzéssel kezdodik utána 3.nap után megint átmegy pecsételésbe, ami nagyon idegesíto, hiszen igy 2 hétig tart tulajdonképpen. Erre egyébként egyszer kaptam Duphastont 14-26.napig 2x1 -et amitol nem szünt meg a pecsételés ,csak szörnyu ingerlékeny lettem. Férjemnek is ajánlották a Maca Vibe-ot , amihez nem sok remény fuztem ( nem hiszek az ilyen csodagyógyszerekben) de mivel ártani sem árt kipróbáltuk. 2004 júniusában újra elmentünk egy másik andrológushoz , az eredmény teljesen ugyanaz 5mill/ml. Itt legalább vettek vért tole az eredményekFSH 4.1 LH 6.3 prolactin 15.9 17-B öszt 36.5 teszt17.1 sHBG 25.2 látszólag rendben vannak.Uh szerint is minden rendben szervi elváltozás visszér nincs. Az andrológus Clostilbegytet? írt fel egy hónapig majd újabb egy hónap múlva kontr. , amire most fogunk menni. Közben én elmentem egy másik orvoshoz aki nem ismeri a férjem eredményeit, levetetett egy 21.napi vért mely szerint FSH 3 LH 5.2 prol 31.5ng mely nem tartalmaz macroprl-t ,öszt 127 prog 14.9 UH is volt :endometrium 9 mm bal ovariumban 14 mm-es összeesett ,lazafalú képlet , ezen oldalú kürt kissé kiszélesedettebben ábr. Az orvos szerint ez a tüszorepedés utáni állapotot jelzi. A magas prl szintre kaptam napi 2x1/2 tbl Bromocriptint hogy ez majd rendbehozza a ciklusom. Hát itt tartunk most. Kérdéseim a következok: Ön szerint is ennyire rossz ez a spermakép? A spontán teherbeesésre nincs esélyünk? Én folytassam a kivizsgálást , vagy tényleg nincs értelme? A leletek alapján a Bromoc.rendbehozza a ciklusomat?
Az inszeminációra van e így esélyünk vagy csak az ICSI jöhet szóba? Válaszait elore is köszönöm! További jó munkát kívánok, biztos vagyok benne hogy már rengeteg reménykedo párnak segített válaszaival! Hné
Tisztelt Asszonyom!
A spermiumszám tényleg meglehetosen kevés, de a spermiumok mozgása és szerkezete normál értéket mutat. Ez utóbbi két paraméter a megtermékenyítés szempontjából sokkal fontosabb, mint a szám! A spermiumok érése 80 napig tart, tehát egy hónap gyógyszerszedésnek, illetve 1 hónap utáni kontrollnak nem sok értelme van. A Maca Vibe szintén nem az én világom.
A ciklus 28. napján nincs értelme hormonmeghatározást végezni. A ciklus második felében a prolaktin mindenkinél magas, ezt a ciklus elején kell nézni. Tehát összefoglalva: látok esélyt akár spontán teherbeesésre, vagy inszeminációra is, feltéve,hogy férje eredményei megbizhatóak. Ön nincs kivizsgálva, gyógyszeres kezelése rossz idoben levett vérminta eredményei alapján folyik.
Úgy gondolom, hogy meddoséghez jobban érto szakemberekhez kellene fordulniuk.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila